Velilerden tam gün tepkisi!

Velilerden tam gün tepkisi!
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlkokulu’nda karne günü tam gün uygulamasına geçileceğinin duyulması öğrenci velilerinin tepkisine neden oldu.

Koşullar oluşmadan aceleniz nedir?

Bir oldubittiyle tam güne geçilmesi kararının alındığını belirten öğrenci velileri okulun fiziksel koşullarının tam güne geçilmesine uygun olmadığını savunurken, okul bahçesinde bir araya gelen veliler il Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe yazdı.  Okul önünde yaptıkları basın açıklaması ile yetkililere seslerini duyurmaya çalışan öğrenci velileri, çocuklarının 50-60 kişilik sınıflarda okumak zorunda bırakılmasının başarı üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaptı.

t5-002.jpg

Diyarbakır Kayapınar Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlkokulu’nda tam gün eğitime geçilmesine öğrenci velileri tepki gösterdi.

Tam gün eğitim modeli için gerekli fiziksel koşullar oluşturulmadığı görüşünde olan öğrenci velileri, uygun koşullar yaratılmadan tam güne geçilmesinin başarı yerine, başarısız getireceğini ve mutsuz nesiller yaratacağını belirtti.

Okul bahçesinde bir araya gelen öğrenci velileri İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazdıkları dilekçelerle Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlkokulunda tam gün eğitim sistemine geçilmesi yönündeki idari işlemin geri alınmasını talep etti.

Dilekçe yazımının ardından okul önünde bir basın açıklaması yapan öğrenci velileri tam gün uygulamasına karşı olmadıklarını ancak okulun fiziki koşullarının buna elverişli olmadığını ve gerekli koşullar sağlanmadan tam güne geçilmesinin ise öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaptılar.

Öğrenci velileri adına açıklamayı okuyan Murat Odabaşı, maddeler halinde tam gün uygulamasının öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerini sıraladı.

t4-002.jpg

Oldubittiyle tam güne geçilmez

Öğrencilerin karne gününde söz konusu kararın alındığını belirten Odabaşı, “Her ne kadar tam gün eğitim modeli OECD ülkelerinde benimsenen ve örnek alınması gereken bir eğitim modeli olsa da gerekli koşullar sağlanmadan, yani ikili eğitim modelinin sürdürülme gerekçeleri ortadan kaldırılmadan bir oldubittiyle tam gün eğitim sistemine geçilmesi, bu sistemle hedeflenen başarılı nesiller yerine mutsuz ve başarısız nesillerin oluşumuna sebebiyet verecektir.” diye konuştu.

Sınıf mevcutları iki katına çıkacak

Eğitimde 2023 hedefleri kapsamında tam gün eğitim modeline geçiş hedeflendiğini ifade eden Odabaşı,  tam güne geçilmesinin koşullarının oluşturulmadığını belirterek, “Bunlardan ilki yeterli sayıda ve yeterli boyutlarda dersliğin bulunmamasıdır. Ülkemizdeki okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı, tam gün eğitim modelinin uygulandığı OECD ortalamasının üstündedir. Tam gün eğitim modeline geçiş kararı verilen Şehit Öğretmen Ayşe-Numan KONAKÇI ilkokulunda ikili eğitim sisteminin uygulandığı dönemde, 30 ile 40 öğrenci sayısına sahip sınıflarda nispeten olumlu fiziksel koşullarda eğitim faaliyeti yürütülmekteyken, tam gün eğitim olarak tarafımıza sunulan sisteme geçişle birlikte, sınıfların birleştirilecek olması ve bunun sonucunda bazı sınıf öğretmenlerinin norm kadro fazlası olarak gönderilecek olması nedeniyle her bir sınıfta 3'erli oturma düzenine geçilecek ve sınıf mevcutları 60'a ulaşacaktır. Zaten ortalama 30 ile 40 arasında değişen öğrenciye hizmet vermekte zorlanan öğretmenlerimiz, bu kez sayısı 60 ulaşacak öğrencilere hizmet vermek zorunda kalacaktır. Bunun öğrencilerin verimsiz fiziksel koşullara sahip sınıflarda eğitim alması sonucunu doğuracağı da dikkate alındığında, alınan bu kararın ne denli verimli bir eğitim sistemi doğuracağı hususunu kamuoyunun takdirine sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

t2-005.jpg

Norm fazlası öğretmenler başka yerlere gönderilecek

Tam gün eğitim modeline geçişin ön koşullarından bir olan okullarda öğrenci başına düşen öğretmen sayısının verimli eğitim/öğretim faaliyetini yürütebilecek sayıda olmadığını belirten Odabaşı, “Maalesef hâlihazırda alınan karar ile uygulayıcıların bunun aksi yönde hareket ettikleri görülmektedir. Zira her bir sınıftaki öğrenci sayısını, sınıfları birleştirmek suretiyle artırıp öğretmen sayılarını ise oluşacak norm kadro fazlasından dolayı göndermek suretiyle azaltmaktadır. Yani öğrenci sayısına düşen öğretmen sayısı azalmakta ve kalitesiz eğitim faaliyetinin önü açılmaktadır.” dedi.

