Sur’da ‘usulsüzlük’ iddiası

Sur’da ‘usulsüzlük’ iddiası
Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, Sur'da yeni yapılan 181 yapının, 8 bin yıllık Sur'un tarihi dokusuna aykırı olduğunu belirterek, yeni yapıları cezaevine benzetti.

TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, 4. yılına giren Sur'daki sokağa çıkma yasağı ve yeni yapılara ilişkin açıklama yaptı.

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu, Sur’daki yasağının dördüncü yılı, Cezaevi tipolojisinde yapılan sur evleri, Sur’da ünlü bir şahsın yeni yapılar için usulsüzce ruhsat alması ve Mimarlar Odası’nın Sur’a dönük açtığı davanın mahkemece keyfi bir şekilde ötelenmesi üzerine bir basın toplantısı yaptı.

Basın açıklamasında konuşan Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın,  Fatih paşa, Hasırlı ve Dabanoğlu mahallelerinde yapılan 181 adet bazalt makyajlı yapıların, yapı ruhsatı alım sürecinde usulsüzlük yapıldığının tespit edildiğini söyledi. 

Açıklamayı yapan Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, "Bir kente dair çocukluk anısı olmayanlar o kente zulmederler. Dün itibariyle Sur’un kent savaşlarına şahitlik eden 6 mahallesindeki yasak 4 yılını tamamlamış oldu. Süre olarak değerlendirdiğimizde tarihin sayfalarına işlenmeye değer bir süredir. Bu süre içerisinde ve sonrasında yıkım ile birlikte birçok hukuksuz, keyfi uygulama ile karşılaşmıştık ve halen de şekil değiştirmiş bir biçimde bu uygulamalar sürmektedir” diye konuştu.

'Mimarın Büro Tescil Belgesi yok'

Sur’un Fatih Paşa, Hasırlı ve Dabanoğlu mahallelerinde 181 adet yeni yapının yapıldığını ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

"Bazalt makyajlı yapıların, yapı ruhsatı alım sürecinde usulsüzlük yapıldığı tarafımızca tespit edilmiştir. Projeler proje çizme ehliyeti olmayan bir mimar tarafından hazırlanmıştır ve bu projeler ilgili kurum tarafından incelenip onaylanmıştır. Yani kurum bu usulsüzlüğe onay vermiştir. Yasal olarak kurumun bu kontrolü yapma sorumluluğu vardır. Kontrolü yapmadığı için de kurumun görevini ihmal ettiği ortadadır. Çevre şehircilik müdürlüğü tarafından 2018-2019 tarihlerinde verilen ruhsatların 181 tanesinde yani yapılan 181 adet Sur evinin proje müellifinin proje çizme ehliyetinin olmadığı açığa çıkmıştır. Bu mimarın Büro Tescil Belgesi yoktur. Büro tescil belgesi olmadan Sur projelerini hazırlayıp onaylamış ve ruhsat için kuruma ibraz etmiştir."

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.