Turizme ‘esnaf’ engeli!

Turizme ‘esnaf’ engeli!
Güneydoğu Anadolu Yöre Temsil Kurulu (YTK) Başkanı Mehmet Akyıl, tarihi Sur İlçe esnafının kendisini değiştirip dönüştürmesi gerektiğini belirterek, “Yerli ve yabancı turist oyuncak, takım elbise ve sakadat (işkembe) almaz" dedi.

TÜRSAB Başkanı Akyıl’dan tarihi Sur İlçesi esnafına uyarı: takım elbise değil, hediyelik eşya satın

Ali ABBAS YILMAZ/ÖZEL

Güneydoğu Anadolu Yöre Temsil Kurulu (YTK) Başkanı Mehmet Akyıl, tarihi Sur İlçe esnafının kendisini değiştirip dönüştürmesi gerektiğini belirterek, “Yerli ve yabancı turist oyuncak, takım elbise ve sakadat (işkembe) almaz. Turist hediyelik eşya alır. Sur esnafı kendisini değiştirip dönüştürmezse kimse alışverişe gitmez” uyarısında bulundu.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi surları, İçkale Müze Kompleksi, Ulu Cami, peygamber makamları, türbeler ve kiliseleriyle tam bir açık hava müzesi haline gelen Diyarbakır, turizmde de şaha kalktı. Otellerin doluluk oranı yüzde 100'le ulaştığı kent genelindeki turist hareketliği sürüyor. Tarihi mekanları merak eden yerli ve yabancı turistlerin öncelikli ziyaret etmek istediği kentler arasında ilk sırada bulunan Diyarbakır'da hedef, 2019 yılında 3 milyon turist ağırlamak. Ancak yoğun turist hareketliliği olmasına rağmen esnafın yüzü gülmedi.

esnaf-sur-(5).jpg

Esnaf kendisini dönüştürürse hedef 5 milyon olur

Sur esnafına ciddi uyarılarda bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komisyonu üyesi ve Güneydoğu Anadolu Yöre Temsil Kurulu (YTK) Başkanı Mehmet Akyıl, “Oda olarak bir süreden beri Sur esnafı ile görüşüyoruz. Ancak tüm görüşmelerimize rağmen Sur esnafımız yerli ve yabancı turiste göre değil, kentteki vatandaşa göre hareket ediyor. Esnafımızın artık turiste göre çalışma başlatması gerekiyor. Biz bir süre önce Diyarbakır’ın 2019 turist hedefini 3 milyon olarak açıklamıştık. Biz bu hedefi koyarken kapalı olan yerlerin açılması lazım. Özellikle Gazi Caddesindeki esnafın dikkat etmesi gerekiyor. Bu cadde üzerinde kırtasiye, damatlık, sakadat (işkembe) satan yerler var. Bunların çok hızlı bir şekilde değişmesi gerekiyor. Bunlar ne kadar çabuk değişirse turist o kadar fazla zaman geçirecek. Biz bu konuda Sur esnafımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz. Kendilerini değiştirirlerse katkı sağlayacaklar. Bunlar değiştiği zaman 3 milyon değil hedef 5 milyona çıkar. Sur İlçesi’nde yöresel, gastronomi ve hediyelik eşya satılacak yerlere ihtiyaç var. Bazı esnafımız turistik caddede oyuncak satıyor. Turistin oyuncakla ne alakası var. Ramazandan sonra esnafa yöneleceğiz” dedi.

Mardin kendisini aştı

Mardin esnafının bu anlamda kendisini aştığını belirten Akyıl, “Mardin’de esnafın yüzde 50’si kuru yemiş, yüzde 50’si ise gümüş ve hediyelik eşya işi yapıyor. İş yerlerinin hepsi de yan yana. Burada da turiste yönelik olduğu zaman çok güzel dönüşü olacak” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum