Tigris Haber’in gözünden 2016 yılı panoraması

Tigris Haber’in gözünden 2016 yılı panoraması
Diyarbakır ve bölgede 2016 yılı böyle geçti

2016 yılını geride bırakırken, Tigris Haber olarak kentin ve bölgenin birçok sorununu manşetimize taşıdık. Sur’da yaşanan olaylardan, darbe girişimine, belediye başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasından, Tahir Elçi’nin ölümü ve bölgede yaşanan birçok olayı gazetemize taşıdık.

İşte Diyarbakır ve bölge için 2016 yılı ay ay böyle geçti;

Ocak…

Her yeni yıla girişte beslediğimiz iyi duyguları 2016 yılı için de beslesek de yine de hayatın gerçekliği hiç de beklediğimiz gibi olmadı. Diyarbakır’da yeni yıla gazlı girdik. 2016 yılının ilk ayında maalesef güzel umutlu haberleri manşetimize taşıyamadık. Diyarbakır’ın kalbi Sur’da yaşanan çatışmalar, ölüm haberleri, Sur’da yaşanan göçün dramı gazetemizin manşetine üzücü haberler olarak yansımak zorunda kaldı. Sur’daki çatışmada seken yorgun bir kurşun Mevlüde öğretmenden bir gözünü aldı. Ölüm Top mermisi ile 3 çocuk annesi Melek Alpaydın’ı Sur’daki evinde kahvaltı sofrasında buldu. Çınar’da yaşanan bombalı saldırıda yaşamını kaybeden, yaralanan insanlar, evine ocağına ateş düşen aileler oldu.

 

Şubat…

2016’nın Şubat ayı da avı, ölüm, dram haberleriyle geçti. Hendek, barikat olayları, sokağa çıkma yasakları derken Sur’da yeni bir göç dalgası başladı. Yeşil sahada “çocuklar ölmesin maça gelsin” pankartı açan Amed Spora ceza geldi. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, İslami STK’lar ile Sur zirvesinde buluştu. PKK mensuplarının bombalı saldırılarında Şubat ayında da onlarca şehit verildi. Sur’da süren çatışmalar arasında kalan sivillerin tahliyesi için yapılan çabalar sonuç vermedi. Sur’a yürümek isteyen kitleye polis müdahalesi yaşandı, yürüyüş gerçekleşmese de olaylar eksik olmadı.

 

Mart…

Bahar mevsiminin başlangıç ayı Mart’ta da Diyarbakır’da olaylar durulmadı. Sur için HDP eylem çağrıları yaparken, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, “Kanunsuz eylemlere katılmayın” açıklaması yaptı. Mart ayı ile birlikte Sur’da sivillerin tahliye çabaları sonuç verdi. Mart ayının en önemli gündem maddelerinden biri de Sur için alınan “Acele kamulaştırma kararı” oldu. Mart ayında Sur’daki çatışmalar bitti derken aynı hendek barikat olayları bu sefer de Bağlarda denenmeye çalışıldı. Bağlar’ın Sur olmaması için çabalar sürerken halk Bağlar’dan göç etmeye başladı. Diyarbakır Newroz’unda yüz binler toplansa da geçen yılın Newroz coşkusuna kıyasla katılımda ciddi düşüş yaşandı.

 

Nisan…

Nisan ayında Diyarbakır Newroz alanı “Kutlu doğum buluşmasında” on binlere ev sahipliği yaptı. Amed Spor Yöneticilerine Ankaragücü maçında, spor ahlakıyla bağdaşmayan çirkin bir saldırıda bulunuldu. Saldırıya kentin STK’ları büyük tepki gösterdi. Nisan ayının gündemi arasında HDP Milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmaları yer aldı. Türkiye’nin 26. Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Nisan ayında Sur’a geldi.  Başbakan Davutoğlu, Sur’un yeniden yapılandırılma çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Mayıs…

İlkbahar’ın son ayına damga vuran birçok olay yaşandı. Dört ayaklı minarenin önünde öldürülen Tahir Elçi soruşturmasında bilirkişi raporu yayınlandı. Rapor’da cinayetin nasıl işlendiği “Tıbben ve Fiziken bilinemez” denildi.  Diyarbakır’da polise yönelik bir bombalı araç saldırısı daha yaşandı. PKK mensuplarınca yapılan saldırıda 3 sivil yaşamını yitirirken, onlarca kişi ise yaralandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dürümlü mezrasındaki patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ziyareti için Diyarbakır’a geldi.  Diyarbakır'ın Sur ilçesi Dürümlü mezrasında 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin ise yaralandığı patlama, Mayıs ayının en kanlı olayı olarak hafızalara kazındı. Mayıs ayının bir diğer önemli gelişmesi ise, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde süren sokağa çıkma yasağının 79 gün sonra kısmi ve zamanlı olarak kaldırılması oldu.

Haziran…

Yaz mevsiminin ilk ayı bahara nazaran oldukça sakin geçti. HDP Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması süreci başlarken, DBP’li belediyelere kayyum atanması tartışmaları siyasetin gündemini ısıtmaya başladı. Tigris Haber Gazetesi, Haziran ayında Şeyh Said’in idam kararının gerekçesini yayınladı. Kürt tarihi araştırmacısı Kerem Serhatlı’nın İstiklal Mahkemeleri tutanaklarından yararlanarak kamuoyu ile paylaştığı idam gerekçesi Diyarbakır halkının yoğun ilgisine konu oldu.

 

Temmuz…

Bu yıl Ramazan Bayramı Temmuz ayına denk geldi. Diyarbakır Barosu bu yılki Ramazan Bayramını ELÇİ’siz geçirirlerken, başkanları Tahir Elçi’yi mezarı başında anmayı ihmal etmediler. Sur mağdurlarının hasar tespit çalışmaları tamamlanırken, mağdurlara ödenen tazminatların yetersizliği ise vatandaşların tepkisine neden oldu. Temmuz ayının ve Türkiye siyasal tarihinin belki de en beklenmedik ve en vahim olayı 15 Temmuz gecesi yaşandı. 15 Temmuz’da bir darbe girişiminde bulunan FETÖ mensupları, gecenin sabahını görmeden derdest edildiler. Halkın sokaklara indiği ve tanklara siper olduğu gecenin sabahında darbe tehlikesi savuşturulurken, 248 şehit ve binlerce yaralının olduğu acı gerçeği de gün yüzüne çıktı. F-16’larla Meclisin bombalandığı gecenin sabahında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişiminin detayları da ortaya çıkmaya başladı. Darbe girişimi sonrası, halk topyekün darbenin karşısında dururken, Mecliste grubu bulunan 4 partiden darbeye karşı ortak deklarasyon geldi. Darbe girişimi sonrası halk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile sokakları terk etmezken, bütün yurtta demokrasi nöbetleri tutulmaya başlandı. 2016 yılına tartışmasız şekilde Temmuz ayındaki darbe girişimi ve buna karşı halkın topyekün direnişi damga vurdu.

 

