Toplu taşımada koronavirüs tedbirleri

Toplu taşımada koronavirüs tedbirleri
İçişleri Bakanlığı genelgesi ile toplu taşımada yarıya inen yolcu sayısı, virüse karşı tedbirler noktasında önemli olmakla birlikte, Diyarbakır’da kimi duraklarda yeterli araç bulamayan yolcular, araç sayılarının arttırılmasını istedi.

Toplu taşımada vatandaşlar minibüs yerine otobüsleri tercih edince ve kimi zaman ise duraklarda yerli sayıda araç bulunamayınca, toplu taşımada bazı sıkıntılar yaşanmaya başladı.

Fazla yolcu indiriliyor

Diyarbakır’da kimi vatandaşlar duraklarda yaşadıkları sorunları şöyle dile getirdi: “Sabah akşam duraklar ful vatandaş otobüs tercih ediyor, minibüslere binmiyor. Otobüsler de koltuk sayısından fazla yolcu almıyor, hata uyarı yapıp fazlasını indiriyorlar.  Bu iyi bir şey ama araba sayısı da az olunca bu sefer de vatandaş ulaşım konusunda sıkıntı yaşıyor.”

Genelge ile toplu taşımada yolcu sayısı yarı yarıya düşürüldü

İl ve ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları, araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu kabul edecek. Genelgeye göre, araç içindeki yolcuların oturma şekli, yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.

İçişleri Bakanlığı’nca,  81 İl Valiliğine Koronavirüs  (Kovıd-19) salgını ile mücadele kapsamında gönderilen ek bir genelgede “tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları, geçici bir süreliğine araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edecek” denildi.

Yaşanan salgının biran önce engellenmesi için şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşıma araçları için ilave tedbirlerin alınması gerekli görüldüğü belirtilen genelgede alınan tedbirler kapsamında şunlar ifade edildi: “İl/ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları (şehirlerarası yolcu otobüsleri dahil); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edecek; araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.”

Tedbirlerin uygulanması için denetimler

Öte yandan, söz konusu tedbirlere ilişkin vali, kaymakamlar tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli kararların alınarak, marketlere ilişkin kararların il, ilçe belediyeleri ile iş birliği yapılarak, toplu taşıma araçları ile ilgili olanların ise trafik zabıtasının etkin denetimi ve koordinesinde ivedilikle planlanması, uygulanması ve tüm kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.