VİDEO - Altaç iddialı konuştu: Kürt sorununu çözecek iradeye sahip tek partiyiz

VİDEO - Altaç iddialı konuştu: Kürt sorununu çözecek iradeye sahip tek partiyiz
“Çözüm sürecinin Başbakanı” Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partis’nin Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, Kürt sorunu ile ilgili iddialı konuştu. Altaç, “Kürt meselesini çözecek siyasi iradeye sahip tek partiyiz” dedi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Seçim tarihi yaklaştıkta siyasi partiler de seçmeninin gönlünü fethetmek için seçim vaatlerini açıklamaya başladı. Kürt seçmenin temel beklentisi olan Kürt sorununun çözümü ile ilgili her partinin yaklaşımı, vaadi farklı. Geçmişte AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı da yapan Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, çözüm sürecinde yaşananlar, Kürt sorunun çözümü ile ilgili projelerini Tigris Haber’e anlattı.

AK Parti’den ayrılan bir partisiniz. Kürt sorunu ile ilgili AK Parti’den farklı ne söylüyorsunuz?

Çok şey söylüyoruz. Bütün partilerden farklı şeyler söylüyoruz. Bu meselenin geçmişini, geçmişte yarattığı travmaları biliyoruz. Genel başkanımızın, başbakanlık süreci oldu. Geçmişte yapılanlar, yapılamayanlar hepsine vakıf bir partiyiz. Vakıf olduğumuz konuları, bu sorunun çözümü için nasıl evirebiliriz bunu, çok ciddi tartışıyoruz. En sonda söylenecek sözü en başta söyleyeyim. Bu meseleyi çözecek en güçlü iradeye sahip partiyiz.

Neye dayanarak bunu söylüyorsunuz?

Kürt meselesini bütün yansımaları ile yüzleşmek için her türlü ihtimali düşünüyoruz. Biz bu meselenin temelinde, belki çok klasik olacak, ama haklar, özgürlükler olduğunu düşünüyoruz. Ama en önemlisi, Kürt sorununu çözecek siyasi irade yok. Ama biz o siyasi iradeye sahibiz. Bunu çok net söylüyorum. Parti programımızın hemen başında şunu söylüyoruz, “Türkiye’deki bütün sorunlar çözümsüz değildir. Yeter ki, çözüm iradeniz olsun.”

Genel başkanınız “başarısız bir çözüm sürecinin Başbakanı” olarak anılıyor. Bu sürecin özeleştirisini, gizli kalanlarını söylemesi bekleniyor…

Biz de tam tersini söylüyoruz. Sahadayız. Genel Başkanımız, başbakanlığı döneminde Ağustos 2014’ten sonra sürecin bitimine kadar, ciddi gayret gösterdi. Düşünün ki, çözüm sürecinin sonucunda olumlu bir tablonun ortaya çıkmaması için Sayın Genel Başkanımız, hem AK Parti’den gelen preslere, hem dışarıdan gelen baskılara büyük bir gayret gösterdi. En kritik dönemde Dolmabahçe mutabakatı genel başkanımızın izni, bilgisi dahilinde yapıldı. 3-5 gün sonra Cumhurbaşkanı çıktı, “Haberim yoktur” dedi. Bu neyi gösterir, sayın genel başkanımızın samimiyetini gösterir. Son ana kadar direndi, kararlı durdu. Şuanda söylüyoruz, o günde söyledik. Bu siyaset üstü bir meseledir. Haziran seçimlerinde genel başkanımız HDP’yi ziyaret etti. Genel merkezlerine gitti. Bizim sürece karşı bir tavrımız olmuş olsa, böyle bir yöntem izler miydik?

altac-tigris.jpg

Siz il başkanlığı teklifi gelince, benim sorduğum soruları sordunuz mu?

Hayır sormadım. Sizinle konuşmadığımız konuları da konuştuk. Çok ileri safhaları da konuştuk. Sayın genel başkanımızın tavrı şöyle: Siyasette konuşulmayacak hiçbir şey olmaması gerekiyor. Parti kurucusuyum, merkez yönetimdeydim. İl Başkanlığı teklifi gelince gözüm kapalı kabul ettim.

