Teşvik bitti, işveren zorda

Teşvik bitti, işveren zorda
İşverene sigorta priminde yüzde 6 indirim sağlayan 6486 sayılı Teşvik Yasası, ısrarlı taleplere rağmen uzatılmadı. DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, “Uzatılmazsa, kayıt dışı çalıştırma artabilir” uyarısında bulundu.

Muhammed Esen

TİGRİS HABER - Türkiye’de 2013 yılında yürürlüğe giren 6486 sayılı Teşvik Yasası, sosyo ekonomik  ve gelişmişlik endeksi düşük illerde üretim ve istihdam imkânlarının arttırılmasını hedefliyordu. Uzatmalarla, Aralık ayına kadar getirilen, yasa 2022 yılı için uzatılmadı. Asgari ücret ve sigorta primlerinin yükselmesi, 6486 sayılı yasanın da uzatılmaması işvereni zora soktu. Konu ile ilgili açıklama yapan Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Nurullah Edemen, artan maliyetlerin “kayıt dışılığa” yol açabileceği uyarısında bulundu. Diyarbakır’da sanayinin gelişmediğine, ekonominin tarım ve hizmet sektörü üzerine inşa edildiğini belirten Edemen, şöyle devam etti: “İşsizlikle ön sıralarda bulunan kentimizde, 6486 sayılı kanunun sağladığı 6 puanlık teşvik uygulaması, işsizliği önlenmesi ve kayıt dışı istihdamın azalmasında önemli bir etken iken, yasanın sona ermesi yeni sorun ve sıkıntıların habercisi olmaktadır.”

İşverene ek maliyet

Edemen, yasanın getirdiği yüzde 6 SGK indirimi ile işverenin her ay personel başına 300.24 lira indirimden faydalandığına dikkat çekerek, “Ocak 2022 verileri ile her personel başına aylık 300,24 TL fazladan maliyet iş camiasına ağır bir yük getirmeye başlamıştır. Telafisi imkânsız sonuçlar doğmaya başlamadan; mevcut yasanın uzatılması veya yeni bir yasal düzenlemeye ivedilikle ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum