VİDEO - Cama hayat veren eller

VİDEO - Cama hayat veren eller
Yaptığı süs eşyalarını satarak gelir elde eden ve eğitimini sürdüren Rozerin, okulunu bitirdikten sonrada bu sanatını daha da geliştirerek sürdürmeyi düşündüğünü dile getiriyor.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya- Ali Çekdar Korkma

TİGRİS HABER - Rozerin Çakır, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Resim İş Öğretmenliği Bölümü öğrencisi. Şişe, bardak ve cam kâseler üzerine portre ve figürler yapmak özel yetenekleri arasında. Rozerin’in yaptığı bu tasarımlar, özellikle yurt dışından Mardin’i görmeye gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Mardin’de bir kültür cafede buluşuyoruz Rozerinle. Şarap şişelerinin, bardak ve cam kâselerin üzerine yağlı boyayla birbirinden farklı resim ve figürler işleyen Rozerin, özellikle şişelerin içerisine yerleştirdiği elektrik aksamıyla da hediyelik tasarımlara ayrı bir hava kazandırıyor.

cakir-tigris1.jpg

Rozerin, tasarım çalışmaları ve eğitimi ile ilgili düşüncelerini, gelecekte neler yapmak istediğini şöyle anlattı;

Kendi resmini çizerek başladı

“Çizim ve boyalarda aram her zaman iyiydi. Evde ve çevremde atılan şişeleri nasıl değerlendirebilirim diye düşünüyordum.  Atılan şişeleri de değerlendirmek için bunların üzerine yağlı boyayla çizimler yapmaya başladım. Bir ara şişe üzerine yaptığım kendi portremi sosyal medyada paylaştım. Çok güzel geri dönüşler oldu. Çevremdeki insanlar da yaptırmak istediler. Hatta kimisi hediye etmek istediği kişilerin fotoğraflarını da getirerek, şişenin üzerine yapmamı istediler. Hediye amaçlı siparişler gelmeye başladı. Sadece deneme amaçlı yaptığım bu işin bu kadar ilgiyle karşılanacağını ve talep edileceğini tahmin etmiyordum.”

cakir-tigris2.jpg

Önceleri amatör bir ruhla deneme için yaptığı çalışmaların ilgi görmesi üzerine bu çalışmalarını geliştiren Rozerin, yaptığı araştırma sonucu, tarihi bir kent olan Mardin’in kent yapısındaki motif ve figürlerin çok zengin olduğunu fark ediyor, bu motifler kendisi için ilham kaynağı oluyor.

Şu an evde kendisine ayırdığı küçük bir atölyesinde çalışmasını yürüten Rozerin;

“İşlerimi genellikle evde yapmaktayım. Bazen de malzemelerimi alarak bazı sakin mekânlarda da yapmaktayım. Şimdi öğrenci olduğum için bu çalışmalardan elde ettiğim gelirle okul ihtiyaçlarımı karşılamaya çalışıyorum.

Okuduğum bölümle yaptığım bu iş birbirini tamamlıyor. İleriye dönük bu işi kesinlikle ilerletmek istiyorum. Sadece maddi ihtiyaçlarımı karşılayan bir iş olarak kalmasını istemiyorum. İleriye dönük tasarımımı geliştirip değişik malzemeler de kullanarak zenginleştirmeyi düşünüyorum.” Diyor.

cakir-tigris3.jpg

Turistler çok ilgi gösteriyor

Özellikle yurt dışından gelen turistlerin bu çalışmalara çok ilgi gösterdiğini, hatta sipariş bile verdiklerini anlatan Rozerin, şunları söylüyor;  “ Turistler çok anlamlı bir hediye olacağını dile getiriyorlar. Kendi ülkelerindeki arkadaşlarına, dostlarına hediye olarak alıyorlar. Onların bu çalışmalara değer vererek, hediye olarak alıp ülkelerine götürmeleri benim için çok önemli. Şarap şişesi tasarımları yurt dışında büyük ilgi görüyor.

Mardin’i gezmeye gelenlerin bir kısmı geri dönerken hatıra olarak ev yapımı meşhur Süryani şarabı alıyor. Şarap şişelerine bir birinden farklı tasarımlar yapılınca, hediye değeri daha da artıyor. Hatta insanlar şarabı içseler bile şişelerini atmaya kıyamayacak, güzel bir süs eşyası olarak vitrinlerinde saklayacaklardır.”

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.