TGS basın bayramını kutlamadı, GYGD kutladı!

TGS basın bayramını kutlamadı, GYGD kutladı!
Oral, sansürün kaldırılışının 111. yıldönümünde sansüre daha fazla maruz kalınan bir dönemden geçtiklerini savundu

Sansürün kaldırılışının 111. yıldönümünde sansüre daha fazla maruz kalınan bir dönemden geçtiklerini savunan TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, “Bayram kutlayabildiğimiz günleri getirene kadar 24 Temmuz bizim için sadece tarihte bir gündür. Gazeteciler haklarına, toplum haberine sahip çıktığında 24 Temmuz bayram olacaktır” diyerek, 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlamayacaklarını duyurdu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral,  24 Temmuz Basın Bayramı’na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.   “Sansürün kaldırılışının 111. yıldönümünde sansüre daha fazla maruz kaldığımız bir dönemden geçiyoruz” diyen Oral, “Osmanlı’nın son döneminde, gazeteler sansür memurlarının kontrolünden geçtikten sonra yayımlanıyordu. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet’in ilânından sonra bu uygulamaya son verildi. Türkiye basın tarihinde bu olay ‘sansürün kaldırılması’ olarak adlandırıldı ve Basın Bayramı olarak kutlandı” dedi.

“134 gazeteci cezaevinde”

111 yıl sonra bugün, “134 gazetecinin cezaevinde olduğuna, Türkiye’nin Dünya basın özgürlüğü sıralamasında 157’nci sırada olduğuna, 10 bini aşkın işsiz gazetecinin olduğuna, yüzlerce basın kartının iptal edilmiş durumda olduğuna, medyanın yüzde 95’inin iktidar kontrolünde olduğuna, internet gazetecilerinin güvencesiz olduğuna, yerel gazetelerin resmi ilân kıskacında olduğuna, medya çalışanlarının çoğunun sendikasız, toplu sözleşmesiz” olduğuna dikkat çeken Oral şunları söyledi;

“Sadece tarihte bir gün”

“Türkiye bugün böyle bir baskı dönemini yaşıyorken ‘basın bayramı’ demek de o günü kutlamak da zül. Unutulmamalı ki hükümet/patron sansürü kaldırılınca, gazeteciler üzerindeki baskılar son bulunca, cezaevlerindeki meslektaşlarımız özgür kalınca, medya dördüncü kuvvet olarak işlevini yine yerine getirebilince kazanan tüm Türkiye olacaktır. Bayram kutlayabildiğimiz günleri getirene kadar 24 Temmuz bizim için sadece tarihte bir gündür. Gazeteciler haklarına, toplum haberine sahip çıktığında 24 Temmuz bayram olacaktır.” 

Basın bayramını kutlamıyoruz

Benzer bir açıklama Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği’nden geldi. GYGD Başkanı Ömer Büyüktimur yaptığı yazılı açıklamada, “Basın üzerinde uygulanan sansürün bizzat gazeteciler tarafından kaldırıldığı tarih olan 24 Temmuz 1908, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla “Basın Bayramı” olarak kutlanıyor. Aradan geçen 111 yılda ülkemizde basın sektörü maalesef ciddi sorunlarla hala boğuşmaktadır. Basın özgürlüğünden çalışma koşullarına çözülmeyi bekleyen sorunlar silsilesi, ne yazık ki her dönemde gözardı edilmiştir…

Basın sektörünün yıllardır içinde bulunduğu sorunların hukuk kuralları ve demokrasi çerçevesinde giderilmesi artık elzem bir hal almıştır. Öncelikle ifade ve basın özgürlüğünün önündeki kısıtlayıcı maddeler, Türk Ceza Kanunu’ndan çıkarılarak, evrensel ölçüler baz alınarak sorun üretici olmaktan çıkarılmalıdır.

Gazetecilerin sosyal ve ekonomik yönde, çalışma koşullarını iyileştirici düzenlenmelerin yapılması ve Basın ve İletişim alanındaki Fakültelere büyük önem verilerek, buradan mezun olan, mesleğe gönül vermiş kişilerin çalıştırılmasını teşvik edici düzenlemeler yapılmalıdır…

Tüm ulaşım araçlarında geçerli olması planlanan “Türkiye Kart” kapsamına “Basın Kartları”nın dahil edilmesini bekliyoruz. Gazetecilik mesleği ve mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na da ivedilikle ihtiyaç olduğunu belirtmek isteriz.

Bunun için tüm meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması ve kısa zamanda sonuç getirici düzenlemelere gidilmesini, bekliyoruz.

Ekonomik olarak zor günler yaşayan başta yerel olmak üzere basının gelir kaynakları gün geçtikçe azalmaktadır. Girdilerin, ham madde üzerindeki artışlar, dövizdeki dalgalanma büyük bir ekonomik sıkıntılar yarattığı gibi, bir çok kuruluş, özellikle yerel medya, maaş ödeyemez hale geldi. Siyasal iktidarın ve muhalefetin işbirliği içerisinde, basının temel sorunlarına çözüm getirmeli…

Gerek vergi, gerekse SGK primlerinde indirim yapılması, faizsiz kredi kullanma imkanı gibi bir dizi önlemlerin kısa zamanda alınması, hayatı önem içermektedir. Gazetecilerin erken emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için gerekli olan basın kartları, İletişim Başkanlığınca yaklaşık bir yıldır basın kartı komisyonu toplanmadığından geçikmektedir. Basın Kartı Komisyonundaki belirsizliğin ortadan kaldırılarak toplantıya çağrılması ve meslektaşlarımızın mağdur olmalarının önüne geçilmelidir. Bu talepleri dile getirirken, tüm meslektaşlarımızın "Basın Bayramını" kutluyoruz” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.