VİDEO - 24 metrekarelik dükkânda geçmişe yolculuk

VİDEO - 24 metrekarelik dükkânda geçmişe yolculuk
Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde kasetçilik yapan Muhittin Akbey, 24 metrekarelik dükkanda 40 bin kasetlik arşiv barındırıyor. Tek isteğinin kaset müzesi açmak olduğunu söyleyen Akbey, yetkililerden destek istiyor.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde 60 yaşındaki Muhittin Akbey, ses stüdyosu işleten babasından devraldığı mesleğini 24 metrekarelik dükkanda devam ettirerek, 51 yıldır kaset satıyor. 40 bin kasetlik arşivi olan Muhittin Akbey'in dükkanı meraklıların uğrak yeri haline geldi. Dükkânı komple saran kaset ve o dönemin sanatçılarına ait olan afişler, insanları adeta geçmişe götürüyor.

Hayatı boyunca kaset toplayarak geçmişle gelecek arasında bir köprü kurmaya çalıştığını belirten Akbey, "Şu ana kadar 40 bin kaset arşivim var. Hepsi orijinal kasetler. Tek isteğim bu mesleğin devam etmesi, bunun için yıllardır mücadele ediyorum" dedi.

İnsanlar sadece meraktan gelip bakıyor

1972 senesinde babasından devraldığı mesleğini kasetçilik yaparak devam ettirdiğini ifade eden Akbey, "1970 ve 80'lı yıllarda kasetler çok değerliydi. Artık bunun bir değeri kalmadı insanlar sadece meraktan gelip bakıyor. Yaptığım bu işin hiç bir maddi geliyor. Ben bu işi yaparak insanlara gençlerin bu alana meraklı olmasını istiyorum. Bu mesleğin devam etmeye çalıyorum" diye kaydetti.

sur-kaset-1.jpegÜnlü sanatçıların ilk ses kayıtlarını yaptı

Mahsum Kırmızıgül ve Alişan gibi ünlü sanatçıların ünlü olmadan önce ilk demo ses kaydı yaptırdığını söyleyen Akbey, "Birçok ünlün Makara teyp cihazı ile yaptığımız kayıtları var bizde. Hepsi ünlü oldu ama bize herhangi bir kaysı olmadı. Bizleri unuttular bile. Şimdi ünlü olan birçok sanatçının zamanında ses kaydını babam ve ağabeyim aldı. Tek başıma bu mesleği devam ettiriyorum. Geçmişi unutulmasın" diyerek sitemini dile getirdi.

Unutulmaz bir sektör olduğunu göstermek istiyorum

Tek hayalinin müze açmak olduğunu belirten Akbey, " 40 kasetten oluşan arşivim var. Bu arşive hayatımı adadım. Yetkililerden destek alarak bir müze açmak istiyorum. Müze açarak kaset geleneğinin unutulmaz bir sektör olduğunu göstermek istiyorum" diye kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.