VİDEO - Babacan: Hükümet tek başına bu enkazın altından kalkamaz

VİDEO - Babacan: Hükümet tek başına bu enkazın altından kalkamaz
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve beraberindeki parti heyeti depremin vurduğu kentlerde biri olan Diyarbakır'da incelemelerde bulundu.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - DEVA Partisi genel Başkanı Ali Babacan Diyarbakır Koşuyolu Parkı içinde kurulan AFAD çadırlarındaki vatandaşları ziyaret etti, sorunlarını dinledi, ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Ailelerde çaresizlik ve kırgınlık var

Koşuyolu Parkı'nda kurulan çadırların önünde basına değerlendirme yapan Babacan, "Öncelikle geçmiş olsun başımız sağolsun. Hayatını kaybeden 10 binlerce vatandaşımız var. Diyarbakır'da 390 vatandaşımızı kaybettik, Allah rahmet etsin. Enkaz alanlarında çalışmalar devam ediyor ve maalesef cenazelerin artacağı tahmin ediliyor. Gerçekten ailelerde çaresizlik ve kızgınlık var. Diyarbakır'ın bazı semtlerinde hasarlar daha büyük. Çünkü buralar maalesef depremde dayanıksız yapılar. Diyarbakır’da şu ana kadar ağır hasarlı olarak tespit edilmiş 350'ye yakın bina var.

Bir an önce bu yaraların sarılması gerekiyor. Bir an önce enkaz alanlarında çalışmaların bitip, kalıcı konutların yapılması gerekiyor. Geçici barınaklar kış şartlarında çok zor. İnsanlar gerçekten zor şartlarda bu süreci atlatmaya çalışıyor. Nereye gitsek barınma sorununun ortaya çıktığını gördük. İnsanların en acil ihtiyacı çadırlar. Ve çadır dağıtımı maalesef AFAD'ın tekeline bırakılmış durumda" dedi.

ali-babacan-yeni-2-copy.jpg

Hükümetin tek başına çözmesi mümkün değil

Ülke olarak çok büyük can kaybına yol açmış bir afet ile karşı karşı karşıya kaldıklarını belirten Babacan, şunları kaydetti: "Depremin yıktığı olduğu bütün şehirleri dolaştık. Böyle bir afetin altında merkezi hükümetin tek başına kalkması mümkün değildir. Türkiye'nin büyük imkânları kullanıldıktan sonra bu sorunlar çözülür. Hükümetin bir an önce yerel yönetimler ile birlikte hareket etmesi gerekir. Bakın depremin ilk günleri sahada çalışmaların tamamı vatandaşlar tarafından yapıldı. Dolayısıyla bu ülkede herkes el ele vermeden bu enkazın altından kalkmak mümkün değil. Yüz binlerce vatandaşımız işlerini, evlerini kaybetti ve büyük bir göç yaşanıyor. Vatandaşlarımız için çok iyi bir plan yapılması gerekiyor."

Vatandaşlarımız için üç aşamalı şekilde çalışacağız

DEVA Partisi olarak üç aşamalı bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Babacan, "Birincisi deprem olmadan önce yapılması gerekenler neden yapılmadı. İkincisi depremin iki üç günü neden yardımlar gecikti. Sayın Erdoğan'da yaşanan aksaklıkları kendiside kabul ediyor. Bu aksaklıkların olmaması için ne yapılması gerekiyordu. Neden bu vatandaşlar hayatını kaybetti. Masaya yatırmanız gerek üçüncü konuda; vatandaşlarımız yaralarını nasıl saracağız? Bu çalışmalarımız bittikten sonra hepsini kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

babacan-foto-3-copy.jpg

Vatandaşlarımız gerçekleri duymalı

Hükümetin depremden sonra yaptığı çalışmaları eleştiren Babacan, "Gerçekler bilmeliyiz. Vatandaşlarımız gerçekleri duymalı ve bilmeli. Gerçekleri kapatarak bu büyük afetin üstesinden gelemeyiz. Basın kuruluşlarının bundan dolayı özgürce hareket etmesi lazım. Bu iktidar temel hak ve özgürlükleri hiç bir şekilde kısıtlamamalı. Bu iktidardan bu milletten korkmamalı. Evet, kayıplarımız çok büyük, ancak bir daha bu acıları bir daha yaşamamalıyız. Hep beraber birlikte çalışmamız lazım. Ben yaparım, ben ederim demek ile olmuyor maalesef. Merkezi iktidarın kimseyi engellememesi lazım. Hükümet, bu felaket karşısında birlik ve beraberlik içinde hareket etmeli, bunun farkında olması lazım" dedi.

Babacan yaptığı değerlendirmelerin ardından çadır kentte bulunan vatandaşları ziyaret ederek dertlerini ve taleplerini dinledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.