Tanık ifadesiyle tutuklanan Yılmaz: Dinlediniz, yalan söylüyor

Tanık ifadesiyle tutuklanan Yılmaz: Dinlediniz, yalan söylüyor
Görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır merkez Kayapınar İlçe Belediye Başkanı Keziban Yılmaz hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü.

İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınarak yerine kayyım atanan ve tutuklanan Diyarbakır’ın HDP’li Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmaya tutuklu bulunduğu Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi ile (SEGBİS) katılan Keziban Yılmaz’ın avukatları duruşmada hazır bulundu.

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tanık Hicran Berna Ayverdi ise mahkeme heyetinin duruşmada hazır edilmesi talebine rağmen Çınar Adliyesi’nden SEGBİS’le duruşmaya katıldı.

Tanığın ifadeleriyle tutuklandım

Kimlik tespitinin ardından mahkeme heyeti tutuklu bulunan sanık Keziban Yılmaz’a söz verdi. Duruşma salonunda savunma yapmak istediğini belirten Yılmaz, yüzlerce kilometre uzaklıkta savunma yapılmasını hukuki ve adaletli bulmadığını söyledi.  Ülkenin birliği ve bütünlüğünü bozmak suçlamasıyla 3 yıl cezaevinde kalan Hicran Ayverdi’nin ifadeleriyle tutuklandığını anımsatan Keziban, “Dosyada 15 yıllık mesleki faaliyetlerim kriminalize edilmeye çalışılmış. Üç yıl boyunca cezaevinde kalan birinin ifade vermeyi alışkanlık haline getiren bir kadın, kendini kurtarma umuduyla önüne gelen hakkında iftiralarda bulunan bir kadının ifadelerine ilişkin kendimi savunmak zorunda bırakıldım.”

Yılmaz, 2 ay boyunca yürütülen çalışmalarda emniyetin hiçbir suç unsuru bulmadığı söyledi. Emniyet tarafından hakkında yürütülen tahkikatın 22 Mart’ta tamamlanıp 27 Mart’ta Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiğine işaret eden Yılmaz, “Jandarmanın elinde bulunan Berna Ayverdi devreye sokuluyor. Berna Ayverdi 27 Mart’ta üzerime ifade veriyor”

Devletle alay ediliyor

 Daha önce Berna Ayverdi’nin kaldığı cezaevinde kalmalarının manidar olduğunu belirten Keziban Yılmaz, “Burada personeller de anlatıyor istihbaratla çalışan bir kadın deniliyor. Üç yıl boyunca tutuklu bana dair tek kelime etmiyor ama aday gösterildikten hemen sonra ifade veriyor. Emniyet, jandarma, polis herkes benim ne yaptığımı biliyor. Sürekli basınla diyalog içerisinde olan, resmi kurumlar, başsavcılıklarla Adalet Bakanlığı’na kadar görüşmelerim olmuştur. Sürekli göz önünde bulunan biriyim. 15 yıl boyunca avukatlık yaptım ve hepimiz örgütün yapılanmasını biliyoruz. Devletin emniyetine, MİT mensuplarına rağmen yasa dışı faaliyetlerimin bir tanığı ifadesiyle ortaya çıktığına inanmak, devletle ve devletin birimleriyle alay etmektir” diye konuştu.

İfade vermek istedik savcı kabul etmedi

Tanık Berna Ayverdi’nin ‘Keziban Yılmaz kadın sorunları üzerine yargılama yapıyordu’  şeklindeki ifadesinin gerçeği yansıtmadığını belirten Yılmaz, “Benim insanları yargılamam demek örgütün üst düzey yöneticisi olmam gerek. Yalan yanlış beyanlarla hiçbir zaman tutuklanmayı beklemedim. Soruşturma dosyasını Ağustos ayında öğrendim. Meslektaşım dosyayı getirdi birlikte bakıp güldük. Savcı ile görüşüp ifade vermek istedik ama ifademiz alınmadı, kayyım atandı ve gözaltına alınıp tutuklandım, çünkü kayyıma gerekçe göstermek gerekir” şeklinde konuştu.

Suç unsuru hiçbir eylemde bulunmadım

Tanığın itiraflarıyla tutuklanacağını düşünmediğini belirten Keziban Yılmaz, savunmasını şöyle tamamladı: “Suçlama konusu olan 4 etkinliğe katılmamda suç unsuru olacak herhangi bir eylemde bulunmadım, kapatılan derneklere üyeliğim tek başına örgüt üyesi olduğum anlamına gelmez. Bu iddianameyle görevden alınmam bir yıla yakın özgürlüğümün kısıtlanması hukuksuzluktur. Tahliyemi talep ediyorum.”

Tanık Ayverdi: Yargılamalar HDP il binasında yapılıyordu

Ardından Çınar Adliyesi SEGBİS odasından Hicran Berna Ayverdi duruşmaya katıldı. Tanığın yüzünün yeterince görülmemesinin usule aykırı olduğunu belirterek, herkesin görebileceği bir yakınlığın oluşturmasını istedi.

SEGBİS’te net bir şekilde görülebilecek hale getirilen tanık Hicran Ayverdi, “Sanık KCK Türkiye Meclisi üyesidir. KJB içerisinde bulunuyordu. Aynı zamanda kadın sorunlarına üzerine yargılamalar yapıyordu. Taş atan çocukların davası ile ilgileniyordu.  Eşinden izinsiz Newroz’a gittiği için şiddet gören bir kadını komisyonda dinlediler. Yargılamalar HDP il binasında yapılıyordu. Bu olay dışında başka bir şeye şahit olmadım. Yargılamalar raporlaştırılıp Kandile gönderiliyordu” şeklindeki iddialarını tekrarladı.

Tanığın beyanlarına ilişkin söz verilen Keziban Yılmaz, “İftiralarla insanların hayatını mahvediyor. Vicdanı rahat mı? ” diye sordu.

 ‘Yalan söylüyor’

Yılmaz, “Dinlediniz, yalan söylüyor. Pişkinliği belli oluyor. Ezberleyemediği ifadesini tekrarlayamadı. Kem küm etti. Böyle bir dosyadan tutuklanan bir müvekkilim olmadı. Bunları kabul etmiyorum tahliyemi istiyorum” dedi.

Tanık beyanlarını çöpe atın

 Ardından avukat Cihan Aydın,  müvekkilinin cezaevine kaç kez gidip geldiğinin sorgulanmasının avukatlık mesleğinin tehdit edilmesi anlamına geldiğini belirterek, verilen ara karardan vazgeçilmesini istedi. Müvekkilinin 550 kilometre uzakta cezaevinde olmasının  savunma hakkının ihlali olduğunu belirten Cihan, “Bu zalimce bir uygulamadır. Mahkeme isteseydi müvekkili duruşmada hazır edebilirdi. Bu dosya dava süsü verilmiş bir dosyadır. Bir suç unsuru bulamayınca ‘bize Berna’yı getirin’ dediler. Üretilmiş delillerle dosya hazırladılar. Müvekkilin katıldığı 3 etkinliğe ilişkin 130 sayfa hazırlayıp dosyaya koydular. Buna ne diyeceğiz, ayıptır. Tanığın beyanlarını çöpe atın, atılmaması ayıptır” diye konuştu.

Tanık çelişkili ifade verdi

İki avukatın savunmasının bitmesiyle verilen aranın ardından Keziban Yılmaz’ın avukatı Mehmet Emin Aktar savunmasında, tanık Hicran Ayverdi’nin Selçuk Mızraklı davasında, Bağlar Jandarma Karakolu’nda ifade verdiğini, Yılmaz hakkında ise “adliyede ifade verdim” beyanına dikkat çekti.

Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, mevcut delil durumu, suçun mahiyeti, suçun CMK 100/3 maddesinde yer alan katalog suçlardan olması ve kaçma şüphesi iddiasıyla Keziban Yılmaz’ın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 2 Mart tarihine erteledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.