Taliban’dan kız çocuklarına eğitim yasağı

Taliban’dan kız çocuklarına eğitim yasağı
Afganistan’da Taliban bazı vilayetlerde üçüncü sınıfın üzerindeki kız öğrencilerin evlerine gönderilmesi için okul müdürlerine talimat verdiği bildirildi.

TİGRİS HABER - Afganistan'da Ağustos 2021'de ülke yönetimini 20 yıl sonra yeniden ele geçiren Taliban, kız çocuklarına yönelik yeni bir yasağı duyurdu. Afganistan'ın bazı vilayetlerinde, 10 yaşından büyük kız çocukların ilkokul derslerine katılmasının yasaklandığı belirtildi.

BBC'nin Farsça servisinin aktardığına göre Taliban yönetimindeki Eğitim Bakanlığı, kısıtlamayı okul müdürlerine bildirdi. Taliban, Gazni vilayetindeki okulların ve kısa dönem kursların müdürlerine “10 yaşından büyük hiçbir kız çocuğun ilkokullarda okumasına izin verilmediğini” belirtti. Taliban yetkililerinin, üçüncü sınıfın üzerindeki kız öğrencilerin evlerine gönderilmesi için müdürlere talimat verdiği aktarıldı.

Kadınlara yönelik baskı artıyor

Taliban'ın 2021'de Afganistan'da yönetimi yeniden ele geçirmesinden bu yana kadınlara yönelik baskı artıyor. Kadınlardan sadece gözlerini gösterecek şekilde giyinmeleri ve 72 kilometreden uzak yerlere seyahat etmeleri halinde bir erkek akrabanın onlara eşlik etmesi isteniyor. Taliban kasım ayında kadınların parklara, spor salonlarına ve yüzme havuzlarına girmelerini de yasaklamıştı. (MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.