TMMOB’dan ‘Suriçi’ eleştirisi

TMMOB’dan ‘Suriçi’ eleştirisi
Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Ferit Kahraman, Suriçi’nde restorasyon yapılan bölgede inceleme izni alamadıklarını belirterek, sürecin şeffaf yürütülmediğini söyledi.

TİGRİS HABER -  TMOBB İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, Suriçi’nde yürütülen restorasyon çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı. TMOBB İl Koordinasyon Kurulu Eş Başkanı Ferit Kahraman, 2015 yılında başlayan çatışmalardan sonra 6 mahallede sokağa çıkma yasağının sürdüğünü hatırlattı. Bölgede tescilli yapıların restorasyonunun sürdüğünü belirten Kahraman, Çevre ve Şehircilik İL Müdürlüğü’nün kendilerinin inceleme talebini geri çevirdiğini söyledi. Kahraman, Suriçi Kentsel Sit Alanındaki tescilli sivil mimari yapılarda sürdürülmekte olan restorasyon çalışmalarının incelenmesi izninin yanlış ve aykırı tablonun ortaya çıkmasını engellemek için verilmediğini ileri sürdü. Kahraman, bölgenin restorasyonu için kullanılan taşların özgün yapılarla uyumlu olmadığını belirterek, şunları dile getirdi:

“Yıkılan bölümlerin tamamlamaları mevcut duvar örgüsünün dizilişi, malzeme cinsi ve ebatları ile uyum gözetilmeden yapılmaktadır.

* Mimari restorasyonlarda kullanılan taşların renk ve doku kriteri göz önünde bulundurulmamaktadır.

*  Rölöve ve restorasyon projeleri hatalı ve eksik hazırlanmış, yeterli araştırma belgeleme çalışmaları yapılmamıştır. Ve bu sebeple birçok uygulama hazırlanan projelere göre yanlış yapılmaktadır.

* Uygulama kararlarında restorasyon ve koruma ilkeleri teknik şartnamelerin gölgesinde bırakılmaktadır.

*  Alanlarda iş makineleri ile yapılan yanlış, kontrolsüz ve özensiz uygulamalar toprak altındaki tarihi kalıntıları tahrip etmiş, birçok izi yok etmiştir.

*  Alt yapı, atık su çözümleri hatalı yapılmış bu sebeple tescilli birçok yapının bodrum katları atık su ile dolmuştur.”

Suriçi’nde inceleme izni verilmemesini eleştiren Kahraman, sürecin şeffaf yürütülmemesinden yakındı. (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum