Taliban, profesörü sokak ortasında darp ede ede gözaltına aldı

Taliban, profesörü sokak ortasında darp ede ede gözaltına aldı
Afganistan’da Taliban’ın kız öğrencilere getirdiği eğitim yasağına karşı gelen Prof. İsmail Mashal, sokakta kitap dağıttığı sırada darbedilerek gözaltına alındı.

TİGRİS HABER - Afganistan’da Taliban’ın kız öğrencilere getirdiği eğitim yasağına karşı çıkarak açıkça eleştiren Prof. İsmail Mashal tutuklandı. Bedava kitaplar dağıttığı sırada gözaltına alınan Prof. Mashal’ın adı, Taliban’ın kızların üniversite ve orta öğretim okullarında okumasını yasaklamasını protesto etmek için, televizyon canlı yayınında diplomalarını yırtmasıyla tanınmıştı.
Taliban tarafından “kışkırtıcı eylemler” yapmakla suçlandı
Enformasyon ve Kültür Bakanlığı’ndan Taliban yetkilisi Abdül Hak Hammad, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Mashal’ın gazetecileri bir ana yolda toplayarak “kaos” yaratmakla suçlandığını belirtti.

BBC Türkçe'deki habere göre görgü tanıkları, tutuklandığı sırada profesörün Taliban güçlerince tokatlandığını ve yumruklandığını söyledi. Ancak Abdul Hak Hammad, profesöre gözaltında iyi davranıldığını savundu.

‘Eğitim ya herkese verilir ya da hiç kimseye verilmez’

Eski bir gazeteci de olan Prof. İsmail Mashal, Kabil’de, gazetecilik, mühendislik ve bilgisayar mühendisliği gibi alanlarda eğitim veren özel bir üniversiteyi yönetiyordu. Üniversitenin öğrencilerinden 450’si de kadındı.
Prof. Mashal, Taliban aralık ayında, kız öğrencilerin ikinci bir emre kadar üniversiteye gidemeyeceğini duyurduğunda, okulunu tamamen kapatmış ve “eğitim ya herkese verilir ya da hiç kimseye verilmez” demişti.
Hayatına mal olsa da bu konuda sessiz kalmayacağını söyleyen Prof. Mashal, daha sonra birçok tehdit aldı. Buna karşın, neredeyse her gün Afgan medyasına konuşup, almaya cesaret edebilen herkese dolaştırdığı el arabasındaki kitaplarını bedava dağıttı.
Prof. İsmail Mashal geçen ay BBC’ye yaptığı açıklamada “Elimdeki tek güç kalemim, beni öldürseler de, parçalara ayırsalar da sessiz kalmayacağım” demişti

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.