VİDEO - Asgari ücret, işçiyi de işvereni de kaygılandırıyor

VİDEO - Asgari ücret, işçiyi de işvereni de kaygılandırıyor
Yeni yılın asgari ücreti 8 bin 506 TL oldu. Yapılan asgari ücret artışı, işverenlere maliyet tartışmalarını da gündeme getirdi.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Yeni yılın asgari ücreti 8 bin 506 TL oldu. Yapılan asgari ücret artışı, işverenlere maliyet tartışmalarını da gündeme getirdi. Yüksek maliyet nedeniyle işverenlerin işten çıkarmalara yöneleceği, çalışanların da iş yükünün artacağı, bu nedenle işsiz sayısının giderek artacağı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, asgari ücret, brüt 10 bin 8 lira, net olarak da 8 bin 506 TL 80 kuruş olarak belirlendi. Buna göre; 2022 Ocak ayına göre net asgari ücret artış oranı yüzde 100, 2022 Temmuz ayına göre yüzde 54,5, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 74,43 olarak artış gösterdi. Yüzde 54,5’lik bir artışla 8 bin 500 TL olarak belirlenen asgari ücret 455 dolara denk geliyor, bu rakam Avrupa’nın en düşük asgari ücreti olarak biliniyor. Asgari ücret artışının işverene maliyeti göz önüne alındığında işverenlerin işten çıkarmalara yöneleceği ve geri kalan çalışanların da iş yükünün artacağı, bu nedenle işsiz sayısının giderek artacağı değerlendiriliyor.

Tigris haber olarak yeni asgari ücret zammına ilişkin, ekonomist Suat Özalp, Diyarbakır Esnafı ve Sanatkârlar Odası Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ile konuştuk, düşüncelerini aldık.

alican-ebedinoglu-asgari-ucret.jpg

Asgari ücret enflasyon karşısında eriyecek

Enflasyon artışından dolayı yapılan asgari ücret zammının eriyeceğine dikkat çeken Ekonomist Suat Özalp, “İnsanlar bir süre sonra eski asgari ücreti arayacak bir duruma gelecek. Bu artış, özellikle küçük işletmeleri ciddi sıkıntılara sokacak. Özelikle hizmete dayalı sektörlerde çalışan işletmelerin en büyük gideri personel giderleridir. Dolayısıyla bunu karşılamakta zorlanacaklar, ya küçülmeye gidecekler ya da işçi çıkarmak zorunda kalacaklar. Bu artış görünürde önemli bir kesimi pek tatmin etmiş gibi görünmüyor. Yapılan artış, enflasyon artışını dengeleyemeyecek” dedi.


İşçi-İşveren sıkıntı yaşayacak

İşveren ve işçiler arasında Ocak ayından sonra ciddi sıkıntıların yaşanacağına dair öngörüsünün olduğunu söyleyen Özalp, “Türkiye’de kayıt dışı işçi sayısı çok fazla. İşçilerin maaşları asgari ücret üzerinden gösterilir ama, işçilere asgari ücret ödenmez, bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. İşverenlerin bu uygulaması artarak devam edecektir” dedi.

suat-ozalp-asgari-ucret.jpg

Yıl içinde ikinci bir zam yapılabilir

Türkiye’de oturmuş ekonomik bir sitemin olmadığını belirten Özalp, “Maalesef bu gün bu ülkede istikrarlı bir siyasi atmosfer yok, dolayısıyla bunlar çözüme kavuşmadan hiçbir sorun çözülmez. İşçi maliyetinin arması demek bütün mal ve hizmet maliyetinin artması demek oluyor. Seçim sürecine girildiği için yıl içerisinde asgari ücrete bir kez daha zam yapabilirler. Zaten bunun sinyalini veriyorlar” ifadelerini kullandı.

İşverenler güvence altına alınmalıydı

Yeni yapılan asgari ücret zammının işverenlerin beklediği şekilde olmadığını ifade eden Diyarbakır Esnafı ve Sanatkarlar Odası Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Bize göre işverenin güvence altına alındıktan sonra asgari ücretin belirlenmesi gerekiyordu. Bu rakamlarla birlikte önümüzdeki aylarda hükümet önemli tedbirler almaz, işverene destek çıkmaz ve birçok kalemde kaynak yaratılmaz ise, birçok alanda işten çıkarmalar olacak, giderek artacaktır” dedi.

asgari-ucret-1.jpg

İşverenlere destek çıkılmalı

İşverenlere sigorta ve Bağ-Kur konusunda önemli desteklerin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Ebedinoğlu, “Net asgari ücretin maliyeti neredeyse 15 bin TL’yi buluyor. Bizim beklediğimiz bir açıklama değildi. Bizim taleplerimiz şu şekildeydi; hem işverenler hem de esnaf temsilcileri olarak öncelikle esnafa ve işverene destek güvencesinin verilemesini istedik. Bunlar yapılmadan asgari ücretin açıklanması ciddi kaygıların oluşmasına neden olmuş durumda. Hükümetin buna dair çalışmalarını iyi bir şekilde yapmasını, durumu iyileştirmesini umuyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.