Tanrıkulu: TOKİ neden Diyarbakır mermerini kullanmıyor?

Tanrıkulu: TOKİ neden Diyarbakır mermerini kullanmıyor?
Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dünya çapında kıymeti bilinen değerli Diyarbakır mermerinin neden kamu projelerinde kullanılmadığını sordu. Tanrıkulu, bu konuda TBMM’ye verdiği gensorusunun

TİGRİS HABER - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin yazılı olarak yanıtlanmasını istedi.

Sezgin Tanrıkulu, gensorusunun gerekçeleri ile ilgili şunları söyledi;

“Devam eden deprem konutları projelerinde Diyarbakır mermerinin kullanımı ile ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Geçmişte uygulanan bazı projelerde kullanılan ve menşeinin ne olduğu bilinmeyen kötü örnekler Diyarbakır mermeri olarak lanse edilmiş ve bir önyargı oluşmuştur.

Diyarbakır dünyada önemli bir mermer havzası olup Avrupa, ABD, Avusturya, Ortadoğu, Çin ve Hindistan’a ihracat yapmaktadır. Diyarbakır mermeri, Diyarbakır ve çevre illerindeki onlarca fabrikanın hammadde kaynağı olup ve on binlerce çalışana istihdam oluşturmaktadır.”

Sezgin Tanrıkulu, bakana şu soruları sordu;

1.Dünyada önemli bir mermer havzası olan Diyarbakır mermeri birçok ülkede kullanılırken ülkemizde neden hak ettiği değeri görmemektedir?

2.Çeşitli ülkelere ihraç edilen Diyarbakır mermerinin TOKİ yapılarında tercih edilmeme sebebi nedir?

3.Bu mermerin kamu projelerinde kullanılması için çalışmalar var mıdır?Varsa, güncel akıbeti nedir?

4.Diyarbakır mermer havzasının 1 yıllık kapasite tutarı ne kadardır?

5.2023 yılı içerisinde Diyarbakır mermeri hangi ülkelere ihraç edilmiştir ve toplam ihraç tutarı (ülkelere göre dağılım belirtilmek üzere) ne kadardır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum