Türk-İş: Yoksulluk sınırı 20 bin liraya dayandı!

Türk-İş: Yoksulluk sınırı 20 bin liraya dayandı!
Türk-İş'in her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Mayıs 2022 sonuçları belli oldu. Buna göre, mart ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 6 bin 18 liraya, yoksulluk sınırı 19 bin 602 olarak hesaplandı.

TİGRİS HABER - Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6 bin 18 liraya ulaştı. Bu rakam Mayıs 2021’de 2.830 TL idi. Geçen yılın aynı ayında 9 bin 218 TL olan gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 19 bin 602 liraya ulaştı.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 7 bin 836 liraya yükseldi.

Gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 108

Türk-İş hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Mayıs 2022 itibariyle gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şu şekilde oldu:

Havaların ısınmaya başlamasıyla semt pazarlarında maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri ve lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları geriledi. Çok tüketilen patates ise hâlâ 10 TL'nin üzerinde satılmaya devam ediyor. Taneli sebzelerden barbunya 30 TL, fasulye 25 TL'den, bakla 20 TL'den tezgâhlarla buluşurken görece en uygun fiyatlısı 15 TL'den satılan bezelye oldu. Soğan kilogramı 8,5 TL'ye çıktı. Örtü altı ürünlerden kabak, patlıcan, biber fiyatları geriledi.

Domates fiyatı değişmedi. Sürekli artan üretim maliyetlerine ek olarak mart ayındaki don olaylarından dolayı meyvede yıllık toplam ürün(rekolte) düştü ve yüksek fiyatlarla tezgahlarda yer buldu. Çilek, kayısı ve nektarin 25 TL'den satılırken, erik 30, kiraz 35 TL'den satıldı. Görece en erişilebilir bahar meyvelerinden çağla 20, yenidünya 15 TL'den yerli muz 20-22 TL'den satıldı.

Ortalama sebze kg fiyatı 12,25 TL, ortalama meyve kg fiyatı 18,3 oldu. 20'si sebze ve 5'i meyve olmak üzere toplam 25 üründeki fiyat değişimi hesaplamada dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 13,46 TL olarak tespit edildi.

Tereyağında zam rekoru

Ayçiçek yağı, zeytinyağı ve margarin zamlandı. 1 litre ayçiçeği yağında 56,50 TL'ye kadar yükselmiş fiyat etiketleri tespit edildi. Son bir ayda yüzde 25 fiyat artışı yaşayan tereyağı ise bu ay yine zam rekoru kırdı. Bunda çiğ süt fiyatına olması gereken zammının yapılmış olması, baskılanmış fiyatın artmasında etkili oldu. Bazı marketlerde sıvı yağlara alım sınırı ve ürünlere hırsızlığa karşı alarm takılması uygulamaları devam ediyor. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.