Ağustos…

Diyarbakır’da Ağustos ayının ilk gündemi HDP’nin istasyon meydanında yaptığı “Darbeye hayır demokrasi hemen şimdi” mitingiydi. Diyarbakır Valiliği darbenin bilançosunu açıkladı. Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, “FETÖ/PDY’e yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde, 659 kişi hakkında adli işlem yapıldığı” belirtildi. Tüm yurtta süren demokrasi nöbetleri İstanbul Yenikapı buluşması ile yeni bir aşamaya ulaştı. Her ne kadar ömrü uzun olmasa da Yenikapı ruhu bir dönem Türkiye siyasetinde uzlaşı kültürünü öne çıkardı. Ağustos ayında da darbe tehlikesinin geçmediği yönündeki kaygılar Diyarbakır Havaalanında çekilen fotoğraf görüntüleri ile gün yüzüne çıktı. PKK mensuplarının bombalı saldırıları Ağustos ayında da devam ederken, yapılan bu saldırılarda yine sivil can kayıpları yaşandı. Tigris Haber Sur’un son halini havadan görüntülemeyi başardı. Diyarbakır'da Bölge Trafik Müdürlüğü'ne PKK mensupları tarafından bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda, 5 polis memuru şehit olurken, biri çocuk 2 sivil hayatını kaybetti. Ölenlerden biri ise 5 yaşındaki Hüseyin Utku Gülbahar'dı. Ağustos ayında bombalı terör eylemleri eksik olmadı. Elazığ’daki bombalı saldırıda 3 şehit, 217 kişi ise yaralı… Ağustos ayının en kanlı saldırılarından biri ise Gaziantep’te bir kına gecesinde yaşandı. DAEŞ’in canlı bomba saldırısında kına gecesinde bulunan vatandaşlardan 52 kişi hayatını kaybetti. DAEŞ’in canlı bomba saldırısı sonrası başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Cerablus’tan Suriye topraklarına girildi. CHP Genel Bakanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna Artvin’de yapılan saldırı, Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğüne yapılan bombalı saldırı Ağustos ayının son günlerinde öne çıkan gündemler oldu.

Eylül…

Eylül ayı başında Diyarbakır’a gelen Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır’ı cazibe merkezi haline getirecek ekonomi paketini açıkladı. Ağustos’un ikinci haftasında Diyarbakır’ın Sur ve Silvan ilçeleri belediyelerine kayyum atandı. Diyarbakır’da 4 bin 313 öğretmen açığa alınırken, Diyarbakır İl Milli eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapmak isteyen eğitim-sen üyelerine ise, polis müdahale etti. Müdahalede onlarca öğretmen gözaltına alındı. Öğretmenlerin görevden alınmaları öğrencileri gözyaşlarına boğarken, öğrenci velileri ise yaşanan bu duruma bir çözüm bulunmasını istediler. Böylece Diyarbakır’da Eylül ayına açığa alınan öğretmenler damgasını vurdu.

 

Ekim…

Ekim ayının ilk gündemi Diyarbakır Barosunda yapılan başkanlık seçimi oldu. Elçi’nin ardından boş kalan başkanlık koltuğuna vekâleten bakan Av. Ahmet Özmen Diyarbakır Barosunun yeni başkanı oldu. Ekim ayının serin günleri HDP milletvekillerinin ifadeye çağrılması ile siyaseten de olsa ısındı. Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde askeri kontrol noktasına bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. PKK mensuplarınca yapılan saldırıda 10 asker şehit olurken,  8 vatandaş ise hayatını kaybetti. KHK ile kapatılan TV ve Gazete çalışanları Diyarbakır’da bir basın açıklaması yaptılar. AK Parti Van Özalp ilçesi başkan yardımcısı Aydın Muştu'nun PKK mensupları tarafından öldürülmesinin ardından AK Parti Diyarbakır Dicle ilçe başkanı Deryan Aktert silahlı saldırıyla öldürüldü. Ekim ayı aynı zamanda siyasilere yönelik saldırıların arttığı bir ay oldu. Gazeteciler Cemiyeti (GGC) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Yılın Başarılı Gazetecileri” yarışmasının ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerini bulurken, sayfa düzeni dalında, gazetemizi yayına hazırlayan sayfa sekreteri arkadaşlarımız Ali Vuranel ve Özcan Yıldız birincilik ödülüne layık görüldüler. 1960 yılında faaliyete giren ve 56 yıl boyunca çok sayıda tarihi öneme sahip maça ev sahipliği yapan Diyarbakır Atatürk Stadı’nda yıkım çalışmalarına Ekim ayında başlandı. Ekim ayının en sıcak gelişmesi ise, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, ‘terör soruşturması’ kapsamında gözaltına alınmasıydı. Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınması kentte tansiyonu yükseltirken,  Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan bir gruba polis müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınmasından sonra belediye hizmetleri aksarken, Diyarbakır sokakları çöplüğe döndü.

