Taliban, üniversiteyi kadına yasakladı

Taliban, üniversiteyi kadına yasakladı
Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlara yönelik sert yeni bir yasak daha hayata geçirdi. Şeriat kurallarını giderek hayatın her alanında uygulayan Taliban, bu defa üniversiteleri kadınlara yasakladığını açıkladı.

TİGRİS HABER - Afganistan'da yönetimi zorla ele geçiren şeriatçı Taliban yönetimi kadınlara yönelik getirdiği yasaklarına bir yenisini daha ekledi. Halihazırda kadınların ortaokul ve lise öğrenimi almasını, çok sayıda iş kolunda çalışmasını, yanlarında bir erkek olmadan seyahat etmelerini ve burka giymeden kamusal alana çıkmasını yasaklayan Taliban bu kez kadınların üniversiteye gitmesini yasakladığını duyurdu.

Yüksek Öğrenim Bakanı Neda Mohammad Nadeem tarafından imzalanan tüm devlet ve özel üniversitelere gönderilen bir yazıda, kadınların eğitiminin bir sonraki duyuruya kadar askıya alınması emri verildi. Afganistan'da halihazırda orta öğretimden dışlanmış olan kadınların, örgün eğitime erişimi alınan kararla birlikte kısıtlandı.

Afganistan Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafiz Zeiyaullah Hashimi, kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Afganistan’daki tüm devlet ve özel üniversitelere hitaben yayınlanan kararda, “Bakanlar Kurulu kararına istinaden kızların eğitimi ikinci emre kadar durdurulmuştur, bir an önce Bakanlığa emrin uygulanmasına dahil güvence veriniz” ifadeleri yer aldı.

Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirdiği Ağustos 2021'den bu yana birçok lise de kapılarını kız öğrencilere kapatmıştı. Üç ay önce üniversite sınavına giren binlerce kadın öğrenci için veterinerlik, mühendislik, ekonomi, tarım ve gazetecilik bölümleri kısıtlanmıştı. Kadın öğrencilere yalnızca kadın öğretmenlerin ders verebildiği üniversitelerde, kadın ve erkek öğrencilerin bulunduğu alanlar katı kurallarla ayrılıyordu. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.