Teknisyenler ağız muayenesinde çalıştırılıyor iddiası

Teknisyenler ağız muayenesinde çalıştırılıyor iddiası
Diyarbakır Ağız Diş Hastanesi'nde, diş hekimleri yerine diş teknisyenlerini ağız, diş muayenesi ve ölçü almada çalıştırıldığı iddia edildi. Ciddi sağlık riski doğuracak uygulamanın fotoğrafları ortaya çıktı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ağız Diş Hastanesi'nde yasal olarak diş hekimin yapması gereken, ağız, diş muayene ve tedavide teknisyenlerin hekimler yerine teknisyenlere yaptırıldığı iddia edildi. Hastanede istihdam edilen hem kurum teknisyenlerinin hem de hastanenin hizmet aldığı özel firmalarda çalışan teknisyenlere ağız, diş muayene ve tedavide teknisyenlerin çalıştırıldığı öne sürüldü. Bu uygulamanın Dicle Kent Ağız Diş Hastanesi, Bağlar Semt Diş Polikliniği, Dağkapı Ağız Diş Polikliniği'nde de aynı uygulamanın yapıldığı öne sürüldü. Diş hekimlerinin aldığı ölçüleri, ölçü dökümlerinin üretici firmaya transfer etmek olan diş teknisyenlerinin ağız, diş muayene ve tedavide ciddi sağlık riskini barındırırken, itiraz edenlerin kovulma tehdidi ile karşılaştığı ileri sürüldü.

Fotoğrafları ortaya çıktı

Hasta sağlığını riske eden ve olası bir sağlık faciasında cezai sorumluluk doğuran uygulamanın fotoğrafları ortaya çıktı. Fotoğraflarda, teknisyenlerin ağız muayenesi yapıldığı görülüyor. Fotoğraflarda ağızda çalışma izni olmayan teknisyenlerin hastaları ayakta ve eldiven kullanmadan hastaların ağzında çalışması dikkat çekiyor. Hem hijyen sorununu hem de ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkaran uygulama hem hastaların hem de yetkileri olmadığı halde bu alanda çalıştırılmaya zorlanan diş teknisyenlerin tepkilerine neden oluyor.

'Çok sayıda hasta şikâyeti geliyor'

İşten kovulma tehdidi nedeniyle ismini vermek istemeyen bir diş teknisyeni, "Bizim görevimiz, hekimlerin aldığı ölçüleri, protez yapımı için laboratuvarlara iletmektir. Transfer elemanı olarak görev yapan diş teknisyenlerine aldığı ölçüyü teslim ederek, protez modelin dökülmesine yardımcıya bildirir. Teknisyen de alınan bu ölçüyü protezi üretecek firmaya gönderir. Teknisyenin, bu teknik uygulama dışında başka bir görevi yoktur. Diş, muayenesi yapma, ağızda çalışma gibi bir yetkisi olmadığı gibi bu yasal da değildir. Bu aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek hataların doğmasına neden olabilir. Bu nedenle düzgün yapılmayan protezlerden dolayı hastalardan çok sayıda şikâyet geliyor. Çünkü muayene ve ağız, diş ölçüsü almaya vakıf olmayan teknisyenlerin ölçü alması nedeniyle ağızla uyumsuz protezler üretiliyor. Bu da çok sayıda şikâyette neden oluyor." diye konuştu.

'Göz yumuluyor, göz yumulmasa böyle bir şey yaşanmaz'

Daha fazla iş yaparak döner sermayeden daha fazla pay almak amacıyla çoğu hekimin de bunu teşvik ettiğini dile getiren ismini vermek istemeyen teknisyen, "Buna başhekimlik, yardımcılıkları ve İl Sağlık Müdürlüğü de göz yumuyor. Onlar buna göz yumması böyle bir durum yaşanmaz" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum