Tuğluk: Köylere geri dönelim

Tuğluk: Köylere geri dönelim
"Buradan tüm Kürdistan halkına sesleniyoruz; köye geri dönüp ata topraklarımıza sahip çıkalım"

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, bir gecede binlerce yıl yaşadıkları yerlerden zorunlu göçün Kürt halkında büyük travmalar yaşattığını belirterek, "Buradan tüm Kürdistan halkına sesleniyoruz; köye geri dönüp ata topraklarımıza sahip çıkalım" dedi.

 

DİYARBAKIR - Kadim Topraklara Dönüş ve Demokratik İnşa Platformu, köye geriş dönüşlere ilişkin Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Fırat Anlı, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Barış Anneleri Meclisi, İHD, Diyarbakır Barosu, Sarmaşık Derneği temsilcileri katıldı. Kadim Topraklara Dönüş ve Demokratik İnşa Platformu adına açıklama yapan Fatma Esmer, zorunlu göç ya da zorla yerinden edilme uygulamalarının, insanları köklerinden kopararak sosyal, ekonomik, kültürel, psikolojik yönlerden yıkıma uğratıp kimliğini, benliğini yok etmeye yönelik kıyım politikalarından biri olarak süre geldiğini ifade etti.

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise, 1980'lı yıllarda başlayan zorunlu göç ve köy yakma uygulamalarına dikkat çekerek, "Yapılan uygulamalar ile Kürdistan ekolojisi ve doğası tarumar edilmiş, Kürt halkının yaşam alanlarına kasıtlı uygulamalar ile müdahale edilmiştir. Bütün bunlar askeri devlet zihniyetin ürünüdür. Bunların sonucunda halkımız büyük zararlar görmüştür. Koskoca coğrafyanın yapısı yerle bir edilmek istenmiş ve insansızlaştırılmak istenmiştir" şeklinde konuştu. Sömürge uygulamalar sonucu halkın büyük travmalar yaşadığını ifade eden Tuğluk, "Bir gecede binlerce yıl yaşadıkları yerlerden zorunlu göç ettirilmeleri bu insanlara büyük travmalar yaşatmıştır" dedi.

“Topraklarımıza sahip çıkalım”

Bütün bunların boşa çıkarılma zamanının geldiğine işaret eden Tuğluk, "Köye geri dönüşlerin acilen yapılmasını istiyoruz. Buradan tüm Kürdistan halkına sesleniyoruz; köye geri dönüp ata topraklarımıza sahip çıkalım. Kürdistan coğrafyasını ve ekolojisini tarumar ederek Kürtleri yok edebileceklerini düşündüler. Biz bunları köye geri dönüşlerle boşa çıkararak mahkum edeceğiz" diye konuştu.

Yerinden yurdundan edilen halkın köye geri dönmesinin Kürt sorununun çözümünde de önemli bir nokta olacağına dikkat çeken Tuğluk, "Hükümete bu noktada düşen görev, anayasal alt yapının düzenlenmesidir. Zorla göç ettirme uygulamalarının sonuçlarını gerçekçi kılmak için bir bütünen boyutlarının açığa çıkartılması ve yüzleşilmesi gerekiyor. Halkımıza çağrıda bulunuyoruz. Gelin insansız bir Kürdistan'ı yaratmak isteyenlere karşı kadim topraklarımıza geri dönerek cevap verelim" dedi.

koylere-geri-donelim---(2).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.