Teknolojide e-atık dönüşümü

Teknolojide e-atık dönüşümü
Teknolojinin tüm dünyayı etkisi altına aldığı günümüz dünyasında, birçok elektronik cihaz, birkaç yıl kullanımdan sonra “atık” haline geliyor.

TİGRİS HABER - Teknolojinin tüm dünyayı etkisi altına aldığı günümüz dünyasında, birçok elektronik cihaz, birkaç yıl kullanımdan sonra “atık” haline geliyor. İstenmeyen, çalışmayan veya kullanılmayan bilgisayarlar, televizyonlar, monitörler, cep telefonları, PDA’lar, VCR’ler, CD çalarlar, faks makineleri, yazıcılar ve benzeri bu elektronik atık veya e-atıklar ise, doğaya karışarak çevreyi kirletiyor.

Dünya genelinde kişi başına düşen yıllık teknoloji atığı 7.3 kilogram seviyesini geçmiş durumda. Bu konuyla alakalı olarak ise, dünya genelinde teknoloji geri dönüşümüne giren firmaların sayısı da her geçen gün artıyor.

2019 yılında yapılan bir araştırma, 53,6 milyon ton e-atık üretildiğini gösteriyor. Son 5 yıl içerisinde %21 artan bu oranın, önümüzdeki 16 yıl içinde ikiye katlanacağı tahmin ediliyor. Kişi başına düşen yıllık atık miktarı 7,3 kilogram seviyesindeyken, 2019 yılında ortaya çıkan e-atıkların %17,4’ü geri dönüşüme uğradı. Bu durum, 57 milyar dolar değerindeki altın, gümüş, bakır, platin ve diğer yüksek değerli, geri kazanılabilir malzemelerin işlenmediği ve doğaya karıştığı, çevreyi kirlettiği anlamına geliyor.

Küçük ekipmanlar e-atıkların başında geliyor

2019 yılındaki e-atıkların tahmini dağılımı ise; telefon, mikrodalga fırın, elektrikli tıraş makinesi gibi küçük ekipmanlar 17,4 Mt, beyaz eşya, elektrikli ocaklar ile büyük ekipmanlar 13,1 Mt, soğutucular ve ısıtıcılar 10.8 Mt, ekran ve monitörler 6.7 Mt, lambalar 4.7 Mt, küçük BT ve telekomünikasyon ekipmanları 0,9 Mt olarak hesaplanıyor. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.