Temmuz ayında en az 164 işçi hayatını kaybetti

Temmuz ayında en az 164 işçi hayatını kaybetti
Temmuz 2020'de 164 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2020'nin ilk 7 ayında hayatını kaybeden işçi sayısı en az 1098 olarak açıklandı.

TİGRİS HABER - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'ne göre, Temmuz ayında en az 164 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi, raporunda Lübnan’da meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybedenleri de andı. "2 bin 750 ton amonyum nitrat, yapılan denetimlerde 'Beyrut’u havaya uçurabileceği' uyarısında bulunulmasına rağmen tam altı yıl boyunca limanda kaldı" denildi.

İSİG’in raporuna göre, Temmuz ayıyla birlikte 2020’nin ilk 6 ayında en az 1098 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İSİG Meclisi’nin Yüzde 88’ini ulusal basından; yüzde 12’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiği bilgilere dayanarak hazırladığı Temmuz ayı iş cinayetleri raporunda şu bilgiler yer aldı:

3 kadın, 7 çocuk işçi öldü

* Hayatını kaybeden 164 işçinin 140’ı ücretli (işçi ve memur), 24’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

* Ölenlerden 3’ü kadın, 184’ü erkek; içlerinden 7’si çocuk, 6’sı ise göçmen/mülteci işçiydi.

* Kadın işçi cinayetleri tarım, kimya ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

* Hayatını kaybeden işçilerden sadece 7’si sendikalı olarak çalışıyordu.

* Kendi nam ve hesabına çalışırken (çiftçi ve esnaf) ölen işçilerin yaş ortalaması 51, ücretli çalışırken (işçi ve memur) ölen işçilerin yaş ortalaması 39 yaş oldu.

En çok ölüm nedeni ezilme/göçük

* Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, kimya, metal, madencilik, enerji, belediye/genel işler, gıda, sağlık, güvenlik, tekstil ve ticaret/büro işkollarında gerçekleşti.

* En fazla ölüm nedeni sırasıyla ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, elektrik çarpması, Covid-19, patlama/yanma, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve şiddet oldu.

isig-003.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.