VİDEO - 20 yıllık dere mağduriyeti sürüyor!

VİDEO - 20 yıllık dere mağduriyeti sürüyor!
Diyarbakır’ın Merkez Sur İlçesine bağlı 20 bin nüfuslu Bağıvar Mahallesi’nin ortasından geçen derenin ıslah edilmemesi mağduriyetlere yol açıyor.

Haber: Sait BAYRAM

Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Dere çevresinde yaşayan vatandaşlar, Yaz mevsiminde sivrisinekler ve fareler, Kış mevsiminde ise sel baskınlarına maruz kalıyor. 2019 yılında yaşanan sel felaketi nedeniyle evleri su baskınına uğrayan onlarca aile bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya bulunuyor.

2021 yılında hazırlandığı ve ödeneği dahi çıkarıldığı öne sürülen Dere Islah Projesi’nin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen halen hayata geçirilmemesi tepkiye yol açıyor. Tutulan sözlerin yerine getirilmesi için yetkililere çağrıda bulunan Bağıvar Mahallesi sakinleri, insanca yaşamak istediklerini söylediler.

baglar-bagivar-proje-3-001.jpg

Muhtar: “10 Milyon TL nerede?”

Bağıvar Mahalle Muhtarı Mehmet İhsan Turan, 2021 yılında mahallenin içinden geçen ve büyük mağduriyetlere yol açan Dere Islahı projesi için ayrılan 10 milyon TL’lik bütçenin nereye aktarıldığını sordu.

Derenin çevresinde oturan vatandaşlar da, yazın sivrisinek ve farelerden, kışın da taşkın ve sellerden dolayı mağdur olduklarının altını çizerek, yetkililerden dere yatağını biran önce ıslah ederek, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

baglar-bagivar-proje-4-001.jpg

“Sivrisinek, fareler ve kokudan uyuyamıyoruz”

Bağıvar Mahallesi sakinlerinden Yeter Aktaş, Yazın sivrisinek ve kokudan uyuyamadıklarının altını çizerek, “Ayrıca çok sayıda fare türedi, bu fareler evimizin içinde geziyor. Hayvanlarımızı yemeye bile başladılar. Kış mevsiminde de aynı şekilde farelerden büyük rahatsızlık duyuyoruz. Geceleri uyuyamıyoruz. Yağışlarda evlerimiz su baskınına maruz kalır diye endişe ediyoruz. Çocuklarımın boğulmasından korkuyoruz. Yağmur yağdığında dere taşıyor ve sel oluyor. Sürekli sel basıyor. Çocuklarımızdan korkuyoruz. Kışın sel baskınından, yazın da sivrisinek ve farelerin istilasına uğruyoruz. Biran önce derenin ıslahını istiyoruz. Çünkü artık tahammül edemiyoruz. Evimiz kerpiç ve topraktan yapılan evimizden gidecek bir yerimizde yok. Bize artık bir çare bulunmasını istiyoruz” dedi.

baglar-bagivar-proje-1-001.jpg

Bulaşıcı hastalık riski

Şarestan Kanat ise, Bu derede fare ve akrep gibi kemirgen hayvanların varlığından söz ederek, “Çevreye yayılan çok pis koku var. Yazın sıcak havalarda fareler evimize giriyor. Yağmurlu havalarda evimize su basıyor. Evimiz yıkılmayla karşı karşıya bulunuyor. Biz derenin ıslahını istiyoruz. Beton yapsınlar. Tüm pislik evimize giriyor. Sivrisinekler evimize giriyor. Bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalıyoruz” diye konuştu.

20 yıldır sorun çözülmedi

Adını vermek istemeyen bir mahalle sakini de, 20 yıldır Bağıvar Mahallesinde yaşadığını belirterek, “Ben burada 20 yıldır yaşıyorum. Yaz-Kış büyük farelerden rahatsızlık duyuyoruz. Şuan evimize bile geçemiyoruz. Akşamları kapıyı bile çalıyorlar. 20 yıldır buranın sorunu çözülemedi. Her milletvekili ve belediye seçimlerinde mahallemizi ziyaret eden adaylar, bu kanalı, bu pisliği görmezlikten geliyorlar. Belediye başkan adayları mahallemize gelip fotoğraf çekip gidiyorlar. Halimizi soran yok. Başkaca bir şey yaptıkları yok. 20 yılda herkese bu kanala çözüm bulmalarını söyledim. Bu kanal hastalık saçıyor. İnsanlar burada yaşayamıyor. Sorunumuza çözüm bulunmasını istiyoruz. Kışın selden, yazında kokudan ve pislikten mağdur oluyoruz. 21. Yüzyılda böylesi görüntüler yakışmıyor. Başka ülkelerde böyle bir sorun yaşanmıyor. Kent merkezine çok yakın bir yerleşim yerinde oturuyoruz” ifadelerini kullandı.

baglar-bagivar-proje-2.jpg

Muhtar Turan: “2021 yılında Dere Islah Projesi hazırlandı!”

Bağıvar Mahallesi Muhtarı Mehmet İhsan Turan, Bizden önceki muhtarların da derenin ıslahına yönelik bir çabasının olduğunu bildiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“2019 yılında Muhtar seçildikten sonra yetkililerle görüşmeler yaptım. 5 bin 500 seçmeni ve 20 bin üzerinde nüfusu olan bir böyle bir dere yatağının köyün içerisinde geçmesi gerçekten hiç hoş bir görüntü olmadığını söyledim. Burayla ilgili hazırlanan projenin bittiği ve projeye 10 milyon TL’lik bir bütçe ayrıldığı ve yakın zamanda çalışmaların yapılacağına dair bilgi aldık. 2021 yılında paranın geldiği ve projeye başlanacağına yönünde bize bilgi geldi. Aradan geçen 3 yıl içerisinde herhangi bir çalışma yürütülmedi. Ben bağıvar mahallesi muhtarı olarak, yetkililere soruyorum; Mahallemizin asırlık sorunu için 10 milyon TL bütçe nerede? Yetkilerden, 2021 yılında bu dere ıslahı için çizilen projenin olduğu gibi çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Mahallenin idari temsilcisi olarak soruyorum; Bize ayrılan bütçe kim ve kimler tarafından nereye aktarıldı.

Yetkililere sordu: “Çalışmalar neden yapılmadı?”

Yetkililere soruyoruz, Projemiz tamamlanmış ve parası ödenmişse neden çalışmalar yapılmadı ve bu para nerede? 2019 yılında mahallemiz sel baskınına maruz kaldı. Hatta birçok evde sel baskınlarından dolayı maddi hasarlar yaşandı. Bu maddi kayıplar mevcut kayıtlarda da vardır. Vatandaşlarımız zarar görmüş ve mağdur edilmiştir. En azından mevcut proje tamamlanmayacaksa dahi kepçelerle en azından su taşkınların önlenmesi için bu menfezlerin ön tarafının temizlenmesini istememize rağmen bu talebimiz görmezlikten gelindi.

Projenin bütçesi nereye harcandı?

Devlet yetkililerden, bize ayrılan bütçenin nereye harcandığını söylemelerini bekliyoruz. Mahalle sakinlerimiz yıllardır mağduriyet yaşıyor. Bizler için çıkarılan ödenekler sürekli başka yerlere çekiliyor. Mağduriyetlerimiz hep görmezlikten geliniyor. Yetkililere çağrımız, içinde bulunduğumuz durumun düzeltilmesini talep ediyoruz. Bağıvar mahallesinin bir asırdır var olan ve bir türlü çözüm bulunmayan sorunu olan dere ıslahı projesinin 2021 yılında tamamlandığı bilgi verildi. Yıl 2024 ve sorun duruyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.