VİDEO - 2 bin nüfuslu mahalle borç yüzünden karanlıkta kaldı

VİDEO - 2 bin nüfuslu mahalle borç yüzünden karanlıkta kaldı
Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı 2 bin nüfuslu Yaprakbaşı mahallesinin elektrikleri, kaçak kullanım ve borç ödenmemesi yüzünden 15 gündür kesik.

Serhat Özdemir-Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı 2 bin nüfuslu Yaprakbaşı mahallesinin elektrikleri, kaçak kullanım ve borç ödenmemesi yüzünden 15 gündür kesik. Abonesiz trafoya bağlı kaçak kullanım yapan sulama sondajları yapanların ve borçlarını ödemeyenlerin yüzünden sıkıntı yaşayan mahalleli, sorunlarının bir an önce giderilmesini istiyor.

Çınar ilçesine bağlı 2 bin nüfusa sahip Yaprakbaşı Mahallesi iddialara göre 15 gün önce elektrikleri kesildi. Mahalleli, yapılan sondajlardan bazılarının borcunun ödenmemesi nedeniyle, kapatıldığını belirtti. 15 gündür elektriksiz kalan Mahallede susuzluk da başladı. Mahallede 3 bin küçükbaş ve bin büyük baş hayvan bulunduğu ifade edilirken, Mahalleliler, karanlık nedeniyle gece dışarıya çıkamadıklarını ifade etti.

Mahalleye ceza veriyorlar

Yaprakbaşı Mahallesi sakinleri, bazı sulama sondajlarının borcundan dolayı elektriklerin kesildiğini belirtirken, 'neden o sondajları kapatmak yerine, bütün Mahalle mağdur oluyor?' sorusunu soruyor. İlk elektriklerin kesildiği zamanlarda 2 saatte bir 7 dakika elektrik verildiğini, 1 haftadır hiç elektrik verilmediğini iddia eden mahalleli, 3 bin küçük, bin büyükbaş büyük hayvanında mağdur olduğunu söyledi.

'Mahkemeye verdiler’

Mahallenin eski muhtarı Ali Kanevi, köyde 40 ila 45 adet sulama amaçlı sondaj bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi; "10-15 kişinin borcu yüzünden bütün köyün elektrikleri kesiliyor. Biz onlara vatandaşlarını elektriğini neden kesiyorsunuz? Diye sorduğumuzda, çiftçilerin borçlarını ödemediğini söylüyorlar. Gelişigüzel ceza yazıldı. O cezalar ise, vatandaşlar tarafından mahkemeye verildi. Şirket borçlar ödenene kadar elektriğin verilmeyeceğini bize söyledi" dedi.

Dicle elektrik: Kayıtlı trafolara enerji sağlıyoruz

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı Köyündeki kayıtlı trafolarda enerji kesintisinin olmadığı ifade edildi.

Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürlüğü’nden konuyla ilgili verilen bilgiye göre; Çınar ilçesine bağlı kırsal Yaprakbaşı köyünde enerji verilmeyen kayıtlı trafo bulunmadığı belirtildi. Ancak bölgede yüksek oranda abonesiz trafoya bağlı kaçak tüketim olduğu, borcunu ödemeyen abonelerin ve kaçak elektrik tüketicilerinin neden olduğu aksaklıkların bölgeye kaliteli ve kesintisiz elektrik sağlanmasını zorlaştırıldığı açıklandı.

Yüksek oranda kaçak tüketim ve borç var

İl Müdürlüğü’nden konuyla ilgili şu bilgiler verildi; “Mahallede büyük çoğunluğu tarımsal sulama yapan abonelerin yaklaşık yüzde 90’ı, bir yılı aşkın süredir 24 milyon lirayı aşan elektrik borcunu ödemiyor. Çoğunluğu tarımsal sulamada kullanılan ve sayılarının 70 kadar olduğu belirlenen trafoların büyük kısmı, kayıt dışı elektrik tüketimi kapsamında kullanılıyor.

Güvenlik problemi yaşanıyor

Dicle Elektrik saha ekipleri, bölgedeki kayıt dışı kullanıcıları tespit etmek için ilgili köye girerken tepki ve mukavemetle karşılaşıyor. Bu yüzden de kayıt dışı kullanıcı sayısı tam olarak belirlenemiyor. Bölgede çok sayıda abonesiz trafo ve tüketici bulunmasından kaynaklanan kaçak tüketim oranı ise kabul edilebilir seviyelerin çok üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla birçok kez kayıt dışı tüketim ve abone kontrolü için köye ulaşmak isteyen Dicle Elektrik ekipleri, her defasında köy sakinlerinin engellemeleriyle karşılaşıyor. “

Kayıtlı olan trafoların hepsi enerji sağlıyor

Yaprakbaşı Köyü'nde enerji verilmeyen kayıtlı trafo bulunmadığını bildiren Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürlüğü yetkilileri, ‘’Elektrik kullanılıyorsa abonelik yapılması gerekiyor. Abonelerin de tükettikleri elektriğin bedelini düzenli ödemesi bir zorunluluk. Sistemsel olarak sadece borcunu düzenli ödeyen aboneler, kesintisiz ve kaliteli elektrik kullanabilir. Ne yazık ki bu köyde ciddi bir abonesiz tüketim ve borç ödememe sorunu ile karşı karşıyayız. Köyün mevcut elektrik alt yapısı, abonelerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak düzeydedir.’’ ifadelerinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.