VİDEO - Bu mahallenin 80 yıldır tapusu yok!

VİDEO - Bu mahallenin 80 yıldır  tapusu yok!
Diyarbakır’da yapılan yüksek binalar merkeze bağlı birçok köyün ya yaşam alanını daralttı ya da yok etti. Bunlardan biri de 150 haneli merkez Kayapınar İlçesi Fırat Mahallesi’nde bulunan Yukarı Karakuyu mahallesi.

Yılmaz Yiğitler - Özel

TİGRİS HABER - Yüksek binalar arasında kalan Karakuyu mahallesi sakinleri, “Okulumuz var, camimiz var, devletin her türlü kurum ve kuruluşu var. Ancak mahallenin 80 yıldır tapusu yok” diyerek isyan etti.  Mahalle sakinleri hizmet konusunda ise belediyelerden şikayetçi.

Diyarbakır’da hızlı ve plansız yapılaşma, tarım alanlarını ve köyleri yutarak ilerliyor. Daha önce şehrin çeperinde bulunan tarım alanlarında çok katlı binalar yükselirken, çevrede bulunan Yukarı Karakuyu köme evleri mahallesi ise kaybolmuş durumda. 80 yıldır bu köyde yaşayan vatandaşlar, hem hazine hem de Örfioğlu Vakfının ikamesinde bulunan mahallenin tapusunun kendilerine verilmesini istiyor. 

 “Ekonomik olarak zor günler geçiriyoruz”

Yaşam alanlarının daralmasıyla birlikte hayvancılık yapmaktan vazgeçmek zorunda kalan İsmail Yarar, ekonomik olarak zor günler geçirdiğini söyleyerek, “Eskiden burada hayvan besliyorduk. Hayvanlarımız vardı inek, keçi, ördek, kaz... Şimdi ise hiçbir şey yapamıyoruz. Ekonomik olarak zor günler geçiriyoruz” dedi.

yarar-tigris.png

“Her taraf çöp dolu”

Belediyenin köylerine hizmet yapamadığını ifade eden köy sakinlerinden Selahattin Tanış ise şöyle konuşuyor:  “Yaklaşık 70-80 yıldır yukarı Karakuyu köyünde yaşıyorum. Belediye hizmet etmiyor köyde iş yok güç yok. Etrafımızı binalarla kapatmışlar. Her taraf çöp dolu mağduruz yapacağımız hiçbir şey yok. Belediye bize yardım etsin, çöpleri toplasın, artık pislik içinde yemek bile yiyemiyoruz. Belediye hizmet etmiyor. 70-80 yıldır hiçbir hizmet göremedim.”

tanis-tigris.png

“Gidecek yerimiz yok”

65 yaşındaki köy sakini Abdurahman Olan da bütün yaşamını Karakuyu köyünde geçirmiş. Köyden başka gidecek yerlerinin olmadığını ifade eden Olan, hayvancılık yapamadığından kaynaklı geçim sıkıntısı yaşıyor. Kalabalık bir ailesinin olduğunu söyleyen Olan,  “37 kişiye bakıyorum. Torunlarımla birlikte 50 kişiyiz. Köyden gitmek istemiyorum” diyor.

olan-tigris.png

“Eskiden burada binalar yoktu biz vardık”

Bir başka köy sakini Mehmet Akyel de bina sakinlerinin hayvancılık yaptıklarından dolayı kendilerinden şikâyetçi olduğunu söylüyor. Akyel, “80 yıldır burada yaşıyoruz. Mağduruz, eskiden burada binalar yoktu biz vardık. Şimdide gelmişler bizden şikâyetçi oluyorlar.  Asılında biz onlardan şikâyetçiyiz. Eskiden buralarda hayvancılık yapıyorduk, Otlak yerimiz vardı, şimdi her yerde bina yapıldı. Biz mağduruz. Onlar bizden şikâyetçi ama haksızlar çünkü biz onlardan şikâyetçiyiz” diye konuştu.

akyel-tigris.png

 “Pislik içinde yaşamayı hak etmiyoruz”

Köy yolarının çamurdan geçilmediğini belirten Baran Olan ise şöyle konuştu: “70 -80 yıl önce babamlar buraya taşındı şu an hiçbir yapamıyoruz. En ufak bir yağmurda her taraf çamur oluyor, yolarda yürüyemiyoruz.  Kayapınar belediyesi bize hizmet etmiyor.  Köyün her yeri pislik içinde bizde pislik içinde yaşamayı hak etmiyoruz. Kış geldiği zaman yağmur yağdığı zaman evden bile dışarı çıkamıyoruz.”

baran-tigris.png

Tapu sorunu çözülsün

Kamil Şeker, “80 yıldır bu köyde oturuyoruz. Tapumuz yok. Yetkililerden bu sorunun çözümünü isityoruz.   Evlerimizi müteahhitlere satacaklarına tapularımızı bize versinler, biz alırız” şeklinde konuştu. 

Ayrıca Karakuyu sakinleri bir an önce devlet tarafında tapularının verilmesinin istedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum