Vergi dilimi uyarısı: Maaşınız yıl içinde her ay değişebilir
TİGRİS HABER - Vergi dilimlerinin enflasyon karşısında yeterince artırılmaması, çalışanların maaşlarında ay ay düşüş yaşanmasına yol açabiliyor.
Gelir Vergisi Kanunu’na göre vergi dilimlerinin her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılması gerekiyor. Bu düzenlemenin amacı, ücret artışlarının enflasyon nedeniyle daha yüksek vergi yüküne dönüşmesini engellemek. Ancak son yıllarda bu artışların tam olarak uygulanmaması, özellikle ücretli kesimi olumsuz etkiliyor.
Üst Vergi Dilimine Erken Geçiliyor
En düşük gelir vergisi oranı olan yüzde 15’lik ilk vergi diliminin dar tutulması, çalışanların yılın ilerleyen aylarında daha yüksek oranlara geçmesine neden oluyor. Bu durum, maaş zammı olmasa bile net ücretlerin düşmesine yol açabiliyor. Çalışanlar kısa sürede yüzde 20 ve yüzde 27 gibi daha yüksek vergi oranlarıyla karşı karşıya kalıyor.
Uzmanlara göre sorun vergi oranlarının yüksekliğinden çok, vergi dilimlerinin güncel ekonomik koşullara uygun şekilde genişletilmemesinden kaynaklanıyor. Enflasyon arttıkça maaşlar nominal olarak yükselirken, vergi dilimleri aynı hızda güncellenmediği için yük doğrudan çalışanın üzerine biniyor.
İlk Vergi Diliminde Büyük Kayıp
Yeniden değerleme oranlarının geçmiş yıllarda tam olarak uygulanmış olması durumunda, bugün yüzde 15’lik ilk vergi diliminin çok daha yüksek bir seviyede olması gerektiği belirtiliyor. Mevcut uygulamada bu dilimin düşük kalması, milyonlarca çalışanın daha fazla vergi ödemesine neden oluyor.
Örnek hesaplamalara göre, aylık yüksek gelir elde eden bir çalışan mevcut sistemde yıl sonunda ciddi bir vergi farkıyla karşılaşıyor. İlk vergi diliminin genişletilmesi halinde ise ödenecek toplam vergi tutarı önemli ölçüde azalabiliyor.
Düzenleme Çağrısı
Uzmanlar, gelir vergisi tarifesinde özellikle ilk vergi diliminin yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Vergi dilimlerinin yeniden değerleme oranlarına uygun şekilde güncellenmesi, maaşlı çalışanların vergi yükünü hafifletecek ve yıl içinde yaşanan net maaş kayıplarını önleyebilecek bir adım olarak görülüyor. (Haber Merkezi)
Kaynak:Haber Merkezi




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.