Tanrıkulu’ndan AİHM el kitabı

Tanrıkulu’ndan AİHM el kitabı
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, Anayasa Mahkemesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru ismi ile bir kitap yayınladı.

TİGRİS HABER - Sezgin Tanrıkulu, bu kitabı mahkemelere başvurmak isteyenler ve vekillerine rehberlik etmesi amacıyla hazırladığını belirtti.

Kitabın önsözünde düşüncelerini açıklayan Sezgin Tanrıkulu, şunları söyledi;

"Bu kitap, Anayasa Mahkemesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılacak “Bireysel Başvuru”larda usul ve esas itibariyle başvurucular ile vekillerine rehberlik etmesi amacıyla hazırlanmıştır.

“Bireysel başvuru” mesleki hayatımın ilk yıllarından bu yana iç içe olduğum bir konu olageldi. 30 yılı aşkın süredir, hem bir avukat olarak müvekkillerimin AHİM’e ve AYM’ye bireysel başvurularını gerçekleştirdim hem de 20 yılı aşkın süredir bu konudaki önemli başvuru kitaplarından birisinin yazarı olarak her türlü gelişmeyi yakından takip ettim.

İnceleme konusu olan “Bireysel Başvuru” alanındaki en önemli gelişme, 2010 anayasa değişikliği ile Türkiye’de Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun önünün açılmasıydı. Konunun bu yönünün de derhal ele alınması gerekiyordu; ancak, 2011 seçimlerinde 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili olarak aktif siyasete dâhil olmam, bu yönde bir çalışma yapmamı maalesef geciktirdi.

Hak arayan herkesin başvurabileceği, haklarının ihlal edildiğine dair iddiaları ile sunduğu delilleri değerlendirecek, haklarının hukuka uygun bir biçimde koruyacak ve keyfiliğe karşı savunacak nihai yargı mercilerinin bulunması, insanca bir hayat yaşamanın garantisidir. Bu kitabın hazırlanmasındaki amaç da, başlangıçtan itibaren pratik bilgileri, mevzuat, kaynak, yazışma ve içtihat örneklerini bir arada yararlanmak isteyenlere sunmak yoluyla hak ihlallerine karşı yapılacak “bireysel başvuruların” etkililiğine elden geldiğince katkı sunmaktır.

Benim için hem kişisel hem de mesleki anlamda çok önemli olan bu kitabı hazırlarken bana zaman ayıran, değerli katkılarını ve yardımlarını esirgemeyen tüm dostlarıma, meslektaşlarıma ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim." (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.