"Süslü Kadınlar" Diyarbakır’da 3. kez pedal çevirecek

"Süslü Kadınlar" Diyarbakır’da 3. kez pedal çevirecek
Diyarbakır’da 18 Eylül’de ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ etkinliği gerçekleştirilecek.

Norşin Öncel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 18 Eylül’de ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ etkinliği gerçekleştirilecek. Tur organizatörü Çilem Aydın, etkinliğin amacını, “Kadınlar kendi Süs anlayışlarına göre süslenerek bisikletleri ile sokağa çıkıp kadınların her alanda var olduklarını göstermek, daha çok kadının bisiklet sürmesini teşvik etmek…” diye özetliyor.

2013 yılında Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne dikkat çekmek amacıyla İzmir’de Sema GÜR tarafından başlatılan ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ etkinliği, bu yıl 3. Kez Diyarbakır’da düzenlenecek. Tur ile ilgili organizatör Çilem Aydın, Tigris haber’e şunları söyledi;

“Kadınlar kendi Süs anlayışlarına göre süslenerek bisikletleri ile sokağa çıkıp, kadınların her alanda var olduklarını göstermek istiyor. Daha çok kadının bisiklet sürmesini teşvik etmek, kadınların her yere bisikletleriyle güvenli ulaşım taleplerini duyurmak amaçlanıyor. Ekolojik yıkımlara dikkat çekmek için, daha temiz bir dünya için, küresel ısınmaya dikkat çekmek için Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde kadınlar pedal çevirecek. Bu tur, hiçbir kurum ve kuruluşa ait değildir. Tamamen bağımsız sivil bir turdur. Kadınlar, her Eylül ayının 3.haftası il ve ilçelerden gönüllü kadın organizatörlerle, Sema GÜR ve koordinatör Pınar PİNZUTİ öncülüğünde sokakları renklendirirler. Bu tur tamamen ücretsiz olup herhangi bir kayıt alınmadan tüm kadınlara açıktır ” dedi.

bisiklettur-tigris.jpg

Bisiklet turu ve Diyarbakır’a faydası

Tur ile paralel olarak kadınların daha çok görünür olacağını söyleyen Aydın: “Diyarbakır bisiklet sürmeye çok elverişli bir şehir. Ancak bisiklet yollarının şehrin her yerinde olmaması kadınlarda trafik korkusu yaratıyor. Kadın bisikletli sayısı çok fazla olmasına rağmen işe, alışverişe, sosyal faaliyetlere giderken bisiklet tercih edilmemektedir. Araba sayısının fazla olması trafikte ciddi bir yoğunluğa ve gürültüye sebep olurken bir yandan da egzoz dumanları ile başta insanlar olmak üzere tüm canlılara zarar vermektedir. Bu tur ile beraber kadınlar daha çok görünür olacak, bisikletli kadın sayısı artacak, kadınlar yetkililere seslerini duyurabilecekler. Bisikletin sadece bir spor aracı olmadığını günlük hayatta da işe giderken de pazara giderken de sosyal faaliyetlere giderken de istedikleri gibi giyinerek, çocuklarını da alıp sürebileceklerini gösterip başta kadınları olmak üzere tüm kesimi teşvik edecektir. Bisiklet sürüşlerinin artması ile gürültüden, egzoz dumanından, stresten uzak temiz bir şehrin yolu açılacak karbon ayak izi azaltılıp küresel ısınmanın önünde az da olsa bir set oluşturulacaktır” şeklinde konuştu.

Etkinliğe çağrı: “Sen olmazsan bir renk az oluruz”

Tura erkeklerin de katılabileceğini fakat turun bir kadın etkinliği olduğunun altını çizen Aydın sözlerini şöyle sürdürdü;

“Diyarbakır’da ikamet eden tüm kadınlara seslenmek istiyorum. Bisiklet sadece bir spor aracı değildir. İstediğin gibi giyinerek sen de her yere bisikletinle gidebilirsin. Trafikten korkma. Daha çok görünür ol ki sokaklar renklensin, dünya güzelleşsin. Unutma her kadın bisikleti ile başka bir kadını teşvik eder. Mutluluk bulaşıcıdır.

18 Eylül Pazar günü, saat 17.30 da, Park 75’te sen de kendi süs anlayışına göre kendini ve bisikletini süsleyerek bize katıl. Hep beraber renklerimizle tüm şehri renklendirelim. Biz renklerin peşindeyiz, Sen olmazsan bir renk az oluruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum