VİDEO - 250 yıllık tarihi çirkinleştiren o direği 3 aydır kaldıramadılar

VİDEO - 250 yıllık tarihi çirkinleştiren o direği 3 aydır kaldıramadılar
Diyarbakır Sur’da Süryani cemaatine ait metruk haldeki 250 yıllık geçmişi bulunan Kızlar Mektebi’ni kente kazandıran DİTAV, evin dış duvarına bitişik olan ve görüntü kirliliğinin yanı sıra tehlike arz eden elektrik direğinden bir türlü kurtulamıyor.

TİGRİS HABER - DİYARBAKIR’ın tarihi Sur ilçesinde Süryani cemaatine ait metruk haldeki 250 yıllık geçmişi bulunan Kızlar Mektebi’ni tekrardan yaparak kente kazandıran Diyarbakır Kültür Tanıtım ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV), evin dış duvarına bitişik olan ve görüntü kirliliğinin yanı sıra tehlike arz eden elektrik direğinden bir türlü kurtulamıyor.

DİTAV Başkanı Erhan Akalın, 3 ay önce Tigris Gazetesinde çıkan haber üzerine DEDAŞ’tan ekip geldiğini, bir çalışma yaptığını ve direğin kaldırılarak elektrik hattının yer altına çekileceğini kendilerine ilettiğini belirterek, “ancak 3 ay geçti halen elektrik direği yerinde duruyor. DEDAŞ’ın sözünü tutarak elektrik direğini kaldırmasını istiyoruz” dedi.

250-yillik-tarihi-cirkinlestiren-o-diregi-3-aydir-kaldiramadilar-4.jpeg250 YILLIK YAPI
Sur ilçesinin Lalebey mahallesindeki Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi’nin hemen karşısında bulunan, Süryani Kız çocuklarının eğitim görmesi ve genç rahibelerin yetiştirilmesi için 250 yıl önce yapılan Süryani Kızlar Mektebi, Süryani nüfusunun yıllar içinde kentte azalmasıyla birlikte kaderine terk edilmiş ve yer yer yıkıldığı için kullanılamaz hale gelmişti.

DİTAV KENTE KAZANDIRDI
Diyarbakır’a 2 yıl önce bir Kültür ve Sanat Merkezi kazandırmayı planlayan Diyarbakır Kültür Tanıtım ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV), Kültür merkezi için metruk haldeki Kızlar Mektebi’nde karar kıldıktan sonra kolları sıvadı. İlk etapta yapının projesini çıkaran DİTAV daha sonra inşası için başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki Diyarbakırlılara ulaştı. DİTAV’ın bu çağrısına Diyarbakırlı iş insanlarının büyük bölümü olumlu yanıt vererek, kimisi nakdi yardım yaparken, kimisi evin kapı, pencere, tavan direkleri ve taş ihtiyacını giderdi. Kimisi de ekonomik gücüne göre evin ufak tefek ihtiyaçlarını karşıladı. 2 Yıl süren özenli bir çalışmayla Süryani Kızlar Mektebi, eski haline getirilerek Kültür ve Sanat Merkezi olarak açıldı.

250-yillik-tarihi-cirkinlestiren-o-diregi-3-aydir-kaldiramadilar-3.jpeg

ELEKTRİK DİREĞİNDEN BİR TÜRLÜ KURTULAMADILAR

250 Yıllık evi kente kazandıran DİTAV, evin duvarına bitişik olan DEDAŞ’ın elektrik direğinden ise bir türlü kurtulamadı. Kültür ve Sanat Merkezi açılmadan önce görüntü kirliliğinin yanı sıra tehlikede arz eden elektrik direğiyle ilgili Tigris Gazetesi’nde çıkan haber üzerine DEDAŞ ekipleri anında sokağa giderek bir takım çalışmalar yapmış ve vakıf yetkililerine en kısa sürede elektrik direğinin kaldırılarak elektrik kablolarının yeraltına çekileceğini iletmişti. Ancak, aradan 3 ay geçmesine rağmen DEDAŞ’ın herhangi bir çalışma yapmaması Vakıf yetkililerinin tepkisini çekiyor.

250-yillik-tarihi-cirkinlestiren-o-diregi-3-aydir-kaldiramadilar-1.jpeg

“EVİ TEKRARDAN YAPTIK. BU DİREĞİ BİR TÜRLÜ KALDIRTAMADIK”

DİTAV Başkanı Erhan Akalın, 3 aydır elektrik direğinin kaldırılmasıyla ilgili DEDAŞ’ın sözünü tutmasını beklediklerini, ancak şimdiye kadar bir çalışma yapılmadığını söyledi. Kültür ve Sanat Merkezini görmeye gelen sanatseverlerin üst kata çıktığında elektrik direğinin hemen dikkatlerini çektiğini belirten Akalın, şunları söyledi:
“Kültür evini arkadaşlarımızla birlikte büyük emekler sarf ederek 2 yılda bitirdik. Sağ olsun kent duyarlılığı bulunan çeşitli meslek gruplarından bir çok iş insanı bu projeyi sahiplenerek yardım etti. Elele verdik ve muhteşem evi kente kazandırdık. Ancak, bu işe başladığımızdan beri evin duvarına adeta yapışık olan DEDAŞ’a ait elektrik direğini bir türlü kaldırtamadık. Defalarca başvurduk. Bize sorunu çözeceklerini söylediler ama bir şey yapmadılar. Kültür ve Sanat evimizi açmadan önce sağ olsun Tigris gazetesi soruna el attı ve bu direği haberleştirdi. Haber gazetede yayımlandığı gün ekip gönderdiler. DEDAŞ’tan gelen ekip bir takım çalışmalar yaptı ve 3 ay içinde elektrik direğini kaldırılıp, elektrik kablolarını yeraltına çekeceklerini söyledi. Bizde 3 aydır bekliyoruz. Ancak henüz bir çalışma yok. Kültür ve Sanat evimizin açılışına hemen her partiden temsilciler, milletvekilleri, eski bakanlar, bürokratlar ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ülkeleri ve hatta Amerika’dan bile hemşehrilerimiz gelerek katıldı ve memnuniyetlerini dile getirdiler, çok duygulandılar. Açılışta da en bu elektrik direğinin çirkin görüntüsü onların da dikkatini çekti. Kültür ve Sanat Evi’ni görmeye gelenler de üst kata çıktığında terasta hemen dikkatlerini bu direk çekiyor ve bu direkten yakınıyorlar. Bizde DEDAŞ’ın kısa sürede kaldıracağını onlara söyledik”

250-yillik-tarihi-cirkinlestiren-o-diregi-3-aydir-kaldiramadilar-2.jpeg

“DEDAŞ VERDİĞİ SÖZÜ TUTSUN”

DEDAŞ’ın kendilerine verdiği sözü tutmasını isteyen DİTAV Başkanı Erhan Akalın, “Süryani Kızlar Mektebi’ni Kültür ve Sanat Merkezi olarak tekrar kente kazandırmamızda bir çok kesimden iş insanımızın bize verdiği destek gibi, DEDAŞ’ın da bu elektrik direğini kaldırarak katkıda bulunmasını isterdik. Ama maalesef DEDAŞ, 3 ay önce bu direği kaldıracağını söylemesine rağmen bir çalışma yapmadı. Görüntü kirliliğinin yanı sıra tehlikede arz eden bu direk Kültür ve Sanat evimizin yanı başında olmasının yanı sıra evin hemen karşısında olan tarihi Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi’nin o güzelim görüntüsünü de perdeliyor. Bu elektrik direğinin altı da adeta çöp toplama yeri gibi kullanılıyor ve bu çöpler pis koku yayıyor. Umuyor ve diliyoruz ki DEDAŞ bir an önce sözünü tutarak bu sorunumuzu giderir” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum