Türkiye "uzay vatan"da hedef büyüttü

Türkiye "uzay vatan"da hedef büyüttü
Uzayda milli çıkarların korunmasına odaklanan Türkiye, Milli Uzay Programı'nda belirlediği hedefleri gerçekleştirmenin yanı sıra yeni adımlarla adından söz ettirmeye hazırlanıyor.

TİGRİS HABER - AA muhabirinin, 4-10 Ekim Dünya Uzay Haftası dolayısıyla yaptığı derlemeye göre, Türkiye, son dönemde kara, hava ve denizde olduğu gibi uzayda da menfaatlerini korumak adına faaliyet alanını genişletiyor.

Uzay ve havacılık sektörü, Türkiye'ye kazandıracağı ekonomik faydanın yanında televizyon yayıncılığı, internet, telefon hizmetleri, optik ve radar görev yüklerine sahip uzay araçlarıyla yeryüzünün hassas bir şekilde izlenmesi, navigasyon uydularıyla akıllı ulaşım uygulamaları, şehircilik, tarım gibi alanlarda birçok hizmetin sağlanmasını mümkün hale getirerek katma değer yaratıyor.

Bu nedenle uzay stratejisinin verimli, güvenli ve sürdürülebilir şekilde gerçekleştirilmesi ülkeler için büyük önem arz ediyor.

Türkiye son yıllarda özellikle Milli Uzay Programı ve TEKNOFEST'ler kapsamında uzay, havacılık ve teknoloji alanında ivme yakaladı.

"Bir çocuk gelsin uçağa dokunsun" sloganıyla çıkılan yolda binlerce gencin bilimle buluşması ve bu alanda projeler geliştirerek Türkiye'nin uzay yolculuğunda basamak koyması sağlandı.

"Uzay diplomasisi" hızlandı

Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), "Dünya Uzay Haftası'nın ulusal koordinatörü" seçildi.

Dünyada ün yapmış astronot ve kozmonotların katılımıyla Uzay Kaşifleri Derneğinin düzenlediği Gezegen Kongresi de Türkiye'de yapıldı. GUHEM'de eylül ayında 5 gün süren kongrede 70'i aşkın dünyaca ünlü astronot ağırlandı.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) da Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 11 yıldır düzenlenen, dünya ve uzayda karşılaşılan zorluklara açık kaynaklı çözümler üretilerek problemlerin ortaklaşa çözülmesinin amaçlandığı Space AppsChallenge'ın (Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması) bu yılki paydaşlarından biri oldu.(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.