Ulu Cami’de buruk sevinç

Ulu Cami’de buruk sevinç
İslam Aleminin 5. Harem-i Şerifi olan Diyarbakır Ulu Camii avlusunda iki buçuk ay aradan sonra ilk cuma namazı kılındı

Diyarbakır'da 149 cami, park, meydanda binlerce kişi cuma namazında Kovid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafeyi koruyarak maskeli bir şekilde saf tuttu. Ulu Cami’deki Cuma namazına yoğun katılım olurken, cami avlusuna sığmayan cemaat cami önündeki alanda da namaza durdu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yaklaşık 2,5 aydır cuma namazının cemaatle kılınmadığı Diyarbakır'da, aralarında İslam Aleminin 5. Harem-i Şerifi olarak bilinen Ulu cami ile İskender Paşa ve Behrem Paşa camisinin de bulunduğu 149 noktada cuma namazı kılındı.

İçişleri Bakanlığınca, "Cami ve Mescitlerde Cemaatle İbadet Edilmesi" hakkında 81 il valiliğine gönderilen genelgenin ardından, park, meydan gibi açık alanlar ve cami avlularında cuma namazı kılındı. Kent genelinde pandemi kurulunca belirlenen 149 noktadaki Kovid-19 tedbirleri kapsamında 16 Mart'tan itibaren ibadetin yasaklandığı camiler ile alanlarda binlerce vatandaş saf tuttu.

Kent genelinde hazırlanan açık alanlarda ve cami bahçelerinde kılınan cuma namazı öncesinde şadırvan, cami tuvaletleri ve abdesthaneler, tedbirler kapsamında kapalı tutuldu.

img_5465-004.jpg

Maske ve tek kullanımlık seccade dağıtıldı

Tedbirlerin üst seviyede tutulduğu kentte seccadeleri ile gelen vatandaşlar maske takıp, sosyal mesafe kuralına uygun şekilde saf tuttu. Güvenlik güçleri ve ekiplerce tedbirler yoğun şekilde uygulanırken görevliler tarafından seccadesi bulunmayan vatandaşlara tek kullanımlık seccade ile maske dağıtıldı. Cuma namazı kılınan tarihi camiler arasında Sur ilçesinde İslam aleminin 5. Harem-i Şerifi olarak bilinen Ulu cami de yer aldı.

Ulu Camii avlusunda sosyal mesafeli ve maskeli olarak kılınan Cuma namazı öncesi Tigris Haber’e konuşan Diyarbakırlılar, Ulu Cami’nin yeniden Cuma namazlarına açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

img_5474.jpg

‘İnsanlar manevi bir açlık içerisindeydi’

İki buçuk aylık aranın ardından Ulu Camii avlusunda namaz kılmaya gelen vatandaşlardan Fatih Ertaş, duygularını şöyle ifade etti: “Böyle olmasının iyi olduğunu düşünüyorum. İnsanlar manevi bir açlık içerisindeydi. Sosyal mesafeye uyularak, maske takılarak kılınan Cuma namazının salgın hastalığına karşı insanların maneviyatını artıracağını düşünüyorum.”

img_5476-002.jpg

‘Caminin avlusunda ve mesafeli kıldığımız için üzüntülüyüz’

Pandemi sürecinde normalleşme adımlarının atıldığı bugünlerde Cuma namazlarının sosyal mesafeli olarak açık alanlarda kılınmasından dolayı buruk bir sevinç yaşadıklarını dile getiren Mehmet Salih Tetik, şöyle konuştu: “3 aydır Cuma namazları yoktu, teravihler yoktu. Diğer namazları cemaatle kılamıyorduk.  Bugün de Ulu Camimizde bu şekilde namaz kılmaktayız. Buna çok üzülüyoruz. Elimizde gelen bir şey de yoktur. Eğer önümüzdeki Cuma böyle olmasa daha güzel olur. Daha önce Ulu Camii tıklım tıklım oluyordu ve mesafesiz kılıyorduk. Bugün bu virüs nedeniyle az kişi ve mesafeli kılıyoruz. Malum caminin içi kapalı. Caminin avlusunda ve mesafeli kıldığımız için üzüntülüyüz.”

img_5570-003.jpg

‘Keşke bütün camiler de açılmış olsaydı’

Bilim Kurulu’nun pandemi sürecinde aldığı tedbirlerin halkın yararına olduğunu ifade eden Mehmet Malçok, şunları söyledi:  “Halkın sağlığı için ne gerekiyorsa devlet onu yapıyor. Kendi şahısları için değildir, halk içindir. Sağlık için ne gerekiyorsa yapılması lazım. Cuma’nın bu şekilde az da olsa, tam teşekküllü değil ama biraz da olsa halkı rahatlatıyor. Yalnız keşke bütün camiler de açılmış olsaydı bana göre daha güzel olurdu. Ama tabii sağlık kurulu bunu daha iyi teşhis etmiştir. Allahu Teâlâ hiçbir zaman Cumaları Müslümanların üzerine kapattırmasın, yasaklamasın.”

 

‘Camilerin kapalı olmasına üzgündük’

Ulu Camii avlusunda Cuma namazı kılmaktan mutluluk duyduğunu belirten gençlerden Mustafa Onur Er, “Cuma namazının başlaması, camilerin açılmış olması Müslümanlar için bir bayram oldu. Keza benim için de öyle. Camiler kapalıydı, bayram namazı kılınmadı, Cuma namazları kılınamıyordu. İki buçuk ay boyunca camilerin kapalı olmasına üzgündük. Şuanda Cuma namazı için büyük bir yoğunluk var ve bu çok güzel bir şey. Kendi adıma çok mutluyum”  diye belirtti.

img_5581-001.jpg

‘Allah İslam ümmetini daha beter musibetlerden korusun inşallah’

Koronavirüs salgınının insanlar için bir terbiye olduğunu ifade eden bir vatandaş ise şu ifadeleri kullandı: “İyidir çok şükür bu durumdan da memnunuz.  Yavaş yavaş camilerimiz ibadete açılıyor. İnşallah bu bela, musibet de ümmeti Muhammedin, ülkemizin üzerinden kalkacak. Bir de bu ümmete bir terbiyedir. Zalimlere bir terbiyedir. Mazlumlara bir nefestir. Allah bizi, ülkemizi, İslam ümmetini daha beter musibetlerden korusun inşallah.”

img_5587-001.jpg

Nevruz Parkı'nda cuma namazı

Kovid-19 tedbirleri kapsamında merkez Bağlar ilçesindeki Nevruz Park'ında da belirlenen alanda cuma namazı kılındı.

Vatandaşlardan Musa İritaş, koronavirüs dolayısıyla uzun zamandır cemaatle namaz kılamadıklarını belirterek "Bugün sosyal mesafeye uygun şekilde cemaatle namaz kıldığımız için çok mutluyuz." diye konuştu.

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu da cuma namazını kılmak için parka geldi. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu da beraberinde İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal ile Sur ilçesindeki Ali Paşa Camisi'nde namaz kıldı.

mansett.jpg

Ziyaret Tepesi'nde Cuma namazı

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde Ziyaret Tepesi'ndeki Elyesa Camisi avlusunda da cuma namazı eda edildi. Kaymakam ve Eğil Belediye Başkan Vekili İdris Arslan ve vatandaşlar burada namaz kıldı, dua etti.

Kent meydanında seccade dağıtıldı

Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Kent Meydanı'nda vatandaşlar sosyal mesafe kuralına uygun şekilde saf tutarak cuma namazı kıldı. Kayapınar Belediyesince namaz öncesi seccade dağıtıldı. Cuma namazı sonrası ise kolonya ikram edildi.

Bağlar’da sosyal mesafeli cuma namazı

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 28 farklı nokta ve parkta cuma namazı kılındı. AK Partili Bağlar Belediyesi sosyal mesafe ve temizlik önlemlerini alarak vatandaşlara ücretsiz maske dağıttı.

Yeni tip korona virüs salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle mart ayından bu yana camilerde kılınmayan cuma namazı uzun bir aradan sonra tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da belirlenen noktalarda eda edildi. Geçtiğimiz günlerde camilerin iç ve dış taraflarını dezenfekte ederek temizleyen Bağlar Belediyesi, bu kez hummalı bir çalışma ile namazın kılındığı 28 farklı nokta ve parkı namaz için hazır hale getirdi. Temizlik çalışması yapılan alanlarda sosyal mesafeye uygun bölgeler oluşturuldu. Namaz kılmaya gelen vatandaşlara gerekli uyarılar yapılarak ücretsiz maske dağıtıldı. Sabah saatlerinde başlayan tedbirler ve hizmetler, namaz sonrasına kadar devam etti. Vatandaşlar, park ve açık alanların yanı sıra Bağlar Belediyesi binalarına ait açık yeşil alanlarda da cuma namazı kıldı.

‘Milletimiz hasret kaldığı cuma namazına kavuştu’

AK Partili Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, cuma namazını kentin en büyük parkı ve halka açık sosyal alanı olan Nevruz Parkında vatandaşlarla birlikte kıldı. Namazdan önce vatandaşlarla sohbet eden Başkan Beyoğlu, vatandaşların sağlıklı ortamda ibadet etmesi için gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. Hayatın tedbirler ışığında normale dönmeye başladığını belirten Başkan Beyoğlu, "Türkiye'miz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlı, güçlü ve başarılı şekilde mücadele vererek dünyayı kasıp kavuran salgına karşı bugün tüm dünyada örnek gösteriliyor. Hükümetimiz, tedbirleri ödün vermeden ve yeni kararlar alarak devam ettirirken, bir yandan da hayatı normalleştirmeye yönelik adımlar atılıyor. Milletimiz hasret kaldığı cuma namazına kavuştu. Bundan dolayı hepimiz çok mutluyuz. Belediye olarak gerekli tüm önlemleri alarak vatandaşlarımızın sağlıklı koşullarda ibadetlerini yerine getirmelerine yardımcı olduk" dedi.

Silvan'da sosyal mesafeli cuma namazı

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde normalleşme süreci kapsamında sosyal mesafeli cuma namazı kılındı.

Korona virüs salgını tedbirleri nedeniyle 13 Mart'tan itibaren camilerde namaz kılmak yasaklanmıştı. Camilerin avlularında sosyal mesafe kuralına uygun olarak 1-1 buçuk metre aralıklarla cemaatin saf düzeni alması sağlandı. Silvan ilçesi Gazi Caddesi üzerinde bulunan Selahattin-i Eyyubi Camii avlusuna tek giriş alınırken, el dezenfektanı, maske ve seccade dağıtıldı.

Silvan Kaymakamı Mehmet Uslu, "Allah'a şükürler olsun. Bugün çok güzel bir gün. Uzun bir aradan sonra kıldığımız cuma namazına kavuştuk. Vatandaşımız duyarlı. Sosyal mesafeye uyarak, maskelerini takarak namazını kıldı" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.