Vedat Aydın dosyası öldürüldüğü günde zaman aşımına uğruyor

Vedat Aydın dosyası öldürüldüğü günde zaman aşımına uğruyor
Diyarbakır’da 31 yıl önce kaçırılan sonra katledilen Halkın Emek Partisi (HEP) İl Başkanı Vedat Aydın’ın dava dosyası öldürüldüğü gün olan 5 Temmuz'da zaman aşımına uğrayacak.

TİGRİS HABER- Vedat Aydın Diyarbakır’daki evinden kendilerini polis olarak tanıtan, silahlı ve telsizli kişilerce 5 Temmuz 1991 tarihinde kaçırıldı. Aydın’ın cenazesi 2 gün sonra Elazığ'ın Maden ilçesinde bir köprünün altında bulundu.

Sonrasında Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı ancak dosya bir süre sonra yetkisizlik kararıyla Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi ve burada 20 yıl boyunca raflarda bekletildi.

Zaman aşımına kısa bir süre kala 1996 yılında itirafçı Abdulkadir Aygan'ın cinayete ilişkin itirafları dosyaya girdi. Aygan, Vedat Aydın'ın eski MİT görevlisi Cem Ersever'in başında bulunduğu JİTEM tarafından katledildiğini söyledi. Bu itirafların ardından zaman aşımı süresinde, yeni deliler nedeniyle ikide bir oranında uzatmaya gidilerek 10 yıl daha uzatıldı ve dosya Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Aygan’ın cinayette rol aldıklarını belirttiği itirafçılar Murat Demir, Murat İpek ile bazı polis ve askerlerin ifadeleri alındı. Söz konusu kişiler suçlamaları kabul etmedi. Dosya bu kez 10 yıl raflarda bekledi. Son 10 yılı Diyarbakır Adliyesi’nde olmak üzere toplamda 30 yıldır bekletilen soruşturma dosyası 5 Temmuz’da Aydın’ın kaçırıldığı günün yıldönümünde zaman aşımına uğrayacak.

Vedat Aydın kimdir?

1953 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kürthacı köyünde dünyaya geldi. Bismil’deki ilk, orta ve lise öğreniminin ardında 1979’da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. 12 Eylül darbesi sonrasında tutuklanarak 4 yıl cezaevinde kaldı. Tahliye olduktan sonra Diyarbakır’da İnsan Hakları Derneği (İHD) kurmak için çalışma başlattı.

1990 yılında İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu’na seçildi. Çalışmaları süresince defalarca gözaltına alındı. 28 Ekim 1990 tarihinde İHD Genel Kurulu’nda konuşmasını Kürtçe yaptığı için tutuklandı.

Duruşmada da Türkçe konuşmayı reddetti. Dört ay sonra tahliye olan Aydın, 1990 yılı sonlarında İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı’na, 1991 Haziranı’nda yapılan HEP Diyarbakır İl Kongresi’nde ise il başkanlığına seçildi.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.