Tarihi surlarda ve 3 camide deprem hasarı

Tarihi surlarda ve 3 camide deprem hasarı
Deprem nedeniyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Diyarbakır surlarında 30 noktada hasar tespit edildi. Kentte, tarihi yapılar Dört Ayaklı Minare, Behram Paşa ve Safa Camisi de depremden zarar gördü.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Kahramanmaraş’ta yaşanan 2 depremden etkilenen 10 kent arasında bulunan Diyarbakır’da ilk belirlemelere göre 33 yapı zarar gördü. 19 yapının yıkıldığı ve şu ana kadar 394 kişinin yaşamını yitirdiği kentte, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır surları burç, burç araları, tarihi kapılar olmak üzere 30 noktada zarar gördü. Kentte ayrıca tarihi Dört Ayaklı Minare, Behram Paşa ve Safa Camisi de depremden zarar gördü. Tarihi yapılarda meydana gelen hasarı tespit etmek üzereDiyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Derneği tarafından gözleme dayalı rapor hazırlandı. 9, 10, 11 Şubat’ta yapılan inceleme üzerine hazırlanan raporda, tarihi surların burç ve burç aralarında toplam 30 noktada göçükler, yatay, dikey çatlaklar, yarıklar, dikey, yatay derz boşalmaları, payanda taşlarının düşmesi, kabarmalar tespit edilerek, taş düşme risklerinin devam ettiği aktarıldı.

saliih-abi-haber-3.png

Keçi Burcu’nda çökme meydana geldi

Keçi Burcu’nda da hasar oluştuğuna dair verilerin yer aldığı raporda, Keçi Burcu batı yüzeyinde taşların döküldüğü, dökülen alanlarda dolgu duvarda da dikey çatlakların oluştuğu kaydedildi. Raporda, Keçi Burcu’nda akan suyun duvarların yüzeyinden aktığı ve bunun yapıdaki bağlayıcı harcın yumuşamasına ve bağlayıcı özelliğinin kaybetmesi nedeniyle depremdeki sarsıntı sonucu alanın yıkıldığı düşünüldüğü vurgulandı.

En büyük hasarın 18 ile 19 nolu burçlar arasında kalan sur duvarlarında geniş çaplı dökülme ve yıkılmaların tespit edildiği raporda, duvarın üst kısmında yayılmanın büyük bir alana yayıldığına işaret edilerek, sur dibindeki tali küçük kapının da iç dolgusunda yakılma olduğu vurgulandı.

İçkale’nin inşa edildiği kayalıkta dökülmeler görüldü

İç Kale’nin üzerine inşa edildiği kayalıklarda, kaya tabakasında yıkım oluştuğu ve aynı kayalık yüzde çok sayıda çatlağın gözlemlendiği ifade edilen raporda, yıkım riskine işaret ederek, bu alanlarda acil restorasyon ihtiyacına işaret edildi.

Dört Ayaklı Minare’de çatlak

Raporda, Tarihi Dört Ayaklı Minarenin kuzey cephesindeki sütünün üstündeki yekpare kirişin ortasında daha önce var olan dikey çatlakla birlikte, kirişin üzerinde yukarı doğru uzanan derzlerde de yeni ayrışmalar oluştuğu belirtildi.

saliih-abi-haber-2.png

Safa Camisi’nin Minaresi’nde çatlama

Safa (Parlı) Camisi’nin minaresinin gövdesinin kaideye yakın bölümünde yukarı doğru uzanan yer yer derin çatlaklar, ayrışma ve dökülmelerin tespit edildiği kaydedilen raporda, burada yaşayan mahalle sakinlerin çatlaklardaki ayrışmanın giderek büyüdüğünü dair beyanlarına işaret edilerek, olası bir yıkılmada can ve mal kaybı uyarısı yapıldı.

Behram Paşa Camisi de hasar gördü

Sur ilçesinde bulunan tarihi Behram Paşa Camisi’nin duvarında da derin çatlaklar oluştuğu aktarılan raporda, cami girişinin doğu ve batısında, müezzin mahfilinde çatlaklar olduğu vurgulanarak, bu çatlakların sıva çatlağı mı yoksa yapısal çatlaklar mı olduğunun tespit edilmesi tavsiye edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.