Sur’daki göç dramı sürüyor

Sur’daki göç dramı sürüyor
Sur ilçesindeki yeni yasaklar yeni bir göç dalgasını ve yurttaşların yaşadığı yeni bir dramı gözler önüne serdi.

Sokağa çıkma yasağının iki ayı geride bıraktığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yeni bir göç dalgası başladı. Sur İlçesinde 5 mahalle ve bir caddede daha sokağa çıkma yasağının ilan edilmesiyle, yasaklanan mahallelerdeki halk çareyi yasaklı olmayan yerlere göçte aradı.

sur-goc-(1).jpg

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 6 mahallede devam eden sokağa çıkma yasağına, Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp mahalleleri ile Melikahmet Caddesi de eklenmişti. Kaymakamlık tarafından yapılan yasak açıklamasının ardından kimi yurttaşlar çareyi mahallelerini terk etmekte buldu.

 

sur-goc-(2)-001.jpg

Sokağa çıkma yasaklarının 62. Gününe girdiği Diyarbakır’ın Sur İlçesinde, 5 mahalle ve bir caddede daha yasak ilan edilmesiyle, operasyon ve çatışmaların alanı genişlerken, yurttaşlarda yasaklı mahallelerden akın akın göç ediyor. Nakliye araçlarının peş peşe sıralandığı Surların önünde günlerdir yurttaşların göç çilesi manzaraları yürek burkuyor.

sur-goc-(3).jpg

Adeta savaştan kaçarcasına bir göçün yaşandığı Sur İlçesi’ndeki yurttaşlar, nakliye araçlarının Sur’a girişinin yasaklanmasının ardından eşyalarını evlerinden el arabalarıyla veya yaya olarak taşıyarak Sur önündeki nakliye araçlarına taşıyorlar. Kimi vatandaşlar yakın akrabalarının yanına, kimisi kiraladıkları evlere taşırken, kimisi ise, gidecek bir yeri olmadığı için nereye gideceğinin çaresizliği içinde yaşadığı mahalleyi terk ediyor.

sur-goc-(9).jpg

 

Vatandaşlar terk ediyor

İki ay’dan fazla süredir sokağa çıkma yasağının, operasyonların, çatışmaların ardından taş taş üstünde kalmayan Sur İlçesinin 6 mahallesine, 5 mahalle ve bir caddenin de eklenmesi Sur’da yeni bir göç dalgasını başlatırken, yasaklı yeni yerlerin de öncekiler gibi yıkılacağı endişesini haklı olarak akıllara getiriyor.

sur-goc-(10).jpg

 

Hendek yok

Sur İlçesi İskenderpaşa mahallesinde oturan ve yasakla birlikte evini terk eden bir vatandaş, ‘Askeri araçlardan evlerinizi terk edin’ şeklinde çağrılar yapıldığını belirtirken, İskenderpaşa’da hendek kazılmadığını söyledi. İsmini vermek istemeyen genç yurttaş, akrabalarının yanına taşındığını söyledi.

sur-goc-(11).jpg

 

Korkudan göç ediyorlar

Sur ilçesindeki göç dalgası nakliyecilerin işlerini hareketlendirirken, konuştuğumuz bir nakliyeci Süleyman Kaya ise, askerin ve muhtarların vatandaşlar gitmeyin yönünde çağrılar yaptığını söyledi. Kaya, “Alipaşa dışında başka mahallelerde hendek yok ama vatandaşlar kendi mahallelerine de sıçrar korkusuyla göç ediyor. Birkaç gündür sürekli bir göç var.

sur-goc-(12).jpg

Göçler daha çok şehir içindeki akrabaların yanına yapılıyor. Şehir dışına da göçler oluyor ama göçlerin çoğunluğu şehir içindeki başka mahallelere. Özellikle de çatışma ve yasakların çevresi dışındaki uzak mahallelere göç ediyor vatandaşlar. Akrabaların yanına gidenler de var kiraladıkları evlere gidenler de var. Bazı vatandaşlar ise, eşyaları çalınır korkusuyla gidiyor ve eşyaları güvenli bir yere bırakıyor. Yani akrabalarının yanına giden kimi vatandaşlar da eşyalarını başka bir yere bırakıyor. Nakliye başına 60 80 TL arası bir ücret alıyorum. Dün bir sefer bugün de bir sefer yaptım. Vatandaşların göç ettiği mahallelerde Alipaşa dışında hendek yok ama çatışmalar arasında kalma korkusu insanları göç ettiriyor. Ayrıca, hırsızlık olayları da çok yaşanıyor. Yaşlı bir amcayı gördüm sabah evinden bir süre ayrılmış ve geri döndüğünde evinin demir kapılarının çalındığını görmüş. Yani 20 30 TL’lik çok küçük şeylere bile tenezzül ediyorlar. Bugün vatandaş göçüyorsa can mal güvenliği endişesinden göçüyor” şeklinde konuştu.

Ali Abbas YILMAZ / ÖZEL

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.