VİDEO - Uyardık, 'dayanmaz' dedik, ciddiye almadılar

VİDEO - Uyardık, 'dayanmaz' dedik, ciddiye almadılar
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarına ekilen palmiye ağaçlarından bazıları kurudu. Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman’a göre palmiye ağaçların kuruması iklim şartlarından dolayı kaçınılmaz.

TİGRİS HABER - Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafında kentin farklı noktalarına dikilmek üzere palmiye ağaçları getirtti. Nemli iklimde yaşayan palmiye bitkisinin kuru iklime sahip Diyarbakır’da korunmasının mümkün olmadığı tartışmalarına kulak asmayan belediye, iddiaların aksine dikim işini gerçekleştirdi. Dikilsin, dikilmesin, yaşar mı, yaşarmaz mı tartışmalarına neden olan palmiye ağaçlarından bazıları kurudu. Kayapınar 75 parktaki 8 ağaçtan 4’ünün yaprakları sararak kurudu.

Belediyeyi uyarmıştı

Palmiyelerin dikilmesinden önce belediyeyi uyaran Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman’ın görüşlerine başvurduk. Palmiye ağaçlarının kentin endemik bitkisine uygun olmadığını söyleyen Ucaman,  ağaçların nem eksikliğinden kaynaklı kuruduğunu söyledi.

palmiye-tigris.png

Kuruma nem eksikliğinden

Ucaman, en ufak bir iklim değişikliğinden palmiye ağaçlarının etkileneceğini belirterek şöyle konuştu; “ Palmiye ağaçlarının sararması nem eksikliğinden kaynaklıdır. Bakımını da muhtemelen düzgün yapmamışlar. Tüm bu olumsuzluklar iç içe geçince ağaç strese giriyor. İster istemez kuruyacak, buranın endemik bitkisi değil. Sıcaklık ve nem oranı değişkenliği ciddi etkiliyor. B ir ağaç ekilirken değerlendirilmesi gerekiyor; toprak isteği nedir? Nem miktarı gölge bitkisi midir? Işıklandırmayı fazlamı istiyor? Oradaki iklim durumu nedir? Yılık yağış nasıl yağıyor? Erken donlar ne zaman geliyor? Bitkinin karakterine göre uyuyor mu uymuyor mu? Canlılar en ufak bir iklim değişikliği yaşadığı zaman direk depresyona giriyor ve ağaç kuruyor.”

palmiye-tigris2.png

Milyonlar israf oldu

Büyükşehir belediyesi yetkililerinin görevlerini kötüye kullandığını da vurgulayan Ucaman, Palmiye ağaçlarının ekilmesinin kamuya zarar verdiğini ve yeni rant alanlarının açıldığını söyledi.

Basından bilgi alın

Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ahmet Özkaraaslan, “Bu konuda söyleyecek bir şeyim yok. Belediyenin basın bürosundan bilgi alın” ifadelerini kullandı. (Tigris Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.