VİDEO - Bayram öncesi çarşı-pazar cep yakıyor

VİDEO - Bayram öncesi çarşı-pazar cep yakıyor
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı, Diyarbakır’da çarşı pazar hareketlendi. Ancak, fiyatlar cep yakıyor.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER -  Alışveriş yapmak isteyen vatandaşlar, bir taraftan pazarlık yaparken, diğer taraftan zamlardan dolayı cebindeki paraya orantılı alışveriş yapma yolunu seçiyor. Bir de sadece fiyat sorup geçenler var.  

Pazartesi günü başlayacak Ramazan Bayramı öncesi, bayramlık alışveriş pazarı da hareketlendi. Ancak, alışverişlerin sönük olduğu gözlendi. Diyarbakır’ın işlek caddelerinden biri olan ve AVM’lere göre kısmen daha ucuz olan Sakarya Caddesi’nde dahi fiyatlar ateş pahası. Hem esnafın hem de müşterinin tek gündemi zamlar. Zamlardan dolayı satışlar yüzde 80 oranında düştü, vatandaş, alışverişte daha az para harcamak için tasarrufa yöneldi.

bayram-alisveris-tigris1.jpg

İşte Diyarbakır Sakarya Caddesi’nden esnaf ve müşterinin feryadı:

Sedat (Esnaf)

Fiyatlar çok yüksek. 42 buçuğa aldığım şekeri 40’a veriyorum. Yarı yarıya fark var. Zararımız çok. 5-10 kilo alan müşteri bir kilo alıyor. Diyarbakır’ın en güzel pazarı budur, ama görüyorsunuz bomboş

Süleyman (Esnaf)

Her şey pahalı, alım gücü yok. 50’liralık ürün 100 lira olmuş. Asgari ücret alan biri, mutfak masrafı mı yapsın, elbise mi alsın, bayramlık mı alsın? Akşama kadar müşteri gelip gidiyor, soruyor ama almıyor. Eteğin fiyatını soruyor 260 lirayı duyunca, bırakıp gidiyor. Satışlarda yüzde 80’lik bir düşüş var.

Furkan (Esnaf)

Çarşı çok kalabalık ama içeri gelen müşteri boş çıkıyor. 100 liralık kotun fiyatı olmuş 250 lira. Asgari ücret zamlandı, ama her şey zamlandı. Asgari ücretle doğalgaz mı, elektrik mi ödesin, bayram masrafı mı yapsın? Satışlarımız yüzde 80 durmuş.

bayram-alisveris-tigris2.jpg

Mehmet Yılmaz (Vatandaş)

Daha hiçbir şey alamadım. İşim yok, param yok. Fiyatlar çok yüksek. Geçen sene 100 lira olan bu yıl 250 lira olmuş. Bayram havası da yok zaten

Ramazan (Vatandaş)

Kızıma bir elbise aldım. Fiyatlar ateş pahası. Şeker daha almadım. Almayı düşünüyoruz bakalım paramız yeter mi, yetmez mi bilemiyoruz. Geçen bayramlarda daha iyiydi.

Seyfettin

Bayram alışverişi yapmadım. Param yok. Bir ayakkabı beğendim bin 200 lira bence ben bunu hak ediyorum. Ama alamadım. Her ay içeri giriyorum. Şaşmıyor. Geçen ay dükkânımın sadece elektriği bin 80 lira geldi. Artık indirimleri kolluyoruz. 800 liralık ayakkabı giyme diyebilirler, ama 100 liralık ayakkabı giydiğimde ertesi gün hastaneye gidiyorum.

Veli (Vatandaş)

Bir şeyler aldım ama fiyatlar çok pahalı. 3 çocuğa iki bin lira harcadım sadece elbise aldım. Şeker ve tatlıyı da eklersen 5-6 bin liralık masraf yapmamız lazım. Burası en ucuz yer ama yine de alamıyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum