Üniversite arazisini hektar hektar yapılaşmaya açtılar

Üniversite arazisini hektar hektar yapılaşmaya açtılar
Hektar hektar üniversite arazisini yapılaşmaya açan Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, bir kez daha 157 hektarlık arazinin yapılaşmaya açılması için talepte bulundu.

TİGRİS HABER - Hektar hektar üniversite arazisini yapılaşmaya açan Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, bir kez daha 157 hektarlık arazinin yapılaşmaya açılması için talepte bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ormanlık alanın imara açılması talebini kabul etti. Diyarbakırlılar, durumu ‘Ekolojik kıyım’ olarak niteledi.

Salih Yeşil

Bir zamanlar Türkiye'deki üniversitelerde en geniş araziye sahip Dicle Üniversitesi'nin tarıma uygun verimli arazisi, peş peşe imara açılmasıyla daralırken, üniversite etrafındaki yeşil alanda yok olmayla karşı karşıya. Dicle Üniversitesi Rektörlüğü talebiyle daha önce 2 kez imara açılan üniversite arazisinin 157 hektarlık alanı için bir kez daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulunuldu. Başvuru kabul edildi. Sur ilçesi Yiğit Çavuş Mahallesi sınırları içinde kalan 157 hektarlık alanın imara açılmasının Bakanlık tarafından kabul edilmesi Şehir Plancıları Odası tarafından tepkiyle karşılandı.

Konuya ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenleyen Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Berivan Güneş, "Kentimiz yıllardır kamu kurumları eli ile sermayeye peşkeş çekilmektedir. Kentin değerlerini koruma kaygısı taşımayan bu anlayış, bazen yeni yapılaşma alanlarında bazen tarihi ve doğal değerlerin bulunduğu alanlarda bazen de kentin yaşam kaynağı olan doğal çevreye yönelimlerinde kendilerini göstermektedir. Bu talan silsilesinin son örneği; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Dicle Üniversitesi ormanlık alanını yapılaşmaya açma projesidir" ifadesini kullandı.

'Alan değiştirme vasfı yok'

Dicle Üniversitesi Rektörlüğünün talebiyle Sur ilçesi Yiğit Çavuş Mahallesi sınırları içinde kalan üniversite arazisinin 157 hektarlık alanını imara açmaya çalışıldığını belirten Şehir Plancıları Odası Başkanı Güneş, "Kayyum politikaları ile betona gömülen kentin nadir yeşil alanlarından olan ve zamanında bin bir emekle yeşillendirilen bu bölge için verilen bu kararı tartışmasız, direkt ekolojik kıyım olarak tanımlıyoruz. Herhangi bir kurumun uhdesinde olsa dahi yeşil alanları yapılaşmaya açma teşebbüsü hiçbir kurum yetkilisine o alanın vasfını değiştirme yetkisini vermiyor. Soruyoruz! Hevsel Bahçeleri ve Dicle nehri ile bütünlük sağlayacak şekilde oluşturulan bu ormanlık alanı yapılaşmaya açmak hangi aklın ürünüdür? Açıklanmalıdır" diye konuştu.

İtiraz reddedildi

"Üniversitenin araziyi imara açmanın amacının kaynak oluşturma" olarak açıkladığını belirten Güneş, "Plan değişikliğini 25.04.2022’de onaylayan bakanlık bu kararın gerekçesini 'mevcut hastane binalarının yenilenebilmesi için kaynak oluşturma' olarak belirtmektedir. Konuyla ilgili Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubemizce, hazırlanan planın mekânsal planlar yapım yönetmeliğine ve Çevre Düzeni Planlarına Dair Yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle askı sürecinde itiraz edilip iptali istenmiştir. Ancak Bakanlık tarafından bu itiraz ret edilmiştir."

du-tigris1.jpg'Sadece paraya odaklandılar'

Yapılaşma alanın 10 hektarlık alanın orman olduğunu dile getiren Güneş, "Yapılan itirazda bölgenin ekolojik dengesini tahrip eden ve geri dönülemeyecek hataların yapılacağı vurgulanmıştır. Talana ve ranta açılmak istenilen 157 hektarlık kısmının yaklaşık 10 hektarlık bölümü 25 yılı aşkındır var olan ağaçlardan oluştuğu bilinmelidir. Bu denli büyük ölçekteki plan değişiklik raporlarında gerekçeler ve yapılacaklar bilimsel ve teknik donelerle eksiksiz hazırlanmalıdır ki telafisi imkânsız hataların önüne geçilsin. Ancak Bakanlıkça hazırlanan plan için doyurucu hiçbir bilimsel analiz ve teknik bilgi çalışması yapılmamıştır. Sadece paraya odaklanıldığı plan açıklama raporunda görülmektedir. Teknik ve bilimsel nitelikte olması gereken rapor ekonomik ihtiyaç raporu gibi hazırlanmıştır." şeklinde konuştu.

'Kabul etmiyoruz'

Plan sürecine ilgili meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve kent halkının dahil edilmediğini söyleyen Güneş, "Kente ait olan bu alanlarda tasarrufu yıkımdan yana kullanan anlayışın sadece rant hırsı ve arzusundan kaynaklı geliştirecekleri bu kıyımı kabul etmiyoruz. Dicle Üniversitesi Hastanesine ekonomik kaynak sağlanması bahanesiyle gerek kentimizin oksijen kaynağı gerekse de üniversite gençliğinin yaşam alanlarına müdahale edilmesini kabul etmiyoruz." dedi.

İptal davası açacaklar

Planın iptali için yürütmeyi durdurma ve iptal davası açacaklarını açıklayan Güneş, açıklamasını "Sermaye gruplarını zenginleştirirken halkın geleceğini ve ekolojik yaşamın sürekliliğini yok eden, rant ve yıkım amaçlı kamu kaynaklarının ve doğanın talanına karşı hukuki ve toplumsal mücadelemizin süreceğini ve bu uygulamaları teşhir etmeye devam edeceğimizi vurguluyoruz. Doğaya, tarihe, kültüre ve yaşam alanlarına savaş açanlara karşı duyarlı tüm kesimlerle birlikte mücadeleyi büyütme kararlılığımız ile yetkilileri doğa üzerinde tahakküm kurmaktan, talan ve rant politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz." sözleriyle noktaladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.