Tanrıkulu: 5 No’lunun tamamı müzeye dönüştürülsün

Tanrıkulu: 5 No’lunun tamamı müzeye dönüştürülsün
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yoğun işkencelerin yaşandığı Diyarbakır Cezaevi’nin tamamının hafıza müzesi olması gerektiğini söyledi.

Serhan Özdemir

TİGRİS HABER - CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yoğun işkencelerin yaşandığı Diyarbakır Cezaevi’nin tamamının hafıza müzesi olması gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, “ Onlarca insan işkenceden yaşamını yitirdi, binlerce insan işkence gördü. Bu cezaevinin bir bütün olarak müzeye dönüştürülmesi, hafıza merkezine dönüştürülmesi lazım ” dedi.

Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 12 Eylül askeri darbesinin ardından işkence ile sık sık gündeme gelen Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde yatanların gerçekleştirdiği toplantıya katıldı. Cezaevi önünde yapılan açıklamanın ardından değerlendirmede bulunan Tanrıkulu, “Bugün5 Eylül. 5 Eylül 1983’te bu cezaevinde yaşanan işkence olaylarına karşı bir direniş başladı. Birden fazla yurttaşımız yaşamını yitirdi. Onun 40’ıncı yılı. Hem o anmayı yaptı arkadaşlarımız, hem de taleplerini dile getirdiler” dedi.

new-kapak-kopya.jpgTanrıkulu, cezaevinde kalanların talepleriyle birlikte kendi değerlendirmelerini yaptı, şunları söyledi;

“ Diyarbakır Cezaevi boşaltıldı ve Kültür Bakanlığı’na devredildi, buranın bir müze yapılması amacıyla. Ben de milletvekilliğinden hemen sonra 2013 yılında Diyarbakır Cezaevi’nin bir yasa ile müzeye dönüştürülmesi amacıyla yasa teklifi verdim. Bu cezaevi dünyada işkencenin en yoğun yaşandığı cezaevlerinden birisi. Onlarca insan işkenceden yaşamını yitirdi, binlerce insan işkence gördü... Bu cezaevinin bir bütün olarak müzeye dönüştürülmesi, hafıza projesine dönüştürülmesi lazım. O nedenle bu süreçlerin alelacele bir şekilde burada yaşayan insanların görüşleri alınmadan ve görüşleri alınmadan bir müzeye dönüştürülmemesi lazım. Acele edilmemesi lazım. Bir ihale sürecine başladığınızı biliyoruz. Benim hükümete çağrım şudur; bu süreçleri çok hızlı rant amaçlı yapmayın. Bu müzeyi gerçek amacına uygun bir biçimde yapması amacıyla yurttaşlarımızdan burada kalanlardan Diyarbakır’ın kurumlarından, burada yaşanmışlıklardan, yazılmışlardan mutlaka ve mutlaka bir sonuç çıkartın. Buranın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Burada yaşamını yitirenlerin önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.