Türkiye’nin dış satışları yılın ilk çeyreğinde düştü
TİGRİS HABER - Verilere göre Türkiye’nin ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,1 oranında azalarak 63 milyar 279 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bakanlık, gerilemede küresel jeopolitik gelişmeler ve takvim etkisinin belirleyici olduğunu bildirdi.
İhracatta yüzde 3,1’lik düşüş
Açıklanan resmi verilere göre ihracattaki düşüş, özellikle bölgesel çatışmaların etkili olduğu bir dönemde kaydedildi. Bakanlık, Ortadoğu’da devam eden gerilimlerin ve lojistik hatlarda yaşanan aksamaların dış ticareti olumsuz etkilediğini ifade etti.
Mart ayı bazında bakıldığında ise düşüş daha belirgin hale geldi. Geçen yıl Mart ayında 23 milyar 406 milyon dolar olan ihracat, bu yıl aynı ayda 21 milyar 918 milyon dolara gerileyerek yüzde 6,4 oranında azaldı.
İstanbul’da sert gerileme
Türkiye’nin ihracat lideri olan İstanbul, Mart ayında dikkat çekici bir düşüş yaşadı. 2025 Mart’ta 4 milyar 876 milyon dolar ihracat yapan kent, 2026 Mart’ta 3 milyar 816 milyon dolara gerileyerek yüzde 21,7’lik kayıp verdi.
Bu düşüş, üretim ve ticaret hacmindeki yavaşlamanın en belirgin göstergelerinden biri olarak değerlendirildi.
Sanayi kentlerinde tablo karışık
İhracatta ilk sıralarda yer alan şehirlerde de gerileme eğilimi görüldü:
- Kocaeli: 3 milyar 159 milyon dolar (%1,6 azalış)
- İzmir: 2 milyar 8 milyon dolar (%4,5 azalış)
- Bursa: 1 milyar 746 milyon dolar (%0,1 azalış)
- Ankara: 1 milyar 192 milyon dolar (%2,1 artış)
Mersin, Manisa ve Çorum gibi üretim merkezlerinde ise çift haneli düşüşler dikkat çekti.
Bazı illerde artış yaşandı
Genel düşüşe rağmen bazı illerde ihracat artışı kaydedildi. Mart ayında en yüksek artış Yalova, Şırnak, Kırıkkale, Elazığ ve Düzce’de görüldü.
Genel görünüm
Bakanlık, 40 ilde ihracat artışı yaşandığını ve 14 ilin 1 milyar dolar barajını aştığını belirtse de, toplam dış satımdaki düşüşün önüne geçilemedi. Ekonomistler, küresel risklerin ve bölgesel savaşların önümüzdeki dönem ihracat performansı üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini değerlendiriyor. (Haber Merkezi)
Kaynak:Haber Merkezi




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.