"TOKİ, AVM, HES, EDİ BES"

"TOKİ, AVM, HES, EDİ BES"
Sivil toplum kuruluşu bileşenleri, "TOKİ, AVM, HES edi bes" sloganıyla Atatürk stadyumunun yıkılarak ihaleye çıkarılmasını protesto etti.

 

Gencer ARPACI

Atatürk stadyumu önünde gerçekleşen basın toplantısına, BDP Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’da destek verdi.

DİYARBAKIR - Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nce, Diyarbakır Atatürk Stadyumu’nun yıkılmasına ilişkin gerçekleştirilecek ihaleyi protesto etmek amacıyla stadyum önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya, BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile çok sayıda çevre derneğinin üye ve yöneticileri de destek verdi.  

 

“Yeşile özgürlük AVM'ye hayır!" pankartının açıldığı basın toplantısında, "TOKİ, AVM, HES edi bes" ve "Ankara elini Kürdistan'dan çek" sloganları atıldı. Burada grup adına konuşan Ekoloji Derneği aktivisti Nejdet Sezgin, halka sormadan Ankara’da planlanan merkezi projelerin iptal edilmesini istediklerine dikkat çekti. Yapılması istenen projelere ilişkin halk oylaması yapılması gerektiğine işaret eden Sezgin, AK Parti’nin yıllardan beri Karadeniz, Ege, Anadolu ve bölgede yapmış olduğu doğa, kent ve tarih katliamları artık şehir merkezlerine taşıdığını ifade etti.

stadyum-1.-haber-(1).jpg

“Sessiz kalmayacağız!

Belediyenin imar izni olmadan devlet zoru ile Diyarbakır Atatürk Stadyum’un AVM’ye ve konut alanına çevrildiğini kaydeden Sezgin, şunları kaydetti:

“TOKİ tarafından yapılan imar plan değişikliği 3194 Sayılı İmar Kanunun 6,8. ve 18. maddesine, 5216 sayılı büyükşehir belediye kanunun 7. maddesine uygun olmadığını açıkça görülmektedir. 12 Nisan da yapılacağı ihalenin ve yapılan imar plan değişikliliğin bir an önce iptal edilmesini istiyoruz. Stadyum alanının betonlaştırmasını engellemek için her türlü hukuki ve meşru demokratik eylemlerimizi gerçekleştireceğiz. Bizler Amed'te Ankara merkezli uygulanmak istenen bu talan projesine karşı sessiz kalmayacağız. Amed halkından onay ve görüş alınmadan uygulanmak istenen hiçbir projeyi izin vermeyeceğiz.”

 

“Yıkıma izin vermeyeceğiz”

BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Fırat Anlı ise, yapılacak bu yıkıma izin vermeyeceklerini belirterek, “Bugün Amed’in ruhunu otaya koymak için buradayız. Birileri Amed’in izni olmadan binlerce kilometre uzakta projelerini dayatmaktadır. Buradan ihaleye girenlere sesleniyoruz. Paranıza yazık olmasın biz bu stadyumu kimseye yıktırmayız. Bu şehrin değerleri kapitalizme ve ranta peşkeş çekiliyor. Biz buradan o rantçılara sesleniyoruz. Artık elinizi, doğamızdan, stadımızdan ve değerlerimizden çekin diyoruz” dedi.

stadyum-1.-haber-(4).jpg

‘Yatırım değil, rant’

Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ise, Diyarbakır Atatürk Stadyum’un yerine AVM yapılmaya çalışılması yatırım değil, rant ve yolsuzluk olduğunu, TOKİ’nin de hizmet değil, talan olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Biz buna izin vermeyeceğiz. Bu statta anıları olanlar var. Burada ne yapılacak ise halk ile beraber karar verilerek yapılacak. Şimdiye kadar bize gelen önerilerde stadyumun şehir stadyumu olarak kalmasıdır. Bizde seçimden sonra buraya sandık kurarak, halk ne istiyorsa belediye olarak ortaya çıkacak olan sonucu yaşama geçireceğiz. Ne Hevsel Bahçeleri ne Kent Ormanı ne de stadyumun ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Stad Amed'indir, Amed'in kalacak. Doğamıza ve kültürümüzün yok edilmesine izin vermeyiz.”  

stadyum-1.-haber-(5).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.