Toplumsal destek intiharları önlüyor ​​​​​​​

Toplumsal destek intiharları önlüyor  ​​​​​​​
Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, son süreçte yaşanan intihar vakaları üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Erkan, toplumsal dayanışmanın olmadığı dönemlerde intiharların arttığını söyledi.

Birikimler gözlenmeli

İntihar vakaları yaşanmadan çevredekilerin olası değişimleri gözleyebileceğini belirten Erkan, “Bu problemler birden ortaya çıkan bir durum da değil. Yakın çevre bunu belli bir ölçüde daha önceden kişideki bu bozukluğu fark edebilir. Evet, intiharın sosyolojik nedenleri var ama sonunda intihar aşaması sorunu psikiyatrik bir duruma getiriyor. Bu aşamada kişinin psikolojik bir desteğe ihtiyacı var. Bu süreci iyi takip edip bu tür insanlara psikolojik desteği sağlamakta yarar var” diye konuştu.

Çaresizlik, sıkışmışlık intihara sürükleyen nedenlerden

İntiharların nedenini tek bir etkene bağlamanın doğru olmadığını vurgulayan Erkan, şöyle konuştu: “Tabii intiharın nedenleri belli ölçüde biliniyor. Örneğin bir psikolog der ki, ‘intihar insanın bir çığlığıdır’. Yardım çığlığı var olma talebi vs. Dolayısıyla intiharı tek bir nedenle açıklamak doğru değil. Şöyle düşünmek gerek, bardağı taşıran son damla. Yani, birçok neden biriktirip biriktirip getiriyor ve sonunda hangi sorunla çok karşılaşıyorsa onunla kendini gösteriyor. Yani, son anda bir ekonomik nedenle kendini gösterebiliyor, aile nedeni ile gösterebiliyor. Dolayısıyla nedeni sadece şu demek çok doğru değil. Fakat şunu görebiliyoruz ki, gerek Türkiye’de gerek dünyada giderek kaotik bir toplum meselesi ortaya çıkıyor. En önemli nedenlerinden biri de Durkheim’den bu yana biliyoruz ki, toplumsal dayanışmanın azaldığı dönemlerde intihar çok artar. Kaos dönemi, anomik dönem diye adlandırıyor. İnsanlar birbirine güvenmediği zaman, çeşitli yollardan dayanışma sağlayamadığı zaman; gerek aile çevresinde gerek kurumlar çevresinde vs. kendine çıkış yolu bulamadığı zaman, çaresiz gördüğü zaman son başvurduğu nokta olabiliyor. Bu da gelişen kent toplumlarında insanın giderek bir yalnızlaşması var. İnsanların sorunlarını kendi başına çözememesi durumu var.”

Özel Haber: Ali Abbas Yılmaz

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.