Turistik Otel yıkım ruhsatı olmadan yıktırılmış!

Turistik Otel yıkım ruhsatı olmadan yıktırılmış!
Kamuoyunda tepki uyandıran tescilli yapı statüsündeki tarihi Turistik Otel'in yıkımının, yıkım ruhsatı olmadan gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Yıkım kararı açıklanmasıyla kamuoyunda tepkiye neden olan ikinci grup tescilli yapılar arasında yer alan tarihi Turistik Palas Otel'in yıkım ruhsatı olmadan, Diyarbakır merkez Yenişehir Belediyesi tarafından yıktırıldığı ortaya çıktı. 1950’li yıllarda Ermeni Mimar HarutyanSarafyan tarafından projelendiren Turistik Palas Otel ile ilgili 29 Mart 2022'de 9169 sayılı Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yıkım izni verilmesine yönelik süreci takip eden Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman yıkım kararı olmadan yıktırıldığını açıkladı.

Mimarlar Odası Şube Yönetim Kurulu üyeleriyle, odada açıklama yapan Kahraman, yıkım şeklinin 'Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik'e aykırı olduğunu ifade ederek, Yönetmelik gereği yıkım ruhsatı düzenlenmesi gerektiğini, ancak yıkımı gerçekleştiren Yenişehir Belediyesinin yıkım ruhsatını düzenlemediğini kaydetti. Bu yönde yaptıkları uyarıların Yenişehir Belediyesi tarafından dikkate alınmadığını dile getiren Kahraman, "Otel yıkımı yapılırken yıkım ruhsatının olmadığı ve gerekli önlemlerin bu çerçevede alınmadığı kaygısı ile 04 Nisan 2022 tarihli Yenişehir Belediye Başkanlığı ile yazışma yapılmış, ancak 14 Nisan 2022 tarihinde yıkım ruhsatının düzenlenmediği yanıtı verilmiştir." diye konuştu.

'Koruma Kurulu herhangi bir işlem yapmadı'

Yıkım ruhsatı olmadığı gibi yerine yapılacak yapının kazı çalışmaları için de ruhsat alınmadığı gibi taleplerine rağmen bunun tutanak altına alınmadığını aktaran Kahraman, "Sözde hafriyat çalışmalarının derin temel kazısına dönüştüğü fotoğraflarla belgelendirilerek 02 Eylül 2022-12 Ekim 2022-24 Kasım 2022 tarihlerinde de yazışmalarımız devam etmiş ve son olarak 3194 Sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmelikleri çerçevesinde ruhsat talep edilmiş, ruhsat düzenlenmeden kazı işlemlerinin yapılamayacağı ilgili idareye iletilmiştir. İlgili idare 03 Aralık 2022 tarihinde Diyarbakır Koruma Kurulu tarafından sadece rekonstrüksiyonavan projelerinin onaylandığını belirtmiş olup herhangi bir işlem yapmamıştır. Avan proje ile ruhsat verilemeyeceği, ruhsat ve eklerine dair düzenleme yapılmadan kazı yapıldığı vurgusu ile işlem yapılması talep edilmiş ancak kurum tarafından herhangi bir işlem yapılmamıştır." ifadelerini kullandı.

'Kazıda Öğretmen Evi'nin bahçe duvarı yıkıldı'

Sürecin başından beri mevzuata aykırı yürütüldüğüne dikkati çeken Kahraman, "Başından beri mevzuata aykırı bir şekilde gerçekleşen süreç son olarak yaklaşık 10 metre derinlikte, parsel sınırlarının tamamını kapsayacak şekilde ve hiçbir güvenlik önlemi almadan derin bir kazı yapılması ve kazıdan dolayı bitişik parseldeki Öğretmen Evi’nin bahçe duvarı, ağaçları, bahçe döşemeleri ve su deposu yıkıldığı basına yansımıştır. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan tespitte de görüleceği üzere ruhsat düzenlenmediği bir daha kayıt altına alınmıştır. Konu ile ilgili izinsiz ve ruhsatsız kazı yapıldığı ile ilgili Mimarlar Odası tarafından uzun süredir yapılan yazışmalar ve görev hatırlatmaları sonuçsuz kalmış ve tehlikeli durum oluşmuştur." şeklinde konuştu.

'Kayyım mevzuata aykırı sicillerine yenisini ekledi'

Sürecin usulsüz yürümesiyle kayyımların yönetimi arasında bağ kuran Kahraman, "Kayyımların bu kenti gasp ettiği ilk günden bugüne kadar mevzuata aykırılıklar ile dolu sicillerine yenisi eklenmiştir. Şikayetler, suç duyuruları, uyarılar, basın açıklamaları gibi kamu yararı/güvenliği adına yapılan onlarca girişime rağmen kanun tanımayan, mevzuata uymayan, ranta, yağmaya, talana karşı çıkmak yerine bunu asli görevi haline getiren çürümüş bir idarecilik ile karşı karşıya gelmiş bulunmaktayız. Bu kentte aykırılıkları, usulsüzlükleri, kamu zararını, insan hayatını riske atacak önlemleri alması gereken veya alınmasına dair yasal yükümlülükleri denetleyecek onlarca kamu idaresi birimi olmasına rağmen, bu birimlerde çalışan ve tek görevi bu denetimi yapmak üzere olan milyonlarca lira bütçenin maaş olarak ödendiği belki yüzlerce personel olmasına rağmen çoğu görevini yapmıyor diye her gün hayati risklerle yaşıyoruz." sözlerine yer verdi.

Suç duyurusunda bulunulacak

Konuya ilişkin suç duyurusunda bulanacaklarını altını çizen Kahraman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kanunları yok sayma kültürünün inşa edildiği bu dönemde bir yenisinin daha ne tür telafi edilemez sonuçlar doğurduğunu kamuoyunun takdirine bırakmak ile birlikte gerek düzenleme ve birinci derece denetlemeden sorumlu ilgili Yenişehir Belediyesi, denetleme yükümlülüğü olan Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, tecilli bir parsel olması sebebiyle parselde mevzuata aykırı bir şekilde gerçekleşen işlemler için 2863 sayılı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun herhangi şikayet veya suç duyurusu yapmamış olması gibi birden çok sorumlu ve yetkilinin mevzuata aykırı davranmaları sebebiyle ilgililerin tespiti ve cezalandırılması talebiyle suç duyurusunda bulunulacağını da kamuoyunun bilgisine sunarız."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.