Surlardaki 82 burçtan 38’i temizlendi

Surlardaki 82 burçtan 38’i temizlendi
Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi’nin finanse ettiği ve İçkale Müze Müdürlüğü kontrolünde yapılan burçlardaki temizlik çalışmaları bugün son buluyor. Yaklaşık 2 ayda burçların yarısı temizlenirken, geri kalan burçların da temizlenmesi ve projenin sürdürülmesi için gözler yeni Vali Münir Karaloğlu’nda.

Diyarbakır eski Valisi Hasan Basri Güzeoğlu’nun talimatıyla başlatılan ve Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi’nin finansörlüğünde Diyarbakır Surlarının burçlarında yapılan temizlik çalışmalarında sona gelindi.

diyarbakir-sur-burc-temizlik-(2).jpg

Diyarbakır İçkale Müze Müdürlüğü kontrolünde yapılan ve DBB’nin finanse ettiği Diyarbakır Surlarının burçlarında başlatılan temizlik çalışmaları yaklaşık iki ayını doldurdu. Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi’nce istihdam edilen 45 işçiyle yapılan moloz, hafriyat ve çöp temizliği kapsamında 23/05/2020 tarihinde başlayan çalışmalar bugün son buluyor.

diyarbakir-sur-burc-temizlik-(3).jpg

Burçların yarısında çöpler temizlendi

Keçi Burcu ile Saraykapı arasında kalan 52 ve 72 no’lu burçlarda yapılan temizlik çalışmaları tamamlanırken, Keçi Burcu ile Ben-u Sen Burcu arasında da 20 burç da temizlendi. Böylece Diyarbakır Surlarının 82 burcunun 38’inde temizlik çalışmaları tamamlanmış oldu.

diyarbakir-sur-burc-temizlik-(10).jpg

Burçların içindeki çöplükten çıkanlar…

Keçi Burcu ile Saraykapı arasında kalan 52 ve 72 no’lu burçlardaki temizlik çalışmaları sırasında kamyonlar dolusu hafriyat ve çöp çıkarılırken, yaklaşık 100 yıllık gazeteler, yarım asır önceki dergiler ve materyaller gün yüzüne çıkarıldı.

gazete-seki.jpg

Burçlardaki temizlik çalışmaları esnasında Diyarbakır’ın ilk bebek maması olan ESO’nun ambalajı da çıktı. Burçlardaki çöpler ve hafriyat temizlenirken, burçların temizliği sırasında çıkan taşlar ise her burcun önüne dizilerek, restorasyon çalışmaları için hazır hale getirildi.

eso-bebek-mamasi.jpg

Temizlenmeyen burçlar ne olacak?

Yaklaşık 2 ayı bulan çalışmalar neticesinde burçların yarısı temizlenirken, Keçi Burcu ile Urfa kapı ve Dağkapı’ya kadar olan burçların temizlenmesi için başlatılan çalışmaların sürdürülmesi büyük önem taşıyor.

diyarbakir-sur-burc-temizlik-(9).jpg

Vali Karaloğlu Burçların temizliğine devam diyecek mi?

Burçlarda yapılan temizlik çalışmaları ileride yapılacak olan restorasyon çalışmalarına ön hazırlık anlamında büyük katkı sunarken, söz konusu çalışmanın sürdürülmesi Diyarbakır’a yeni atanan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu’nun inisiyatifinde olacak.

diyarbakir-sur-burc-temizlik-(11).jpgÖzel Haber: Ali Abbas Yılmaz/Mümin Ağcakaya

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum