Uzay tutkunu gençler, "Gezegen Gezgini Yarışması"nda buluştu

Uzay tutkunu gençler, "Gezegen Gezgini Yarışması"nda buluştu
UKET organizatörlüğünde bu yıl ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT ev sahipliğinde ikincisi düzenlenen "ARC (Anatolian Rover Challenge)" adlı "Gezegen Gezgini Yarışması"nda, 4 ülkeden 9 takım gerçekleşmesi olası senaryolarda, zorlu görevlerden geçerek yarıştı.

TİGRİS HABER - Yarışmaya ilişkin bilgi veren UKET Başkanı Süleyman Soyer, yarışmanın Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Teknolojileri Enstitüsü ve Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi'nin ana paydaşlığında yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin milli uzay programında yer alan, 2030'lu yıllarda aya inmesi planlanan rover aracının üniversite takımlarınca tasarlanan prototipinin yarıştığını belirten Soyer, "Biz bu yarışmayı yaparken 2030'lu yıllarda Ay'a inecek rover aracının temellerini atmış oluyoruz." dedi.

Rover araçların Mars veya başka bir gezegene gidip keşif yapabilen, astronot yardımcısı olarak kullanılabilen robotlar olduğuna işaret eden Soyer, "Bu sene yarışmaya 6 ülkeden 25 takımımız başvurdu. Ön eleme aşamasından sonra 15 takım buraya katılmaya hak kazandı ve 9 takımla birlikte sahada yarışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Başvuruları Meksika, Polonya, Hindistan, Bangladeş, Hindistan, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye'den aldık. Eleme aşamalarının ardından Hindistan, Bangladeş ve Polonya'dan 5 takım burada yarışmaya hak kazandı ve 4'te Türk takımımız var." diye konuştu.

Türk takımların Yıldız Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve ODTÜ'den olduğuna dikkati çeken Soyer, "Bizim aslında diğer yarışmalardan farklılıklarımız, kurallarımızın ve senaryolarımızın bir göreve odaklı olması." ifadesini kullandı.

Takımların sahadaki görevlerinin önemine değinen Soyer, "Aslında bu yarışmanın temel amacı 2030'lu yıllarda Ay'a inecek rover aracının şimdiden denemelerini yapabilmek." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.