TMK mağduru çocuklar adapte olamıyor

TMK mağduru çocuklar adapte olamıyor
Basın açıklamasına katıldığı için 3 ay tutuklu yargılanan 17 yaşındaki M.A, halen gözaltı ve cezaevi psikolojisini atlatamadığını belirterek, “Artık fiziki anlamda değil, gerçek anlamda özgür olmak istiyorum" dedi.

VAN - Türkiye'de 23 yıldır yürürlükte olan Terörle Mücadele Kanunu'ndan (TMK) başta çocuklar olmak üzere muhalif olan neredeyse herkes nasibini aldı. 1991 yılından günümüze kadar çeşitli yamalar yapılarak kimi maddelerinde kısmi değişikliklere gidilmesine rağmen binlerce çocuğa dava açıldı, birçoğu da yaşlarının kaç katı cezalar almaya devam ediyor. Bunlardan biri de "BDP'nin basın açıklamasına katıldı" diye 3 ay tutuklu kalan ve birkaç gün önce tahliye edilen 17 yaşındaki M.A.

“Psikolojik baskıya maruz kaldım”

Yaşının küçük olmasına rağmen Van Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'ye götürüldüğünü söyleyen M.A, gözaltında kaldığı sürece sürekli psikolojik baskıya maruz kaldığını belirterek, "Beni sürekli sorguya alıyorlardı. Tanımadığım kişilerin fotoğraflarını göstererek, onları tanıdığımı söylememi, onlar üzerine ifade vermem durumunda beni bırakacaklarını söylüyorlardı" dedi. Polislerin gözaltında kendisine zorla kâğıt imzalatmaya çalıştığını dile getiren M.A, "İmzalatmamı istedikleri kâğıtları okumama izin vermiyorlardı. Bana 'Okumana gerek yok, imzala gitsin' diyorlardı. Polisler ajan olmam için beni tehdit ettiler" dedi.

Topluma adapte olamıyor!

Gözaltında yaşadığı baskıların cezaevinde de sürdüğünü anlatan M.A, cezaevinde gardiyanların kendilerine sürekli bağırdığını söyleyerek, "Cezaevinde kaldığım süre içerinde sürekli baskıya maruz kaldım. Gardiyanlar ordu şeklinde hiç haberimiz yokken içeri giriyorlardı. Bilinçli bir şekilde tüm eşyalarımızı dağıtıyorlardı. Buna biz tepki gösterince de şiddete varan uygulamalarla karşı karşıya kalıyorduk" diye konuştu.

Topluma adapte olamadığını ifade eden M.A, şunları söyledi:

"Hala sabah gardiyanların 'sayım' diye bağırışlarını, mazgal sesini görüyorum rüyalarımda. Sürekli irkilerek uyanıyorum geceleri. Çıktığıma inanamıyorum. Gerçek olanın şu an dışarıda oluşum değil de cezaevinde yaşadıklarım olduğunu sanıyorum. Bunların sebebi de var. Hala sivil polisleri evimizin etrafında görüyorum. Onları gördükçe de atlatamadığım gözaltı ve cezaevi günlerini tekrar tekrar yaşıyorum."

Tahliye edildiğine sevinemedi!

Devletin Kürt çocuklarını potansiyel suçlu olarak gördüğüne dikkat çeken M.A, devletin Kürt çocuklarını cezaevine koyarak terbiye etmeye çalıştığını söyledi. Tahliye edildiğine sevinemediğini dile getiren M.A, "Benim gibi yüzlerce arkadaşım hala cezaevindeyken, benim yaşadıklarımı onlar hala yaşıyorken, ben tahliye olmama nasıl sevinebilirim ki?" dedi. Hala gözaltı ve cezaevi psikolojisini atlatamadığını dile getiren M.A, "Sivil polisler sürekli evimizin önüne geliyor. Sürekli takip altındayım. Artık fiziki anlamda değil de gerçek anlamda özgür olmak istiyorum" dedi.

TMK'nin kaldırılmasını isteyen M.A, "Artık kimsenin toplumsal olaylardan dolayı cezaevine girmesini istemiyorum. Bizleri cezaevine koyarak farklı alternatif arayışına sürüklemesinler" vurgusu yaptı. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.