Ne konuştunuz genel başkanla?

Türkiye’de bir Kürt sorunu varsa, bunun yaratan Kürtler değil. Bunu yaratan devletin, sistemin kendisidir. Bunu devlet çözecek, siyaset çözecek. Biz en kritik günde Türkiye Cumhuriyeti devleti ile bağımızı koparmadık. Bütün katliamlara rağmen, baskılara rağmen Kürtler bu ülkenin değerlerine sahip çıkmıştır. Kürtler bu ülkenin asli unsurudur. Kırmızı çizgi, beyaz çizgi değil, oturup konuşacağız. Örneğin 1921 anayasasında geçen bazı hususlar var, Atatürk’ün Nutuk kitabında geçen hususlar var. Bunlar neden bir anda göz ardı edildi.

Peki, ayrı düştüğünüz noktalar var mı?

Hayır şimdiye kadar olmadı. Kürt meselesi ortaklaştığımız en önemli konudur. Bu meselenin en akılcı şekilde çözmek zorundayız.

Seçimlerde tavrınız nasıl olacak, ittifak olacak mı?

İttifakla ilgili çok soru soruluyor. Bence seçimler 2023’ün Haziran ayına gitmez. Ekonomik tablo, siyasi ortam Haziran 2023’e gitmez. Gitse bile, bizim şuan ittifaklarla ilgili bir çalışmamız yok. Biz kendi partimizin programına yoğunlaşıyoruz. Bütün siyasi partilerle iletişimimiz var.

altac-tigris2.jpgHDP ile aynı cephede yer alır mısınız?

Bu ittifaklar konusu şahsi görüşler dışında, siyasetin belirleyeceği bir konu. Benim şahsi görüşüm, Türkiye’de güçlü bir muhalefetin olması gerektiği yönünde. Vatandaşın bir umuda ihtiyacı var. Bunun içinde güçlü bir muhalefet bloğu oluşturmak zorundayız. İlkeler, prensipler var. Benim kişisel görüşüm bütün muhalif partilerin asgari müştereklerde uzlaşarak sağlam bir bloğun oluşması yönünde.

Muhalefet parçalı bir duruş sergiliyor. Var mı üzerinde uzlaşılabilecek bir asgari müşterek?

Türkiye’nin temel meseleleri var. Türkiye’de ekonomide farklı düşündüğümüz bir konu yok. Siyasette ayrıştırma, ötekileştirme konusunda, şiddeti çağrıştıracak söylemler üzerinden siyaset yapılmasına hepimiz tepkiliyiz. Sayın Cumhurbaşkanı, birçok konuşmasında bütün muhalefeti, hepimizi yaralıyor. Bunlarla ilgili ortaklaşabiliriz. Ortaklaşamadığımız konularla ilgili seçimden sonra nasıl çözülebilir çalışması yapılabilir.

altac-tigris1.jpg

Bölgede AK Parti ve HDP baskın. Gelecek Partisi kimin oyuna talip?

Bütün oylara talibiz. Mağdur olan bütün vatandaşlarımızın oylarına talibiz. Sorunlara realist yaklaşan siyasetçilere ihtiyaç var.

Sayın Davutoğlu da bir süre önce bölgedeydi. Sizin de ziyaretleriniz var. Ekonomi, yoksulluk konusunda halkın talebi nedir?

Çok iç acıtıcı bir süreç yaşıyoruz. 5 milyona yakın insan ayda bin liranın altında parayla geçiniyor. Çok büyük bir kısmı Doğu ve Güneydoğu bölgesindedir. Büyük bir acı ve ıstırap duyuyoruz. Bu insanlar bunu hak etmiyor.

Mesela sizden iş talep eden oluyor mu?

Evet, biz kendi mecramızda çözmeye gayret gösteriyoruz. Ama yetişme şansımız yok. Ben iddia ediyorum, Diyarbakır’da genç işsizlik oranı yüzde 40’larda.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum