Türkçe-Kürtçe oyun yazanlara ödül

Türkçe-Kürtçe oyun yazanlara ödül
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (DBŞT), Rasim Öztekin anısına düzenlediği 2. Ulusal Türkçe-Kürtçe (Kurmancî) Oyun Yazma Yarışması’nın kazananları ödüllerini aldı.

TİGRİS HABER - Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı, yazılı metinleri çoğaltmak, tiyatro repertuarına yeni, özgün, çağdaş tiyatro eserleri ve yeni yazarlar kazandırmak amacıyla düzenlediği 2. Ulusal Türkçe- Kürtçe (Kurmanci) Oyun Yazma Yarışmasının kazananları ödüllerini verdi. Ödül töreni Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Yarışmada birinci 15 bin lira, ikinci 10 bin lira, üçüncü 7 bin 500 lira, 1. ve 2. Mansiyon 5 bin lira ile ödüllendirildi. Ödül töreninde açılış konuşması yapan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Çelik, ilkini 2019 yılında düzenledikleri oyun yazma yarışmasının ikincisini bu yıl Türkçe ve Kürtçe yapma kararı aldıklarını söyledi.

“Tiyatro sanatına nitelikli eserler kazandırmak için çabalıyoruz”

Yarışmayı geleneksel hale getirmeye hedeflediklerini belirten Çelik, şöyle konuştu:

“Bu yarışma ile genç yazar adaylarını yeni metinler yazmaya yüreklendirmek, cesaretlendirmek, tiyatro sanatına nitelikli eserler kazandırmak, yerli tiyatro eserlerinin en yeni örneklerini okuyucu ve elbette ki seyircilerle buluşturmak için tüm ekibimizle beraber elimizden gelen gayreti göstermeye çabalıyoruz.”

Yarışmayı bu yıl vefat eden usta oyuncu Rasim Öztekin’e adadıklarını anımsatan Çelik, sanata ve özellikle tiyatroya katkıda bulunmanın yerel yönetimlerin sorumluluklarından birisi olduğunu ifade etti.

“Sanatın her alanında vizyonumuzu yansıtacağız”

Çelik, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Biz de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bu vizyonla kültür ve sanatın her alanında çeşitli faaliyetler yaparak bu vizyonumuzu ortaya koymaya çalışıyoruz. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sanat ve kültür ilişkisinin kurulduğu bir yerel yönetim modelini benimseyerek, yerel yayınlar yaparak çeşitli kültürel faaliyetler ile bu alanda kendisini belediyecilikte önde giden belediyeler arasında olması gayretinde. Bu minvalde Diyarbakır Şehir Tiyatroları olarak temel amacı tiyatro sanatının önemli mihenk taşlarından biri olan yazılı metinleri çoğaltmak, tiyatro röportajlarına yeni, özgün, çağdaş tiyatro eserleri ve yeni yazarlar kazandırmak için Oyun Yazma Yarışması'nın ikincisini gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşadığımızı ifade ediyorum.”

Türkçe Oyun Yazma Yarışması Jüri Başkanı Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmanın tiyatronun geleceği için tohum niteliğinde olduğunu kaydetti.

Güler, şunları dile getirdi:

“Pandemi de herkes perdelerini kapatırken, pandemi de insanlar yarışmalar düzenlemekten korkarken, pandemi de böyle büyük organizasyonların içerisinde olmak için elini taşın altına koymak istemezken gönüllü insanlar bunun için ellerinden gelen her şeyi yaptılar ve bugün bizi burada topladılar. Onlara çok teşekkür ediyorum. Hem bir tiyatro akademisyeni olarak hem bir yazar olarak hem de bu toprakların bir kadın yazarı olarak ekstra teşekkür etmek istiyorum. Sizler bizim geleceğimize yönelik bir çalışma yapıyorsunuz ve bunu yaparken sevginizi katıyorsunuz.”

DBŞT Genel Sanat Yönetmeni Handan Ekici, “Diyarbakır’ı tanıtmak, Diyarbakır’ın taşlarının üstüne bir taş koymak sanatçıların bir görevi olduğunu düşünüyorum. Yollar yapılıyor, parklar yapılıyor ama sanat adına da gerçekten yapılması gereken şeyler çok fazla. Yerel yönetimlerin bunları yapması, bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Bizde yıllardır bunun için çabalıyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye girenlere jüri üyeleri tarafından ödülleri takdim edildi.

Oyun Yazma Yarışmasının kazananları

Türkçe oyun yazma kategorisinde Erkan Canlı “Dünyanın Bütün Zencileri” oyunu ile birinci, Abdülkadir Bozkurt “Çık Çıkabilirsen İşin İçinden” oyunu ile ikinci, Mert Sezgin ise “Okyanusa Çağrı” oyunu ile üçüncü seçildi.

Tufan Yılmaz’ın yazdığı “Dilenciler”, birinci mansiyon ödülüne İffet Kendirli’nin yazdığı “Bana İsmimi Geri Ver” oyunu ikinci mansiyon ödülüne layık görüldü.

Kürtçe oyun yazma kategorisinde ise “Siyabend û Xecê” oyunu ile Cem Düzova, Berat Beyoğlu “Bermayiyên Ji Dinyaya Ku Dıxwazim Lê Bijîm” oyunu ile ikinci, Ziver İlhan “Pênç Dahn Mahne” üçüncü oldu.

Recep İçen “Rabirdûyek” oyunu ile birinci mansiyon, Suat Barış ise “Can û Cîger” oyunu ile ikinci mansiyon ödülünü aldı. (Kaynak: Büyükşehir Basın)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.