Kasım…

Gözaltındaki Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Kışanak Ve Anlı tutuklanırken, Ankara’nın Etimesgut İlçe Kaymakamı Cumali Atilla ise Belediye başkanlığına kayyum olarak atandı. Kasım ayı HDP Eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklanmalarına da sahne oldu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP milletvekillerinin gözaltında olduğu saatlerde Bağlar ilçe Emniyet Müdürlüğü’ne ait Terörle mücadele ve Çevik kuvvet şube müdürlüklerinin olduğu ek binaya yakın, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne de yaklaşık 200 metre mesafede bombalı araçla saldırı gerçekleşti. Saldırıda 2 polis, 1 teknisyen ve 8 sivil hayatını kaybetti. 100'ün üzerinde kişi ise yaralandı. Yine, Mardin Derik Kaymakamlığı'na PKK mensuplarınca düzenlenen bombalı saldırıda Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk hayatını kaybetti, 3 kişi ise yaralandı. Şırnak'ta operasyonlar nedeniyle 8 ay önce ilan edilen sokağa çıkma yasağı Kasım ayında Şırnak kent merkezinde kısmen kaldırıldı. 8 aydır devam eden yasaktan sonra kente dönen ailelerin birçoğu ise yıkım nedeniyle evini bulamadı. Sur’da 4 ayaklı minare önünde geçen yıl silahlı saldırıda yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi,  birinci ölüm yıldönümünde, vurulduğu Dörtayaklı Minare önünde anıldı. Aradan geçen bir yılda Elçi cinayeti soruşturmasında bir arpa boyu yol alınmazken, Elçi’nin ölüm yıl dönümünde Dört ayaklı minarenin bulunduğu sokakta yapılan anmaya, başta Elçi’nin eşi Türkan Elçi, çok sayıda hukukçu, siyasetçi ve vatandaşlar katıldı.

Aralık…

Aralık ayı Diyarbakır’da kayyum mesaisine sahne oldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde 21 daire müdürü görevden alındı. Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava Diyarbakır’da da hayatı olumsuz etkiledi. Diyarbakır’da yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Ergani-Dicle karayolu trafiğe kapanırken,  yolda hamile ve hastalarında aralarında bulunduğu çok sayıda kişi mahsur kaldı. İsmi öğrenilemeyen hamile kadın ise, ambulansta doğum yaptı. Diyarbakır’da olumsuz hava koşulları vatandaşların yaşamını birçok açıdan olumsuz etkilerken, Diyarbakır’da yaşanan elektrik kesintileri vatandaş ile DEDAŞ’ı karşı karşıya getirdi. 2016 yılının son ayı soğukların yanı sıra gıda maddelerine yapılan ani zamlarla vatandaşın sofrasında masrafları yarı yarıya arttırdı. Yumurta fiyatlarındaki %100 artış ve diğer gıda maddelerindeki  % 50’ye varan zamlar dar gelirli vatandaşların yaşamını daha da çekilmez hale getirdi. Aralık ayının Tigris Haber için anlamı ise, 21 Aralık’ta 4. Yayın yılını geride bırakmadı idi. Tigris Haber yeni yayın yılına daha da güçlenerek girmenin coşkusunu çalışanları ile bir araya gelerek kutladı.

2017 umudun, sevginin, saygının yılı olsun!

Tigris Haber’in manşetleriyle ay ay 2016 yılının öne çıkan gündemleriyle geçtiğimiz yılın gelişmelerine kısaca bir gözatmış olduk. 2016 yılı acının, gözyaşının yılı oldu. 2016’da insanlık öldü, insani değerler daha çok aşındı ama umarız 2017 umudun, sevginin, saygının baskın geldiği bir yıl olur.  İnsanların tüm farklılıklarıyla bir arada kardeşçe, barış içinde yaşadığı bir yıl özlemiyle, yüreğinde insani değerlerin zerresini taşıyan herkese iyi seneler…

Ali ABBAS YILMAZ/ÖZEL HABER

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.