Uykunun Önemi ve Uyku Apnesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uykunun Önemi ve Uyku Apnesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uyku, insan sağlığı için vazgeçilmez bir öneme sahip temel bir fizyolojik ihtiyaçtır. Yeterli ve kaliteli uyku, vücudun dinlenmesini, iyileşmesini ve yenilenmesini sağlar.

TİGRİS HABER - Uyku sürecinde beyin, belleği konsolide eder, öğrenme sürecini güçlendirir ve duygusal dengeyi korur. Ancak, uyku sorunlarıyla karşılaşmak birçok sağlık sorununa yol açabilir.

Uyku apnesi, dünya genelinde birçok kişiyi etkileyen yaygın bir uyku bozukluğudur. Ancak, doktorlar ABD'de 50 ila 60 milyon kişide uyku apnesi olduğunu tahmin ediyorlar, ancak bu kişilerin sadece 6-7 milyonuna teşhis konulmuş durumda. Kronik uykusuzluk belirtileri ise dünya genelinde her 10 kişiden birinde görülüyor.

Bugün Dünya Uyku Günü olarak kutlanıyor. Bu özel gün, insanları uyku sağlığına ve uyku bozukluklarına dikkat etmeye teşvik ediyor. Uyku düzeni ve kalitesi, fiziksel ve zihinsel sağlığın korunması için hayati bir öneme sahiptir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) verilerine göre, uyku süreleri yaşa göre değişiklik gösterir. Örneğin, 0-3 aylık bebeklerin günde 14-17 saat, 4-12 aylık bebeklerin 12-16 saat, 1-2 yaş grubunun 11-14 saat, 3-5 yaş grubu çocukların da 10-13 saat uyuması tavsiye ediliyor. Tavsiye edilen günlük uyku süreleri, 6-12 yaş için 9-12 saat, 13-18 yaş için 8-10 saat, 18 yaş üzeri yetişkinler için de her gece en az 7 saat olarak belirleniyor.

Uyku, genel sağlığımızı etkileyen önemli bir faktördür. Dünya Uyku Günü, insanları uyku alışkanlıklarını gözden geçirmeye ve sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmaya teşvik ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.