25 metrekarelik dersliklerde 60 öğrenci nasıl ders görecek?

Tam gün eğitim modelini gerçekleştiren ülkelerle kıyas yapılan açıklamada, “Okul içinde yemekhane hizmetinin verildiği görülmektedir. Hâlihazırda çocuklarımızın eğitim gördüğü Şehit Öğretmen Ayşe Numan KONAKÇI ilkokulunda bırakın yemekhane hizmetinin sunulabileceği bir yeri, 60 öğrencinin bir arada eğitim faaliyetini sürdürebileceği bir derslik dahi bulunmamaktadır. Bu da tam gün eğitim olarak çocuklarımıza sunulan modelde çocuklarımızın, yemek ihtiyacını karşılayacağı öğlen arası saatlerinde okul dışındaki yerlerde yeme-içme faaliyetini sürdürmesi ve bunun sonucunda da ciddi güvenlik riskleriyle karşılaşmaları sonucunu doğuracaktır.” İfadelerine yer verildi.

Karne günü sonunda, mesai bitiminde tam güne geçildiği söylendi

Gerekli planlama yapılamadan tam gün eğitim modeline geçişin öğrenciler üzerindeki psikolojik etkilerinin yetkililerce dikkate alınmadığının belirtildiği açıklamada,  “Zira bu karar ile birçok öğrenci tarafından rol model olarak alınan öğretmenler, sınıfların birleştirilmesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan norm kadro fazlasından dolayı gönderilme tehlikesiyle karşılaşacaktır. Karne günü gibi birçok öğrencinin en heyecanlı günün, öğretmenleriyle geçirdikleri son gün olduğunu öğrenmelerinin ne denli sağlıklı sonuçlarının olacağını, bunun çocukların psikolojik durumunu ne denli etkileyeceğini kamuoyunun takdirine sunuyoruz.” denildi.

Yeterli sayıda derslik yok!

Şehit Öğretmen Ayşe Numan KONAKÇI ilkokulunun il bazında ilk 3 okul arasında yer aldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu başarının temel anahtarı yeter sayıda öğrenciye yeter sayıda öğretmen tarafından verilen eğitim hizmetidir. Hal böyleyken yeterli sayıda derslik oluşturulmadan sınıfların birleştirilmesi ve bunun sonucunda sınıf mevcutlarının artırılması suretiyle geçildiği düşünülen, fiziksel koşulları oluşturulmamış tam gün eğitim modeliyle bu başarının sekteye uğrayacağı açıktır.”

t3-005.jpg

Koşullar sağlanmadan tam güne geçilmesi eğitimi olumsuz etkiler

Tam gün yasasına karşı olmadıklarını belirten öğrenci velileri açıklamada “Alt yapısı oluşturulmuş tam gün eğitim modeli tabii ki ikili eğitim sistemine nazaran daha faydalı olacaktır; fakat okulların mevcut durumunun tam gün eğitimin verilebileceği koşullara uygun hale getirilmeden, okulların derslik sayılarında ve boyutunda, öğrenci başına düşen öğretmen sayısında verimli eğitimi sağlayabilecek uygun değişiklikler yapılmadan bu kararın uygulanacak olması, bu eğitim modelini, bu modele uygun koşullara haiz olmayan okullarda verimsiz hale getirecektir.” diye belirtti.

50-60 kişilik sınıflarla tam güne geçilmesi sağlıksızdır

Açıklamada son olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın, tam gün eğitim modeli için derslik başına düşen öğrenci sayısına ilişkin veriler sıralandı: “2018 yılında yaptığı çalışmaya göre, 24 kişilik sınıflar için 163 bin 408, 30 kişilik sınıflar için 77 bin 799, 34 kişilik sınıflar için 40 bin 198 yeni derslik gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendi tespitlerinde bile en fazla 34 kişilik sınıflarda tam gün eğitim modeline geçiş benimsenmişken, çocuklarımızın eğitim gördüğü Şehit Öğretmen Ayşe Numan KONAKÇI ilkokulunda derslikler tam güne uygun hale getirilmeden, Bakanlığın kendi tespitleriyle çelişecek şekilde okulumuzda 50-60 kişilik sınıflarla tam gün eğitime geçisin düşünülmesinin ne denli sağlıklı olacağını kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz.”

 

Haber: Ali Abbas Yılmaz

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum