VİDEO - Bağlar’dan Dubai’ye

VİDEO - Bağlar’dan Dubai’ye
Diyarbakır’da “kaliteli tatlıyı değerinde satan” Hacı Baba Pastaneleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, Bağlar’da 12 metrekarelik dükkanda başladığı tatlı serüvenini Dubai ve Avrupa ülkelerine taşımaya hazırlanıyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da “kaliteli tatlıyı ucuza satan” Hacı Baba Pastaneleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, Bağlar’da 12 metrekarelik dükkanda başladığı tatlı serüvenini Dubai ve Avrupa ülkelerine taşımaya hazırlanıyor.  Elaldı, sadece tatlı sektöründe değil, kahvaltı, pasta ve börekte de iddialı olduklarını söyledi.

Diyarbakır’da 1990’lı yıllarda Bağlar Semti’nde başladı 1972 doğumlu Yılmaz Elaldı’nın esnaflık hikayesi. Diğer kardeşleri memur olmayı tercih etti o ise tatlı sektörüne girdi. 1993’te O tarihte Bağlar’da 12 metrekarelik bir dükkanda sadece kadayıf yapıp satarak, ailesinin geçimini sağlamaya başladı Yılmaz Elaldı. Zaman içerisinde hem ürün yelpazesini genişletti hem de şube sayısını arttırdı. Yılmaz Elaldı, Hacı Baba Pastaneleri’nin 14’üncü şubesini önümüzdeki günlerde Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Suriçi’nde açacak. Suriçi şubesinin dekorasyonu, Diyarbakır’ın kültürel dokusu örnek alınarak yapıldı. Pastanenin avizeleri, bakır yoğurt kovaları kullanılarak dekore edildi.

haci-baba-tigris1.jpg

23 şubesi var

Yılmaz Elaldı, 93 yılında kendisi ve çırağı ile başladığı tatlı sektöründe şuan 600-700 kişi istihdam ediyor. Diyarbakır’daki 14 şubesinin dışında Hacı Baba Pastaneleri’nin İstanbul’da 7,Mardin’de 2 şubesi var. Dedelerinin Ermeni ustalardan kadayıf yapmayı öğrendiğini, kendisinin de bu nedenle işe başladığını belirten Elaldı, “Kadayıfçılık dedelerimizden kalma. Dedelerimiz bu işi Ermenilerden öğrenmiş, bize de aktarıldı. Çocukluğumda haftada bir eve kadayıf girerdi. Tüketilirdi. Eskiden Diyarbakır’ın has tatlısıydı. Genelde Bingölüller yapıyor. Doğma büyüme Diyarbakırlıyım, aslen Bingöllüyüm” dedi.

Herkese hitap ediyoruz

Hacı Baba Pastaneleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Yılmaz Elaldı, kendisini “firmanın bekçisi” olarak görüyor.  Yaklaşık 30 yıldır Diyarbakır ve bölgenin en çok tercih edilen markası olduklarını belirten Elaldı şunları söyledi: “Bağlar’dan başlayıp da Türkiye’nin birçok ilinde yerler açarak, sektörde belirleyici bir marka olmaktan onur duyuyoruz. Sektörde Türkiye’nin en zengin menüsüne sahip bir firmayız. Herkese hitap edecek politikamız, menümüz var. En iyisini en ucuza satıyoruz. Yüksek kar marjı politikamız yok. Bir asgari ücretli de gelip bütçesi oranında tatlısını yiyebilir, bir iş insanı da gelip yiyebilir.  Türkiye’de artık bilinçli tüketiciler var. İnsanlar en iyisi en ucuza yemek istiyor. Kar marjımızı küçük tutup sürüm yapıp kazanıyoruz.”

haci-baba-tigris2.jpg

‘Tüm kalemlerde iddialıyız’

Hacıbaba Pastaneleri’nde “bölgenin en iyi ürünlerini en ucuza” sattıklarını belirten Yılmaz Elaldı, pasta, börek, kahvaltı ve dondurma da dahil bütün kalemlerde iddialı olduklarını ifade etti. Kahvaltıda fabrikasyon hiçbir ürün kullanmayan Hacı Baba Pastanesi, kahvaltılıklarının tümünü çevre köylerdeki doğal ürünlerden seçiyor. Hacı Baba Pastanesi, kadayıf ve diğer tatlılarda kullanılan fıstığın Urfa ve Antep’ten, cevizi yetebildiği kadar bölge illerinden, tereyağını da çevre köylerden temin ettiklerini söyledi.  Hacı Baba Pastaneleri’nde dondurmada kullanılan keçi sütü dışında açık süt kullanılmıyor.

‘Soğuk baklava yemeden gitmeyin’

Markası ve tescil hakkı Hacı Baba Pastaneleri’nde olan soğuk baklavanın lezzetine de dikkat çeken Yılmaz Elaldı, Diyarbakır dışından gelenlere de küçük tavsiyelerde bulundu: “Hacı Baba’dan Soğuk baklava yemeden gitmeyin, deriz. Tescilli, markası da bizim olan ürünümüz. Diyarbakır’a gelen bir insan, Hacı Baba’dan soğuk baklava yemeden gitmemeli.”

haci-baba-tigris3.jpg

Dubai ve Avrupa ülkelerine açılacak

Önümüzdeki günlerde Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine açılmak için ilk adımı atacaklarını belirten Yılmaz Elaldı Hacı Baba Pastaneleri’ni “dünya markası” yapmak istediklerini söyledi. Elaldı, hedeflerini şu şekilde sıraladı: “Biz artık dünya markası olmak istiyoruz. Türkiye’nin en zengin menüsüne sahip firmayı dünya markası yapmak istiyoruz. Avrupa ve Ortadoğu’da, Türkiye içinde görüştüğümüz iller var. Sağlam adımlarla gitmeye çalışıyoruz. İlk adım Norveç ile bir görüşmemiz olmuştu. Norveç biraz uzak geldi, beklemedeyiz. Dubai sanki birinci sıraya yerleşecek gibi görünüyor. Çok yakın olmamakla beraber 3-5 sene içerisinde Hacı Baba’yı dünya markası haline getireceğiz. Erbil ile görüşmemiz sürüyor. Oraya da gidip görüp, orada da şube açmayı düşünüyoruz.”

 Yüzde 30 daha ucuz

Fiyatta da iddialı olduklarını belirten Yılmaz Elaldı, 4 kişilik bir ailenin Hacı Baba Pastaneleri’nde, Diyarbakır’da başka firmadan yiyebileceği fiyatın yüzde 30 altına tatlı tüketebileceğini söyledi. Elaldı şunları söyledi: “Israrla söylüyorum, biz kaliteyi ucuza satıyoruz.  Sektördeki arkadaşlar benim zam yapmamı bekledi.  Biz 3 ile 8 lira arasında zam yaparken, diğer firmalar 30 lira zam yaptı.”

haci-baba-tigris4.jpg

‘Parlaksa şurup kullanılmıştır’

Tatlıseverlere de minik tüketim ve saklama tavsiyelerinde bulunan Elaldı, “Soğuk baklava dışında kesinlikle dolapta saklanmamalıdır. Tatlı çok parlaksa, yerken boğazınızı yakıyorsa o tatlıda glikoz şurubu kullanılmıştır. 3-5 gün kalan ürün şekerlenmiyorsa, o üründe şurup kullanılmıştır. Dikkat etmek gerekir” dedi. (Tigris Haber)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.