Taşerondan kadroya geçtiklerine sevinemediler

Taşerondan kadroya geçtiklerine sevinemediler
DİSK Genel İş Sendikası Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Hayri Eroğlu, taşerondan kadroya geçen işçilerin maaşlarının asgari ücretin altında kaldığını ve yeni toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin ücret kayıplarını telafi etmek için mücadele ettiklerini söyledi.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - DİSK Bölge Başkanı ve DİSK Genel İş Sendikası Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Hasa Hayri Eroğlu, 2018 Nisanında taşerondan kadroya geçen işçilerin yüzde 4+4’lük zam oranı ile enflasyona ezdirildiğini ve daha önce asgari ücretin yüzde 35 üzerinde olan işçi maaşlarının asgari ücretin altına düştüğünü kaydetti.

Diyarbakır’da yaklaşık 7 bin işçi için Toplu Sözleşme zamanı

Toplu sözleşme görüşmelerinin 7 Ocak itibariyle başladığını ve 2 aylık süreçte işçilerin haklarını kazanmak için çalıştıklarını belirterek, sürece ilişkin şunları söyledi:  “Daha önceden devam eden Toplu Sözleşme sürecimiz vardı ama KHK engeli olduğu için çok da hayat bulmadı. Taşerondan kadroya geçiş yapılırken, sadece yüzde 4+4’lerle işçilerin ücretleri 3 yıllığına sabitlendi. Dolayısıyla 31 Aralık 2020’ye kadar yaptığımız bir Toplu Sözleşme vardı. Yeni Toplu Sözleşme süreci de 7 Ocak 2021 itibariyle başladı. İşveren adına Yerel Sen Toplu Sözleşme masasının bir tarafındadır. Büyükşehir adına Yerel Sen ilk toplantıya katıldı. İşçiler adına da DİSK ve işçi temsilcileri (5 kişi) katıldı. Büyükşehir Belediyesi’ndeki 3 bin 360 işçi adına Toplu Sözleşme görüşmeleri yapılıyor. Bağlarda bini aşkın işçi var ve onun yetkisi de DİSK 1 Nolu şubede. Yine, Kayapınar’da bin civarında işçi var sözleşme kapsamında. Sur’da 400 civarında, Yenişehir’de ise 700 civarında taşerondan kadroya geçen işçiler için Toplu Sözleşme yapılıyor.”

Ergani Belediyesi’nde en düşük işçi maaşı 3 bin 550 TL

Ergani ilçesinde 195 işçinin toplu sözleşme görüşmelerini yürüttüklerini ve işçilerin koşullarında iyileşeme sağlandığını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: “Bu işçiler bu ayın 15’i itibariyle zamlı ücretlerini alabilecekler. Yüzde 30 civarında bir iyileşme oldu. En düşük bakar işçi ücreti 3 bin 550 TL oldu. Evli ve bir çocuklu işçi ise mesai ve ikramiye hariç 3 bin 800 TL maaş alabilecek. 30 günlük ikramiye ve bayramlarda 400+400 TL ödenecek. Yani diğer kalemlerle beraber işçi maaşı 4 bin TL’yi geçecek.”

Taşerondan kadroya geçen işçilerin maaşı eridikçe eridi

DBB’de çalışan bazı işçilerin ücretlerinin asgari ücretin dahi altında kaldığını belirten Eroğlu, “Taşerondan kadroya geçmeden önceki ücretleri asgari ücret+yüzde 28-yüzde 35 olanlar şuan asgari ücretin de altında kalmış durumda. Ama tabii asgari ücretin altında ücret ödenemeyeceği için bunların maaşları asgari ücrete çekiliyor. Daha önceki yıllarda Yüksek Hakem Kurulu’nun verdiği yüzde 4+4’lerden dolayı yaşanan ücret kayıplarını göz önüne alarak yüksek oranda bir zam talep ettik. Toplu Sözleşme görüşmelerinin bu safhası parasal konular görüşüldüğünde netleşir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçiler için de 52 günlük tediyeyi istemişiz. İlk yıl için yüzde 35, ikinci ve üçüncü yıl için yüzde 30 zam talebimiz var. Tabi sadece sendikanın talebiyle olmuyor, işverenin de buna olumlu yanıt vermesi gerekiyor” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum